Ринок пального: експерти розповіли, чи варто чекати на здорожчання у 2023 році

Автозаправна станція
Автозаправна станція
Джерело фото: Latifundist.com

У першому кварталі п.р. на вітчизняному ринку пального може спостерігатися певний ажіотаж. Додатково до погодних умов і відключень світла додається закупівля дизелю аграріями, які, зазвичай, починають готуватися до посівної наприкінці лютого, пише «‎УНІАН».‎ 

«Я думаю, що у нас буде важкий перший квартал, бо протягом першого кварталу будуть відбуватися пошуки нових обсягів, які замінять російські обсяги в Європі. Відповідно, коли ми в Європі купуємо, то ми будемо дублювати ці проблеми. Надалі, я вважаю, що ринок досить швидко адаптується і перелаштується‎»‎, — сказав директор «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

Експерти зазначили, що взимку дуже багато залежатиме від румунської частини Дунаю. І це не дивно, бо, через блокування вітчизняних чорноморських портів, для України ця річка має дуже велике значення. Зараз пальне завозять до країни не тільки через західний кордон. Для цього активно використовують ще й дунайські порти.

«‎У лютому, якщо замерзне Дунай, буде ажіотаж. Якщо заміліє, тоді лише дрібні човни зможуть зайти у гирла річки. Це також ускладнить ситуацію. Якщо Дунай повноводний, то великі човни заходитимуть, постачання буде краще»‎, —  відмітив власник АЗС Prime Льоушкін.

Але зважаючи на погодні умови які були на новорічних святах та у перші дні січня, припущення, що повноводний Дунай може цієї зими повністю замерзнути — малоймовірно, бо для цього в південному регіоні потрібно встановлення стабільно мінусової температури.

Льоушкін розповів, що прийдешня весна може зустріти споживачів та власників мереж АЗС «‎жорстким»‎ періодом з підвищенням цін на пальне через необхідність проведення посівної кампанії. Після Великодня, на травневих святах, буде затишшя. Взагалі, цей рік пройде під знаком погоди, багато що буде від неї залежати.

Представники паливного бізнесу також говорять, що зараз, через різні проблеми, бензовози на кордоні з Україною стоять і чекають до 4 днів, щоб перетнути його. А для країни без великих нафтобаз, і яка покладається на сховища автозаправних станцій, це суттєва затримка.

Читайте також: «‎Оранка чи глибоке рихлення? Дослідження Agrohub про вплив обробітку ґрунту на врожайність в українських агрохолдингах»‎ 

Нагадаємо, на українському ринку з’явилися трактори Case IH Farmall M потужністю 110 к.с.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus