Здавав в оренду комбайни, а потім запустив ринок оренди держземель. Що відомо про нового міністра агрополітики Віталія Коваля

 Віталій Коваль, міністр аграрної політики та продовольства України
Віталій Коваль, міністр аграрної політики та продовольства України
Джерело фото: Latifundist.com

«Нещодавно я був здивований інформацією про розмір експортної виручки Шотландії від постачання віскі — $6 млрд. Чим не приклад успішного позиціонування, правильної маркетингової стратегії щодо кінцевого продукту?! А весь аграрний сектор України генерує лишень близько $15-17 млрд валютної виручки за усіма товарними позиціями. Тому не народні депутати, а саме інвестори, які засновують переробні підприємства і створюють робочі місця, повинні мати недоторканість», — розповідає в інтервʼю сайту Львівської бізнес-школи випускник Віталій Коваль

Віталій працює гендиректором в компанії «Санако», що надає послуги з обробітку землі. Паралельно очолює компанію «ВВВ Монтаж», що займається будівництвом доріг. Навчається на програмі Key Executive MBA. 

Розмова відбувається восени 2017 року, життя героя інтервʼю обертається навколо бізнесу, навчання та розвитку Федерації греко-римської боротьби. Та вже за півтора роки карʼєра міняє курс — Віталій Коваль йде в політику. Транзитом через балотування в мери Рівного від «Слуги народу», роботу на посту керівника Рівненської ОВА, переїзд до Києва та управління Фондом держмайна, він очолить Міністерство аграрної політики та продовольства. 

По свіжих слідах призначення Latifundist.com пригадує основні епізоди карʼєри Віталія Коваля. Звісно, з фокусом на аграрному бекграунді. 

Початок

Віталій Коваль народився у Березному Рівненської області. Батько майбутнього міністра — заслужений тренер України з греко-римської боротьби. Пʼять років тому в коментарі журналістам тодішній голова Рівненської ОДА Олександр Данильчук розповідав, що батько Коваля тренував його в дитинстві. Водночас заперечував, що цей факт вплинув на та, що син тренера стане наступником та очолить область. Віталій пішов стопами батька, стане кандидатом в майстри спорту з греко-римської боротьби, а згодом займе пост віце-президента асоціації з цього виду спорту. 

Закінчив Західноукраїнський національний університет в Тернополі за спеціальністю «Банківська справа». Перша робота була саме в банківському секторі. В тому ж інтервʼю Коваль розповідав, що в банку подобалось вивчати та аналізувати бізнес-процеси клієнтів, серед яких були і аграрії. 

«Ще тоді я зрозумів, що люди, які працюють на землі, — особливі. Вони випромінюють позитивну енергію творення, таку властиву українській нації на рівні ДНК», — говорив він. 

З 2012-го протягом 5 років очолював компанію «Інвесттрейдсервіс», що спеціалізується на оптовій торгівлі зерном, тютюном, насінням та кормами для тварин. Нічого примітного про цю компанію знайти не вдалось. Більш цікавий досвід — з 2014-го до 2019-го, тоді він керував аграрною компанією «Санако». Власне, в статусі її директора і давав інтервʼю Львівській бізнес школі.  

Майбутній міністр розповідав, що компанія надає послуги з обробітку землі і покриває увесь цикл — від посіву до збору врожаю. 

В інтервʼю AgroOne у вересні 2017 року технічний директор «Санако» Михайло Денисов розповідав, що серед клієнтів «є такі потужні агрохолдинги, як «Мрія», «Райз», «Деметра-Агро» та інші». 

«Це спонукає підрядника вкрай ретельно обирати техніку для збирання врожаю. Адже необхідно якісно провести збиральну компанію на величезній площі у максимально стислі терміни. І відмова техніки, неякісна робота, що приводить до втрат», — пояснював він.

Фейсбук-сторінка «Санако» не оновлюється з 2016 року. З минулих постів можна зрозуміти, що компанія займалась поставками дизпалива і навіть постачанням продуктів переробки для птахофабрик. 

В згаданому інтервʼю Коваль розповідав, що український аграрний сектор знаходиться в стадії переходу від екстенсивного до інтенсивного сценарію розвитку. На перший план виходять технології та додана вартість. 

«Я не згоден, що Україна має позиціонуватись як аграрна країна. Ми маємо створювати кінцеві продукти! Переходити від експорту сировини до постачання готових продуктів. І коли у нас почнуть купувати технології та know-how, можна буде сказати, що Україна використала свої природні та географічні переваги. Попри те, що на нашій території 25% світових запасів чорноземів, середня врожайність на українських полях, на жаль, ще далека від максимально можливої. Час рекордів і самоперевершень ще попереду», — розповідав він.  

На питання, чому пішов в агро, Коваль сказав, що тут спрацювало правило «випадковість виявилася закономірністю». 

«У цій галузі компанії не скаржаться на «відсутність коштів у держбюджеті», а просто наполегливо працюють, отримуючи гідні результати», — казав він.

Паралельно з «Санако» майбутній очільник Мінагро керував компанією «ВВВ Монтаж», що займається будівництвом доріг. Коваль розповідав, що знайшов цікаву паралель між ринком сільськогосподарської та будівельної техніки.

«На мою думку, у них схожі «точки болю» та виклики, тому мені цікаво застосовувати накопичений в агробізнесі досвід на іншому ринку», — казав він. 

На сайті Latifundist.com ми знайшли новину за 2019 рік про те, що перші клієнти «ОТП Лізинг» та ЄБРР отримали компенсацію. Віталій Коваль в статусі директора  «ВВВ Монтаж» розповідав, що компанія купила за цією програмою в «ОТП Лізинг» три самоскиди Ford.

До слова, в 2020 році, коли наш герой вже був керівник Рівненської ОДА, Bihus.info зняв сюжет про компанії, що отримали найбільше підрядів на будівництво доріг в області. Серед лідерів значилась і «ВВВ Монтаж». Коваль тоді коментував, що не має вже звʼязку з компанією. 

Область, Фонд держмайна

У політику Коваль прийшов в 2019 році після призначення його головою Рівненської ОДА. Наступного року він спробував себе на виборах мера Рівного, але поступився кріслом Олександру Третяку. 

Затримався на посаді керівника області до 2023 року. Серед заслуг на аграрному напрямку Коваль називає те, що з 2022 по 2023 рік відстояв фінансову підтримку для аграріїв на закупівлю нетелів. На державному рівні її скасували, натомість профінасували з місцевого бюджету за два роки на 16 млн грн (до 80% вартості однієї голови). Цікаво, що ця програма дала приріст виробництва молока у регіоні на 12%. 

Як писав Forbes.ua, Коваль був одним з небагатьох голів, якого президент не змінив під час повномасштабної війни. 

В листопаді минулого року Коваль мав виступити перед учасниками конференції «Зерно і переробка» в Рівному, де Latifundist.com виступав інформпартнером. Але призначення в Київ завадило. 

21 листопада він очолив Фонд держмайна. Коваль став четвертим очільником Фонду за діючого складу Верховної ради (IX скликання). 

На шляху до високого крісла він обійшов інших претендентів колишню очільницю Антимонопольного комітету України Ольгу Піщанську та голову економічного комітету Ради Дмитра Наталуха. 

«Але рішення про призначення нового голови ФДМУ ухвалювали не в Кабміні, як це прописано в законі, а в Офісі президента», писав тоді Forbes, посилаючись на п'ятеро співрозмовників з економічного, бюджетного, антикорупційного та фінансового комітетів ВР.

За їхніми словами, головним критерієм вибору Віталія Коваля на посаду голови Фонду держмайна є безперечна лояльність до президента.

Серед задач на новому посту він серед іншого називав «закінчення ери неефективного управління держактивами» та «велику приватизацію» (коли актив коштує понад 250 млн грн за балансовою вартістю або своєю стартовою ціною). За рік роботи Фонд виставив на приватизацію і низку агроактивів, наприклад, Охтирський та Кіровоградський КХП.

 Віталій Коваль, міністр аграрної політики та продовольства України

Нерухомість за 1 гривню

Цікаво, що з серпня поточного року Фонд держмайна почав виставляти на приватизацію нерухомість за 1 гривню. 

«Це встановлений законом на період воєнного стану механізм визначення стартової вартості об'єктів, балансова вартість яких відсутня або дорівнює нулю. Ця символічна ціна дозволяє ефективно розпочати процес приватизації в поточних умовах», пояснив в Телеграм Віталій Коваль.

За його словами, кінцева вартість об'єктів може бути значно вищою за стартову, у ході торгів ціна може зрости в сотні і навіть тисячі разів, а нові власники зможуть створити робочі місця, сплачувати податки та розвивати місцеву економіку.

Виведення державної землі з тіні

Особливою гордістю Віталія Коваля є програма оренди державних земель сільгосппризначення «Земельний банк», яку він презентував на початку цього літа на агроконференції Grain Ukraine 2024.

«Земельний банк — це дійсно відкриття ринку оренди державних земель. Тому що, на жаль, з 1991 року після оголошення незалежності України, не було механізму реальної, «білої» оренди державних земель сільськогосподарського призначення. На жаль, ми вимушені були викручуватися (це я звертаюсь до бізнесу, тих, хто працює в агросфері) і придумувати різні непрозорі механізми, які породили купу величезних проблем», — зазначив Віталій Коваль, презентуючи аграріям своє дітище.

За новою програмою Фонду держмайна, землі, що перебувають у державній власності і до цього часу використовувалися різноманітними установами і відомствами на власний розсуд, передаватимуться в оренду сільгоспвиробникам через систему Prozorro. 

 Віталій Коваль, міністр аграрної політики та продовольства України

«Зараз зі старту аукціонів на Prozorro.Продажі ми очікуємо підняти вартість оренди землі мінімум до 12, а максимум — 36 %.  Ми очікуємо отримати до кінця 2024 року від оренди майже 100 тис. га держземель на електронних торгів близько 1 млрд грн. Із них 90% цієї суми піде до держбюджету, а решта  10% — у місцевий бюджет. У перспективі, загальний потенціал від здачі всіх 806 тис. га державної землі на електронних аукціонах у рік становить 7-8 млрд грн щороку», — розповідав Віталій Коваль в недавньому інтервʼю AgroPolit.com.

Читати по темі: Віталій Коваль: Дерибану державної землі більше не буде, всі — на електронні аукціони

Ділянки держустанов, як правило, не розкидані і можуть являти собою цілісний земельний актив, який може сягати кількох тисяч га, пояснював він. На торги виставлятимуться і невеликі ділянки, що може зацікавити фермерів. 

Перші 16 ділянок державних сільськогосподарських земель загальною площею 1075 га у Вінницькій області виставили на аукціон 30 серпня. До кінця року ФДМУ планує виставити на електронні торги майже 100 тисяч га держземель у 20 областях.

 Віталій Коваль, міністр аграрної політики та продовольства України

Крісло міністра

Сьогоднішня зупинка — Мінагро. Кандидатуру Коваля, за повідомленнями низки суспільно-політичних медіа, остаточно затвердили на вчорашньому засіданні фракції «Слуга народу». Хоча ще вчора вдень нардепи не змогли проголосувати за його відставку, не вистачило одного голосу. 

Офіційна позиція: депутати відмовились звільняти без звіту. 

Призначення Віталія Коваля 5 вересня 2024. Джерело фото https://t.me/yzheleznyak

«Втім, ключовим у долі Коваля виявилось не це. А те, що так звана група Павлюка витягла картки і відмовилась голосувати, бо хоче іншого міністра», писав Цензор

Спочатку в Офісі Президента розмірковували над призначенням на це місце нинішнього виконувача обов'язків — Тараса Висоцького, пише УП. Але вирішили не ризикувати через його кримінальну справу. Хоча, до слова, провадження по ній зупинене. 

Ранні інтервʼю дають чудовий фундамент згадати, як політик мислив у минулому. В інтервʼю Львівській бізнес-школі бізнесмен Віталій Коваль розповідав, що діалог між владою і бізнесом має ґрунтуватися на розумінні рівності і взаємозалежності. 

«Потрібно усвідомити, що держслужбовець, насамперед, служить державі, а підприємець не є його класовим ворогом, а партнером, який, сплачуючи податки, будує разом із ним екосистему під назвою «Україна». На жаль, багато речей у цьому контексті досі сприймаються викривлено — ще з часів Радянського Союзу, особливо у взаємодії бізнесу і контролюючих органів. В успішних країнах це — консультативний діалог, а у нас, поки що, схоже на монолог-виправдання», — казав він. 

Що ж, агроринок в очікуванні діалогу, а не виправдань.

Костянтин Ткаченко, Віолетта Громова, Latifundist.com

Виконано за допомогоюDisqus