Суди винесли перші вироки імпортерам українського зерна в Польщі. Вони заплатять «символічні» штрафи

Суди винесли перші вироки імпортерам українського зерна в Польщі, яких звинувачують у приховуванні його походження та призначення, пише Tygodnik Rolniczy.pl.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Півтора року регіональна прокуратура в Жешуві розслідує скандал із імпортом зерна з України до Польщі у 2022-2023 роках. Розслідуються випадки зловживань, пов’язаних із ввезенням на польський ринок зерна, заявленого для технічних цілей, тоді як насправді товар призначався для харчових цілей. Обвинувачення отримали 19 людей.

«Наразі обсяг підготовчого провадження у цій справі охоплює 70 тем щодо суб’єктів, які імпортували з України агропродовольчу продукцію, як-от пшеницю, ріпак, кукурудзу, сою та інші, призначені для технічних цілей», — розповіла прокурор Дорота Соколовська-Мах.

Наразі 4 підозрюваним заборонено виїзд з країни та перебувають під наглядом поліції. На них також накладено майнову заставу. Ще на чотирьох підозрюваних було накладено заставу на майно для майбутніх покарань, включаючи штрафи та еквівалентну конфіскацію речей.

У прокуратурі також повідомили, що провадження щодо чотирьох людей завершено. Двоє з них отримали вироки.

«Однак це не суворі покарання, адже вони становлять... 4 тис. (42 тис. грн) і 6 тис. (63 тис. грн) злотих. Засуджені також мають покрити судові витрати. Зважаючи на масштаби злочину, з яким ми маємо справу, сума покарань лише символічна. Аграрії, які не змогли продати зерно через надходження українського зерна та зловживання компаній-імпортерів цього товару, можуть бути розчаровані», — пише видання.

Читайте також: 75 польських компаній підозрюють в махінаціях з українським зерном 

  • У листопаді 2023 року Мінагрополітики Польщі опублікувало на сайті список компаній, які імпортують зерно з України, файл містив 62 сторінки. Тоді представники польського зернового ринку розкритикували таке рішення міністерства.
  • Наприкінці лютого 2024 року стало відомо, що в інтернеті з'явивсяанонімний список з близько 500 польських компаній, які імпортували зерно з України.
  • 10 квітня стало в Мінагрополітики заявили, що видалять список імпортерів з сайту міністерства.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus