Аграрні призначення 2024: Вересень


Джерело фото: Latifundist.com

У вересні «велике перезавантаження» уряду дісталося і до Мінагрополітики — призначено нового міністра. В кулуарах називали щонайменше чотирьох кандидатів на цю посаду, серед яких і голову Фонду державного майна України. Саме він і очолив міністерство з 5 вересня, але інтригу підігрівало те, що Верховна Рада тільки з другої спроби звільнила його із займаної посади.

В агрокомпаніях упродовж місяця теж відбулися певні кадрові перестановки. «НІБУЛОН» покинули фінансова директорка та директорка з контролінгу та інвестицій. З «Ерідона» пішов заступник директора департаменту агровиробництва, а зі Smart Holding — генеральна директорка. ФАО в Україні отримала нового нового виконуючого обов’язки голови, ІМК — операційного директора, а «Насіннєва асоціація України» — заступника голови Правління. З головою Правління асоціації контракт продовжено ще на один рік. Про це більш детально розповідаємо далі.

Віталій Коваль

Куди: Міністерство аграрної політики та продовольства

Посада: Міністр

5 вересня новим міністром агрополітики призначено Віталія Коваля. З листопада 2023 року він очолював Фонд держмайна.

До приходу в політику Віталій Коваль був банкіром та бізнесменом. У 2004–2006 роках працював у кредитному департаменті «Укргазбанку». У 2006–2019 роках був співзасновником або очолював підприємства в аграрній, транспортній та будівельній галузях: «Атлант-транс», «Інвесттрейдсервіс», «РГС-Логістикгруп», «ВВВ Монтаж», «Санако». 

Політична карʼєра розпочалась у 2019 році, коли Володимир Зеленський призначив його головою Рівненської ОДА. 

Віталій Коваль має професійну бізнес-освіту. У 2017 році здобув ступінь MBA у Львівській бізнес-школі Українського католицького університету. Також навчався в Aspen Institute Kyiv. 

Читайте також: Здавав в оренду комбайни, а потім запустив ринок оренди держземель. Що відомо про нового міністра агрополітики Віталія Коваля

Тарас Висоцький

Куди: Міністерство аграрної політики та продовольства

Посада: Перший заступник міністра

У вересні Тарас Висоцький знову обійняв посаду першого заступника міністра аграрної політики та продовольства. З 14 травня 2024 року він тимчасово виконував обов'язки міністра агрополітики замість звільненого Миколи Сольського

Ще раніше, з травня 2021 року, працював на посаді першого заступника міністра агрополітики. Упродовж 2019-2021 рр. був заступником міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

У 2008 році закінчив НУБіП за спеціальністю «Адміністративний менеджмент», здобувши кваліфікацію магістра з менеджменту. Також закінчив університет ім. Гумбольдта (Берлін, Німеччина). У 2014-2019 роках був генеральним директором «УКАБ».

Читайте також: Уряд прийняв режим мінімально допустимих експортних цін, але він так і не діє. Коли запрацює, що буде з форвардами і скільки зібрали фуражу і продоволки — відповідає на Trend & Hedge Club Тарас Висоцький

Іванна Смачило

Куди: Фонд держмайна України

Посада: Виконувачка обов’язків голови

Після призначення Віталія Коваля міністром агрополітики, виконувачкою обов’язків голови Фонду держмайна стала Іванна Смачило. З січня 2024 року вона займала посаду заступниці голови Фонду держмайна.

Іванна Смачило — юристка з багаторічним досвідом роботи у державному та приватному секторах. Працювала на керівних посадах в органах юстиції. Зокрема, заступником Міністра юстиції України, начальником Головного територіального управління юстиції у Рівненській та Львівській областях.

Мохаммед Азука

Куди: ФАО

Посада: Виконуючий обов'язки голови офісу ФАО в Україні

У вересні продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) призначила Мохаммеда Азуку виконуючим обов'язки голови офісу ФАО в Україні.

Мохаммед Азука є громадянином Йорданії. Під його керівництвом ФАО в Україні має зміцнити співпрацю з урядом України та партнерами для задоволення як нагальних гуманітарних потреб, так і довгострокового розвитку сільського господарства, говориться у повідомленні організації.

«ФАО залишається непохитною у підтримці відновлення сільського господарства України під час війни. Стійкість українських фермерів та сільських родин справді надихає, і ми прагнемо допомогти їм відновити виробництво продуктів харчування та засоби до існування, забезпечуючи стале майбутнє для агропродовольчих систем країни», — зазначив Мохаммед Азука.

Руслан Романенко

Куди: «НІБУЛОН»

Посада: Фінансовий директор

Новим фінансовим директором «НІБУЛОНу» призначено Руслана Романенка. На цій посаді він відповідатиме за увесь спектр фінансових питань, включаючи стратегію, звітність, бюджет, казначейство та відносини з банками, фінансування, бухгалтерський облік та податки.

Руслан Романенко має багаторічний досвід роботи на керівних фінансових посадах в компаніях Philip Morris, Cheese Club, Bunge, Nemiroff, ABG. Протягом багатьох років працював з кредитними установами та рефінансуванням, має успішні кейси з розбудови ефективної фінансової функції, M&A та ризиків.

Закінчив Український державний університет імені Михайла Драгоманова та Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана. Отримав диплом АССА та дипломи бізнес-шкіл INSEAD та ESADE.

Богдан Кривіцький

Куди: ІМК

Посада: Операційний директор

Богдана Кривіцького з 16 вересня призначено операційним директором ІМК. В компанії він працює з 2017 року і до нового призначення обіймав посаду заступника генерального директора ІМК з інновацій. На цій посаді відповідав за пошук, тестування та впровадження технологій точного землеробства у виробництві та розвиток інноваційної культури в компанії. Упродовж 2020-2024 років до кола робочих обов’язків Богдана Кривіцького додалось також управління парком сільськогосподарської техніки в ІМК.

«Операційно-виробничий напрямок під моїм керівництвом продовжить зосереджувати зусилля на рості продуктивності, ефективності та екологізації виробничих процесів шляхом оновлення технічних засобів, вдосконалення технології та максимальної діджиталізації процесів. Впевнений, що нам вдасться стати ще кращими, навіть в такий непростий для країни час, особливо враховуючи досвід та високі професійні навички нашої команди», прокоментував Богдан Кривіцький.

Сергій Косолап

Куди: «Насіннєва асоціація України»

Посада: Голова Правління

Ще на один рік, до 30 червня 2025 року, продовжили термін головування в «Насіннєвій асоціації України» Сергію Косолапу, директору відділу маркетингу розвитку насіння Syngenta.

В асоціації зазначили, що Сергій Косолап є досвідченим фахівцем у насіннєвій галузі з понад 20-річним стажем. Він працював у компанії «Сингента» з 2003 року, а з 2021 року очолює відділ маркетингу розвитку насіння в Україні.

Сергій Бут

Куди: «Насіннєва асоціація України»

Посада: Заступник голови Правління

Заступником голови Правління «Насіннєвої асоціації України» призначено Сергія Бута, заступника генерального директора Lidea.

Як зазначили в асоціації, Сергій Бут має багаторічний досвід роботи у сфері насінництва та сільськогосподарських технологій, бере участь в ініціативах, спрямованих на збільшення виробництва та збереження продовольчої безпеки в регіонах, що постраждали від бойових дій.

Агровтрати

Костянтин Грищенко

Звідки: «Ерідон»

Посада: Заступник директора департаменту агровиробництва

З 12 вересня Костянтин Грищенко більше не обіймає посаду заступника директора департаменту агровиробництва компанії «Ерідон». У Костянтина великий досвід роботи в «Ерідон». Починав з менеджера відділу по роботі з ключовими клієнтами компанії, а з 2018 року був членом Наглядової ради.

Ірина Левківська

Звідки: «НІБУЛОН»

Посада: Фінансова директорка

У вересні стало відомо, що Ірина Левківська більше не обіймає посаду фінансової директорки в «НІБУЛОН». На цій посаді вона працювала з серпня 2023 року по липень 2024 року.

Раніше працювала в таких національних та міжнародних компаніях як Eavex Capital, Zeppelin Ukraine, диверсифікований енергетичний холдинг «ДТЕК» та лідер будівельної галузі «Ковальська». Закінчила Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, має диплом магістра міжнародного бізнесу та диплом перекладача. 

З серпня Ірина Левківська приєдналася до Rozetka-Evo на позицію Group CFO.

Ольга Бабаніна

Звідки: «НІБУЛОН»

Посада: Директорка з контролінгу та інвестицій

У вересні також стало відомо, що ще в березні 2024 року залишила посаду директорки з контролінгу та інвестицій «НІБУЛОН» Ольга Бабаніна. Її вона обіймала з серпня 2023 року. До свого призначення упродовж останніх чотирьох років працювала фінансовою директоркою компанії.

Юлія Кірʼянова

Звідки: Smart Holding

Посада: Генеральна директорка

СЕО Smart Holding Юлія Кірʼянова у вересні заявила, що залишає посаду та виходить з групи.

«Рішення виважене та свідоме. Я вважаю для себе цей етап життя завершеним, гідно та чесно. Я можу передати групу в стабільному стані з дуже цікавими перспективами», — повідомила Юлія Кірʼянова своїй сторінці у Facebook.

У Smart Holding вона працювала з квітня 2011 року. Спочатку на посаді фінансової директорки. З жовтня 2015 р. — першою заступницею генерального директора, фінансовою директоркою компанії. А у серпні 2021 року була призначена генеральною директоркою Smart Holding.

Основний інвестиційний проект Smart Holding в агронапрямі — агрохолдинг HarvEast Holding, мажоритарним акціонером якого з часткою 75% є група СКМ. Аграрний напрямок також представлений компаніями, об'єднаними під ТМ «Верес», які спеціалізуються на вирощуванні та переробці плодоовочевої продукції.

Маркіян Дмитрасевич

Звідки: Міністерство аграрної політики та продовольства

Посада: Заступник міністра

10 вересня Маркіяна Дмитрасевича було звільнено з посади заступника міністра аграрної політики та продовольства України. На цю посаду його призначили 27 травня 2022 року. До цього, з 2017 року, здійснював адвокатську діяльність у сфері корпоративних та земельних спорів. З березня по травень 2022 року був радником Міністра аграрної політики та продовольства України.

Навесні 2024 року Маркіян Дмитрасевич отримав від НАБУ і САП підозру у справі Миколи Сольського. Вищий антикорупційний суд обрав для Дмитрасевича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. ЗМІ писали, що за нього внесли 20,28 млн грн застави і він вийшов зі слідчого ізолятора під низку обов'язків.

Виконано за допомогоюDisqus