ФДМУ розпочне аукціони з передачі в оренду держземель в червні. Ринку запропонують 100 тис. га

Наприкінці червня Фонд держмайна розпочне аукціони з передачі в оренду державних земель. На першому етапі буде запропоновано ринку 100 тис. га, розповів голова Фонду держмайна Віталій Коваль під час «Business Breakfast з Володимиром Федоріним», пише Forbes.ua.

Під управлінням Фонду — 386 тис. га державної землі, з яких 98 тис. га окуповані. Є землі на прифронтовій території, є заміновані, тому у ФДМУ фактично готові до передачі в оренду понад 100 тис. га землі, зазначив Коваль.

«Наприкінці червня ми запускаємо процедуру оренди. Виставляється лот з кадастровими номерами й будь-хто може взяти участь в аукціоні — фізособа, фермерське господарство, агрохолдинг», — каже Коваль. 

Переможець конкурсу укладатиме договір оренди на 14 років, якщо це однорічні культури, або на 25 років — якщо багаторічні. 

Ціна оренди буде визначена на аукціоні від нормативно-грошової оцінки. Торги стартуватимуть з 12% від нормативно-грошової оцінки. Від першого пулу землі у 100 тис. га ФДМУ очікує отримати 1 млрд грн доходу на рік. 

Також буде фактична індексація, адже розмір нормативно-грошової оцінки може переглядатись, уточнив Коваль.

Читайте також: Фонд держмайна навряд чи зможе ефективно управляти державними землями — депутат

  • У 2023 році Кабінет Міністрів передав до сфери управління Фонду державного майна 25 державних підприємств, якими раніше управляла Національна академія аграрних наук.
  • У державній власності залишається близько 800 тис. га землі і майже половина з них наразі знаходиться в розпорядженні Фонду державного майна. 
Виконано за допомогоюDisqus