Однією мовою з пайовиком, або Можливості нової ІТ-системи Ukrlandfarming

Володимир Бабій, керівник департаменту впровадження інноваційних проектів
Джерело фото: Latifundist.com

Правильна побудова діалогу з пайовиками є важливим інструментом, від якого залежить збереження земельного банку агрохолдингу. В Ukrlandfarming навіть розробили спеціальну IT-систему, яка покликана підвищити лояльність пайовиків до компанії. Про це розповідає керівник департаменту впровадження інноваційних проектів Володимир Бабій.

Впровадження Big Data

У 2012 р. Ukrlandfarming розпочав активний розвиток комплексу ІТ-систем з автоматизації управління агровиробництвом. Завдяки збору інформації з кожної одиниці техніки з використанням різноманітних сенсорів з’явилася можливість роками накопичувати інформацію та на її основі будувати необхідну розгалужену аналітичну базу.

Саме ця Big Data надала нам можливість оперувати багаторівневими паспортами полів, у яких відображається повний аналіз витрат, історія врожайності, проведені й заплановані агротехнологічні роботи з урахуванням періоду, використаної техніки, насіння, ЗЗР, міндобрив, завдяки чому відстежується і прибутковість кожного поля. Щодня оновлюються й представлені 24/7 онлайн всі аналітичні якісні показники полів.

Основною відмінністю телематичної системи Ukrlandfarming є те, що за допомогою GPS-пристроїв можна визначати не тільки місцезнаходження машини, швидкість та використання пального, а й дистанційно передавати дані з бортових комп’ютерів техніки: на яких обертах працює двигун, потужність двигуна в роботі, його температура, на якій передачі рухається трактор.

Впроваджений програмний комплекс TETRA постійно вдосконалюється фахівцями під поточні потреби бізнесу. Завдяки йому нічого не залишається поза увагою: видно і якість виконаних робіт, і рівень дотримання технології, і ставлення працівника до техніки, а також те, наскільки дбайливо вона експлуатується. Отримані дані передаються в обліковий документообіг і стають основою для нарахування заробітної плати.

Однією мовою з пайовиками

Оскільки Ukrlandfarming співпрацює з орендодавцями — мешканцями 600 населених пунктів у 22 областях України, для нас важливою є побудова конструктивного діалогу з ними. Саме тому минулого року ІТ-фахівцями компанії була розроблена спеціальна система — «CRM: Комунікація з пайовиками». Зазначений інструмент спрямований на те, щоб підвищити лояльність пайовиків до компанії та створити базу даних, якою можна оперувати для прийняття того чи іншого рішення.

Наша головна цільова аудиторія — мешканці села, які потребують уваги, матеріального забезпечення додатково до тієї орендної плати, яка виплачується за пай.

Тому найперше завдання відділу, що працює
з системою, — це збір інформації, категоризація
та визначеннятих пайовиків, які потребують
найбільшої уваги від нашої компанії.

Можливості системи

У цьому ІТ-продукті ми об’єднали кілька систем:

  • 1С;
  • інформаційну базу договорів;
  • систему ArcGIS.

Наш інструмент дає змогу записувати абсолютно всі звернення. Коли пайовик телефонує до кол-центру, його звернення записується, ведеться статистика, чи воно було відпрацьоване, чи була відмова задовольнити прохання, з якої причини тощо. Таким чином, ми бачимо всю динаміку роботи зі зверненнями. Видно також ефективність наших працівників. Статистика звернень і реагувань з нашого боку також дає аргументи працівнику кол-центру під час дискусії.

Паралельно ми можемо вивчати позицію інших гравців на агрополі: чи активізувалися наші конкуренти, якими методами працюють, що пропонують пайовикам тощо. Таке комплексне дослідження нашої цільової аудиторії в селах дає можливість конкретизувати роботу з пайовиками з огляду на різні аспекти співпраці, враховуючи багатовекторність такої комунікації.

Крім того, система «CRM: Комунікація з пайовиками» допомагає проводити як різного роду соціально значущі акції, так і, наприклад, привітання орендодавців з Днем народження, проводити різні види соціальної роботи. Також система завчасно повідомляє фахівця про закінчення терміну договору оренди й за рік формує певні завдання для нашого земельника, щоб ініціювати пролонгацію договору.

Живе спілкування ніхто не відміняв

Софт, схожий на наш продукт, на ринку існує. Такі програми пишуться під конкретні бізнес-процеси компаній, які вже склалися там. На українському ринку працюють фірми, які надають такі ІТ-послуги. Наприклад, AgriChain провів автоматизацію роботи із земельним банком в компанії «Астарта». Їхня система включає подібні до наших модулі.

Проте звертаю увагу, що розроблений Ukrlandfarming ІТ-продукт «CRM: Комунікація з пайовиками» є лише інструментом і працює ефективно за наявності досвідчених фахівців як в обласних кластерах холдингу, так і в центральному офісі.

Люди живі, тож тільки живе спілкування запобігає тим особливим проблемам, які час від часу виникають. Цього ніяка програма вирішити не зможе.

Володимир Бабій, керівник департаменту впровадження інноваційних проектів «Укрлендфармінг»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus