Робота цукровиків на межі рентабельності. Чи змотивує держпідтримка 2022 сіяти більше цукрових буряків

Чи змотивує аграріїв держпідтримка 2022 сіяти більше цукрових буряків
Чи змотивує аграріїв держпідтримка 2022 сіяти більше цукрових буряків
Джерело фото: Latifundist.com

Цукрова галузь ЄС тривалий час була зарегульованою і стабільно приносила прибуток. У ході реформи цукрової політики ЄС у 2017 р. було скасовано квоти на виробництво цукру і ізоглюкози та мінімальні ціни на буряк. Збереглася референтна ціна на цукор 404 €/т. Якщо ціни коливаються на 25% від референтної ціни, комісія може втрутитися, дозволивши імпорт як виняток або обмежити експорт.

Ціни в ЄС опинилися під тиском великого надлишку, утвореного у 2017/18 та 2018/19 р., а також низьких світових цін і впали до рівня світового ринку (Лондонський контракт №5) протягом 2018 р., але відновилися через незадовільний (посуха) урожай 2018 р. та ознак скорочення обсягів виробництва у 2019/20 МР.

Важливо відзначити, що використання добровільних комбінованих виплат у рамках CAP (Єдиної сільськогосподарської політики) ЄС, як і раніше допомагає підтримувати виробництво буряків у регіонах ЄС із вищими виробничими витратами. Сукупні розміри цих платежів можуть бути значними.

Олександр Коротинський, директор НПЦ «Цукробурякового виробництва»

Розмір прямої дотації на цукрові буряки у країнах ЄС наведено нижче.

Багато з цих країн наголошують на важливості цього сектору в контексті надання можливостей працевлаштування для людей у сільській місцевості. Значне і тривале зниження цін на цукор, а відповідно і цукрові буряки, змусило фермерів ЄС відмовлятися від посівів цукрових буряків, закривати цукрові заводи і це врешті-решт призвело до скорочення населення у сільській місцевості. Не слід також забувати про екологічні переваги цієї культури, про важливість цукрових буряків у сівозміні.

Дотація на вирощування цукрових буряків у Польщі, злотих/га

  • 2019 р. — 1524,18 злотих/га  (10127 грн/га);
  • 2020 р — 1516,30 злотих/га  (10073 грн/га);
  • 2021 р — 1547,13 злотих/га  (10220 грн./га).

Інші доплати, що існують в галузі:

  • JPO 184,98 зл./га. (1230 грн/га);
  • відшкодування акцизного податку на сільськогосподарське паливо 1 злотий/л  (6,65 грн/л дизпалива, або 864 грн/га цукрових буряків на рік);
  • 7% ПДВ при вирощуванні цукрових буряків.

Якщо підсумуємо загальну підтримку на цукрові буряки у Польщі на 1 га у 2021 році, то отримуємо 12 314 грн/га. З такою підтримкою агропідприємства продають цукрові буряки на переробні підприємства за нижчими цінами, ніж можуть собі дозволити українські фермери.

Розглянувши більш детально польській шлях підтримки вирощування цукрових буряків приходимо до висновку:

«Без дотацій вирощування цієї культури буде нерентабельним або навіть збитковим. Прямі виплати на гектар цукрових буряків підтримують продовження вирощування згаданої культури на значних площах у Польщі», — голова Асоціації виробників цукрових буряків Польщі Rafal Strachota.

Імпортні мита для країн які не мають преференцій (MFN), як і раніше, діють. Імпорт цукру-сирцю та білого цукру з країн, що не входять до преференційних угод, оподатковується митом у розмірі 339 €/т цукру-сирцю та 419 €/т білого цукру. Через заборонний рівень мита цукор із країн, які не входять до переліку MFN, практично не імпортується до ЄС.

Читайте також: Мировой рынок сахара 2020/21. Позиции Украины на внешнем рынке

Основна частина імпорту цукру в ЄС контролюється за допомогою квот TRQ; вони встановлюють кількість цукру, яку можна ввозити в регіон з-за кордону зі зниженим або нульовим митом.

Імпорт цукру-сирцю, який становив щороку в середньому 1,5 млн т за період 2018-2020 рр., охоплює багато країн походження, враховуючи структуру TRQ у ЄС.

Головними отримувачами цукру та цукру-сирцю були (11 місяців):

Згідно балансу цукру, в останні роки країни ЄС мають постійно надлишковий цукор і активного його експортують до сусідніх країн. Але якщо уважно переглянути баланс і відкинути позицію цукровмісних продуктів, то цукру (у чистому вигляді) до країн ЄС надходить більше аніж потім експортується за межі блоку.

 Баланс цукру ЄС 27, млн тонн

Розглядаючи також у цьому контексті пропозиції ФАО, що країна повинна мати на кінець маркетингового сезону двомісячні перехідні запаси, то бачимо що у ЄС цей показник на кінець 2020/21 МР складав лише один місяць. Аналогічні перехідні залишки були і в України на кінець 2020/21 МР. Тому говорити, що в ЄС багато надлишкового цукру мабуть немає сенсу.

Як видно з графіку експорт цукру з країн ЄС, через доволі низьке виробництво цукру на внутрішньому ринку з 1,6 млн т у 2018/19 МР впав у два рази у 2020/21 МР (0,8 млн т).

Країни що експортували цукор за межі ЄС, тис. т, 2020/21 МР

Також хочеться додати, що ринок цукру в ЄС є доволі монополізованим, адже 50% цукру виробляється 5 великими холдингами у двох країнах Франції (Tereos, Sudzucker, Cristal Union) та Німеччині (Sudzucker, Nordzucker, Pfeifer & Langen).

Як видно з цього графіку у ЄС цукор виробляють 8 великих компаній, що мають 95% долю ринку цукру.

Враховуючи сучасні ринкові умови, падіння доходів від вирощування цукрових буряків та небезпеку відмови від цієї культури, Міністерство сільського господарства ЄС прийняло рішення залишити підтримку цукрових буряків у наступній програмі розвитку сільських територій до 2027 року. Це вказує на те, що сектор цукрових буряків без субсидій очікує стагнація і він не зможе розвиватися без підтримки.

Можна зробити висновок, що Державна підтримка, яка надається на вирощування цукрових буряків націлена, головним чином, не на збільшення посівних площ під культурою цукрових буряків, а на сталому розвитку галузі.

Адже біля цукрових заводів утворилося багато суміжних підприємств та напрямків. Фахівці ЄС не випадково надають країнам, які найбільше потребують, щороку €180 млн (5,6 млрд грн) дотацій. Вони розуміють, що ця галузь забезпечує значну кількість населення сільських територій гідною роботою та заробітною платою. Якщо брати найбільш схожу до України (по площі посіву та кліматичним умовам) Польщу, вона щороку отримує на підтримку вирощування цукрових буряків приблизно 80 млн євро (2,5 млрд грн). 

Уряд України у 2021 році після декількох шокових факторів для галузі (значне здорожчання сировини та кратне здорожчання газу) вирішив вперше за останні роки допомогти галузі і планує виділити на ці заходи 460 млн грн, якщо Аграрний комітет Верховної Ради України підтримує цю ініціативу.

Виходячи з цих співвідношень, зрозуміло, що для ЄС цукрова галузь, це «священна корова». Сподіваємось, що і для українських можновладців цукробурякова галузь стане також пріоритетною.

Олександр Коротинський, директор НПЦ «Цукробурякового виробництва»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus