В Україні створили першого державного оператора сільгоспземель

Фонд державного майна завершив корпоратизацію «Фонду аграрних інвестицій». На його основі створили «Державний земельний банк», повідомляє пресслужба ФДМУ.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Це перший державний оператор земель сільськогосподарського призначення. Новостворене товариство на 100% належить державі. Це необхідний фінальний етап у реалізації проєкту «Земельний банк» перед офіційним запуском перших онлайн-аукціонів з оренди державних земель.

«Ми пройшли значний шлях з реформування ринку державних земель. Від нормативно-правових змін і створення першого оператора «Земельного банку» до перереєстрації першого пулу земель і корпоратизації підприємства. Це унікальний досвід для України, адже вперше державне підприємство перетворилося на ТОВ, стовідсотковим власником якого є держава», — зазначив голова ФДМУ Віталій Коваль.

Читайте також: Фонд держмайна презентував проєкт Земельний банк

«Механізм користування земельними ділянками кардинально змінюється. Замість 1% від нормативно-грошової оцінки за постійне користування, тепер орендна ставка складе 12%. Це збільшить надходження до бюджету щонайменше у 12 разів», — сказав керівник ТОВ «Державний земельний банк» Ярослав Ярославський.

Читайте також: Фонд держмайна навряд чи зможе ефективно управляти державними землями — депутат

  • У 2023 році Кабінет Міністрів передав до сфери управління Фонду державного майна 25 державних підприємств, якими раніше управляла Національна академія аграрних наук.
  • У державній власності залишається близько 800 тис. га землі і майже половина з них наразі знаходиться в розпорядженні Фонду державного майна. 

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus