Ягідництво прибуткове, а інвестиції окупляться доволі швидко — думка

Інвестиції у ягідництво виправдані і ця справа прибуткова, якщо до неї підійти професійно. Тоді й окупиться такий проєкт досить швидко.

Таку думку висловив фермер Василь Стадник в матеріалі: «‎Чи важко перейти з технічних культур на ягідні: до яких інвестицій готуватися, ринок збуту та ціни» на ‎Latifundist.com.

За його підрахунками витрати, наприклад на 1 га малини обійдуться приблизно в 120 тис. грн. Середня врожайність — 8-10 т/га. Але аграрій зауважує, що капіталовкладення будуть залежати від технології вирощування, зокрема, розробки схеми захисту рослин. 

«Не потрібно забувати про державні програми, а також гранти для підтримки фермерів від іноземних спонсорів‎», — відмічає аграрій.‎ 

Василь Стадник розповідає, що торік ціни на малину збільшилися до рекордного рівня — подекуди сягали 90-100 грн/кг. 

«Станом на початок жовтня ягоду приймають по 45-50 грн/кг (75 грн/кг на початку сезону). Хоча ціна і просіла у порівнянні з минулим роком, але навіть така ціна є прийнятною для виробника»‎, — розповідає фермер. 

Відзначається, що через воєнні дії в Україні експорт ягід та фруктів, як і інших товарів, ускладнений. Наразі найкращим рішенням для ягідників залишається збут продукції на заводи із заморозки.  

Уточнюється, що дуже багато їх в західних областях (Рівненька, Львівська, Волинська області тощо). Причому заводи-переробники пропонують за ягоду ціну не меншу, ніж її можна продати на ринку України.

Приймає ягоди на шокову заморозку і завод бренду Tevittа. Оскільки він знаходиться в Черкаській області, то його заготівельники орієнтуються в основному на виробників, які працюють в цьому регіоні та прилеглих до нього. Але мають точку збору в Вінницькій області та західних регіонах.

Читайте також: «‎Війна змінює смаки. Чи будуть затребувані українські ягоди на європейському ринку заморозки»‎ 

Нагадаємо, експерт розповів, які ягоди та фрукти будуть мати попит на європейському ринку.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus