Ціни на український ячмінь знаходяться на високому рівні, оскільки аграрії притримують продажі — аналітики

Українські аграрії наразі стримують продажі і вважають за краще зберігати зерно в запасах. Це тримає ціни на український ячмінь на високому рівні, незважаючи на те, що жнива вже завершені на 93%, повідомляє ASAP Agri.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Станом на минулу п’ятницю, 2 серпня, ціни покупців на базисі CPT POC досягли 173 $/т. Це на 14 $/т вище порівняно з початком липня та на 8 $/т вище порівняно з початком червня.

Високі ціни на ринку CPT підігрівають ціни на базисі FOB. Станом на 2 серпня ціни пропозиції на український ячмінь озвучувалися на рівні 195 $/т FOB POC, що на 17 $/т вище, ніж у липні.

«У другій половині липня, коли дані з полів показали зниження врожайності, особливо в найбільшому регіоні-виробнику ячменю в Україні — Одеській області, плюс підскочив попит на ринку CPT у глибоководних портах — продавці підняли свої пропозиції приблизно до 195 $/т для партій розміру Handy і Panamax», — зазначила Дарія Марченко, брокер Atria Brokers.

Такі високі ціни на український ячмінь привертають погляди покупців до румунської Константи, яка час від часу рахується краще.

Ось що розповідають самі аграрії щодо стратегії продажу ячменю.

«Щороку залишаю тонн 200 ячменю на серпень/вересень. Тому що в цей час закривають останні контракти, часто обсягів не вистачає і можна «стиснути» за хорошими цінами. Зараз дають 8,1 тис. грн/т на ТІС, а хотілося б 8,5 тис. грн/т», — говорить Руслан Нерода, власник компанії «Ріст Агро».

Читайте також: Світові експортні ціни на зернові знижуються другий місяць поспіль — FAO

  • Станом на 1 серпня в Україні намолочено 4,8 млн т ячменю.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus