Найбільший автопарк бензовозів та власний термінал у Польщі: Як група компаній UPG, що оперує мережею АЗК, за рік відновила фактично зруйнований бізнес


Джерело фото: пресофіс АЗК UPG

Про те, що криза — не привід опускати руки, а навпаки, стимул для пошуку нових можливостей, не з чуток знає власник та засновник групи компаній UPG Володимир Петренко. Після повномасштабного вторгнення йому заново довелося відновлювати свій бізнес: знайти нових постачальників нафтопродуктів на європейському ринку, організувати логістику постачання пального в Україну, відбудувати зруйновану росіянами інфраструктуру. Зараз його компанія, якій у березні цього року виповнилося 20 років, займає в Україні другу сходинку на ринку за обсягами постачання світлих нафтопродуктів та є однією із найбільших гуртових продавців дизпального.

Аграрна галузь може бути спокійною — на ринку не буде повторення  кризи 2022 року, коли навесні Україна втратила до 80% обсягів постачання пального, говорить Володимир Петренко. Як зараз відбуваються поставки в країну? Навіщо компанія під час війни ризикнула вкладати інвестиції в купівлю терміналу в Польщі та розширення потужностей свого автопарку бензовозів та залізничних цистерн? Які фактори впливають на ціну пального? Розповідаємо далі.

Пошук нових постачальників

До повномасштабного вторгнення національна мережа АЗК UPG працювала виключно з білоруським постачальником пального. Логістично така співпраця була вигідною, адже «Мозирський НПЗ» знаходився всього у 80 км від кордону, тому менш ніж за добу пальне вже було в Україні. Все змінилося 24 лютого. Компанія Володимира Петренка розірвала партнерські відносини та одразу почала шукати нових постачальників в Європі.

«Ще до повномасштабного вторгнення ми відчували, що потрібно диверсифікувати постачання, але хто ж не міг подумати, що трапиться така ситуація. 24 лютого, разом зі стресом, ми отримали стимул швидко рухатися вперед. Протягом тижня я відвідав вісім країн, провів перемовини з європейськими виробниками. Графік був надскладним, це тривало понад два місяці. Весь цей час я жив у дорозі», — розповідав в інтерв'ю «Українській правді» Володимир Петренко.

В результаті компанія сьогодні співпрацює із світовими нафтогазовими гігінтами, серед яких Total, Shell, SOCAR, Neste, Rompetrol та інші.

Володимир Петренко зауважує, що з точки зору цін, ці постачальники виявилися набагато вигіднішими, ніж білоруські. 

Аз лютого 2023 року компанія почала імпортувати пальне з США — вперше в історії українського ринку.

Виправданий ризик

Після того, як вирішилося питання з постачальниками, Володимир Петренко почав обмірковувати, як скоротити і оптимізувати логістику до України. Оптимальним рішенням було придбання терміналу із зберігання та перевалки нафтопродуктів в Європі. Тож, зваживши всі ризики, UPG уклала контракт з польською компанією Baltchem SA Zakłady Chemicznе на купівлю частки терміналів.

«Звісно, ми розглядали не лише Польщу. Більше того, на перший погляд нам здалося, що це не найкращий варіант з точки зору логістики. Проте обʼїхавши Європу, я повернувся і зрозумів, що це найкоротше логістичне плече і оптимальний варіант. Я запитав у власників Baltchem SA Zakłady Chemiczne, чи не планують вони продати один зі своїх терміналів, а вони одразу погодилися. Угоду уклали практично за день», — згадує в інтерв'ю Forbes Володимир Петренко.

Термінал. Щецин (Польща) / Пресофіс АЗК UPG

Наразі компанія має морський термінал у Свиноуйсьце, потужності якого дозволяють перевалювати до 300 тис. т пального на місяць. І річковий термінал у Щецині з потужностями перевалки до 250 тис. т на місяць. Після того, як проведуть до цього терміналу залізничну колію (а ці роботи вже ведуться), зможуть збільшити потужності до 450 тис. т.

Завдяки такому активу група компаній UPG забезпечує пальним не тільки власну мережі АЗК і український ринок, а й польський. 

Чи виправданим був ризик — під час війни вкладати великі інвестиції в іноземний актив? Володимир Петренко говорить, що ризик був величезний, але завдяки цим інвестиціям компанія змогла забезпечити безперебійну поставку нафтопродуктів в Україну. Крім того, пряма логістика з ЄС дозволила запропонувати лояльну ціну на пальне для кінцевого споживача. 

Логістика: розбудова власної інфраструктури поставок пального

Якщо ще влітку 2022 року, на початку диверсифікації поставок, пальне могло їхати з ЄС в Україну понад місяць, то зараз цей шлях значно скоротився. З портів-виробників та портів-хабів нафтопродукти танкерами доставляють на перевантажувальний термінал у Польщу. Там відбираються проби пального і проводиться аналіз на якість продуктів у незалежних лабораторіях.

Далі, після підтвердження якості продукту, пальне транспортується в Україну. З метою оптимізації логістики, компанія придбала власні залізничні цистерни. Цей напрямок вона планує розвивати і далі, поступово збільшуючи їх кількість. Для цього національна мережа АЗК UPG придбала 450 бензовозів. На сьогодні це найбільший парк бензовозів в Україні.

«Власна логістика завжди була нашою конкурентною перевагою. Ми щодня аналізуємо, чого нам бракує в логістиці, тому можемо самостійно доставляти продукцію як в Україну, так і на кожну окрему АЗК по країні. Завдяки цьому компанія сьогодні перебуває на другій позиції за обсягами постачання світлих нафтопродуктів в Україну», — розповідає Forbes Володимир Петренко.

До речі, в Україні компанія у власній лабораторії знову перевіряє імпортовані продукти на відповідність наданому виробником техпаспорту. Хоча, як зізнається Володимир Петренко, проблем із якістю пального, яке надходить від європейських та американських виробників, немає. Для цих компаній репутація дорожча за надприбутки, тому вони суворо контролюють якість продукції.

Ціноутворення

Наявність власного терміналу зі зберігання і перевалки нафтопродуктів у Європі та власна логістика дозволяють національній мережі АЗК UPG реалізовувати пальне по нижчим цінам, ніж їх конкуренти.

«Зараз у нас на стелах представлений повністю весь асортимент нафтопродуктів, і споживач бачить, що там немає додаткової вартості за послуги термінала, за логістику, а вона дуже велика», — розповідає Forbes Володимир Петренко.

Сьогодні мережа також є одним із найбільших гуртових продавців дизпального на ринку України. За словами Володимира Петренка, гуртові продажі для аграріїв, виробників, перевізників та кінцевих споживачів компанія планує розвивати далі.

В компанії також розповіли, що повторення минулорічної ситуації, коли на ринку виник ажіотаж на пальне, навряд чи ми побачимо. Всі великі компанії-постачальники світлих нафтопродуктів в Україні за рік повністю переналаштували свою логістику. Та й бачимо, що після того, як 5 лютого в ЄС почало діяти ембарго на нафту з росії, паніки на ринку не було. Ринок нафти насичується навіть без росії.

Фото: пресофіс АЗК UPG

Відбудова інфраструктури

В Україні національна мережа АЗК UPG має власну розгалужену інфраструктуру. Але через російську агресію у березні минулого року інфраструктура компанії зазнала значних руйнувань. росіяни вщент знищили митний склад компанії — будівлі на 5 га землі були зрівняні із землею. На щастя, ніхто із співробітників не постраждав. Після окупації Київщини довелося заново відбудовувати АЗК у Милій (Житомирська траса), Загальцях (Бучанський район), Димерці.

Сьогодні мережа АЗК налічує більше 80 автозаправних комплексів, розташованих у 19 областях України. В процесі будівництва ще три нових комплекси. До свого 20-річчя компанія відкрила сучасний автозаправний комплекс у Житомирській області. Він є найбільшим у мережі і відрізняється від інших АЗК мережі наявністю чотирьох швидкісних колонок для заправки дизельним пальним.

Отож, незважаючи на військові ризики, UPG продовжує розвивати свою інфраструктуру, забезпечуючи роботою понад 4 тис. людей.

Який же рецепт від UPG для бізнесу, який опинився у критичній ситуації? Не опускати руки, шукати нові шляхи для відновлення, не боятися ризикувати й вірити у перемогу, допомагаючи ЗСУ.

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus