Визнання «незалежності» ОРДЛО: трейдери шукають нових постачальників пшениці та кукурудзи, а ціни поповзли вгору (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Визнання «незалежності» ОРДЛО: трейдери шукають нових постачальників пшениці та кукурудзи, а ціни поповзли вгору (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Визнання «незалежності» ОРДЛО: трейдери шукають нових постачальників пшениці та кукурудзи, а ціни поповзли вгору (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
Джерело фото: Latifundist.com

Вчора Москва визнала незалежність так званих ЛНР та ДНР. Як реагують на розвиток ситуації та ескалації воєнного конфлікту представники українських, міжнародних компаній та ринки.

Видання Reuters пише, що оскільки на Україну та Росію припадає близько 29% світового експорту пшениці, 19% світових поставок кукурудзи і 80% світового експорту соняшникової олії, трейдери стурбовані тим, що будь-яке військове втручання може вплинути на рух врожаю та спровокувати масову сутичку імпортерів, коли вони шукатимуть заміну поставок з Чорноморського регіону.

Ф'ючерси на пшеницю в Чикаго підскочили більш ніж на 2% у вівторок, кукурудза досягла семимісячного максимуму, соя також зросла. Усі три основні інгредієнти харчових продуктів і кормів зросли приблизно на 40% від мінімальної ціни 2021 року, що викликано зниженням світового виробництва та високим попитом.

Згідно з даними Refinitiv, у 2021 році близько 70% російського експорту пшениці було відправлено на ринки Близького Сходу та Африки.

Трейдери кажуть, що ескалація воєнного конфлікту вже призвела до того, що деякі покупці перенаправляли судна іншим постачальникам через побоювання, що будь-який спалах війни призведе до тривалих затримок завантаження.

«Кораблі уникають заходити в Чорне море через військовий ризик. Перебої в постачанні вже мають місце», — говорить один з сінгапурських трейдерів.

Олександр Соловей, генеральний директор «Спайк Брокерс»

Через ситуацію в Україні світові покупці починають шукати альтернативних постачальників пшениці та кукурудзи.

Про це сьогодні в Twitter написав співзасновник, генеральний директор «‎Спайк Брокерс» Олександр Соловей.

Проте, за його словами, альтернатив зараз не багато. Що стосується закупівель кукурудзи — то це лише США.

Олександр Соловей

генеральний директор
«Спайк Брокерс»

«Купувати пшеницю в Росії трейдери також не хочуть, тому будуть дивитись у бік Європи та США. Очікується стрімке зростання котирувань пшениці та кукурудзи, що закуповуються у США та Європі, тому що вони є ринками для заміщення поставок зерна з України та Росії».

За його даними, у зв’язку з складною військовою ситуацією між Україною та Росією, покупці не хочуть брати на себе ризики поставки.

Партнер і директор консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest Юрій Гаврилюк

Партнер і директор консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest Юрій Гаврилюк сказав, що останніми днями пропозиція пшениці в українських портах була досить високою і ціни прийнятні. Але покупці переживають чи йти в українську акваторію. Через це трейдерам простіше купити пшеницю в інших країнах, хоч і трохи дорожче.

Юрій Гаврилюк

Партнер і директор консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest

«Що стосується кукурудзи, то на даний період року альтернативних країн-постачальників особливо немає, крім США і Україна. З квітня можна вже буде розраховувати на якийсь об’єм аргентинської кукурудзи. Але логістика дуже дорога. Тому ціни на кукурудзу на Чиказькій біржі стрибнули. В нас теж ціни однозначно підуть вгору. Орієнтир по кукурудзі, думаю, буде $280 за 1т».

Також експерт зауважив, що на зовнішньому ринку виросли ціни на соняшникову олію, при тому, що ціна на соняшник вже не так активно підвищується. 

Юрій Гаврилюк

Партнер і директор консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest

«Наче на папері краш-маржа переробників соняшнику непогано виросла. Але для того, щоб їм зафіксувати цю краш-маржу потрібно продати олію. Виникають питання: чи буде попит, чи зможуть переробними фізично відвантажити товар? Якщо ескалація не буде продовжуватись, то з часом ринок звикає до таких негативних факторів. Очевидно, українських переробники соняшника не відчують переваг від зростання цін, тому що вони будуть нести додаткові ризики за підвищений фрахт, вартість страхування та ін.».

Моніка Пʼятковська, президент торгової зерно-кормової палати Польщі

В свою чергу, президент зерно-кормової палати Польщі, Моніка Пʼятковська вважає, що в разі російської військової агресії проти України, ціни на хліб у Польщі можуть подвоїтися. 

Моніка Пʼятковська

президент торгової зерно-кормової палати Польщі

«Подальший розвиток ситуації на зерновому ринку, а також рівень цін, за яким він послідує, безсумнівно, багато в чому залежатиме від геополітичної ситуації, тобто можливого початку військових дій в Україні з боку Росії».

З одного боку, початок бойових дій, очевидно, призведе до порушення експорту агропродовольчої продукції та обмеження поставок зернових. З іншого боку, санкції Заходу погіршать і без того погану ситуацію на ринку добрив, підвищуючи собівартість виробництва та ціни в магазинах.

Моніка Пʼятковська

президент торгової зерно-кормової палати Польщі

«Нагадаю, що Україна є четвертим за величиною експортером пшениці і займає 12 відсотків світового ринку. Експортні можливості інших країн (США, Аргентина, Австралія) обмежені, тому обмеження експорту української пшениці може спричинити проблеми у багатьох країнах».

До 1 квітня Росія ввела заборону на експорт аміачної селітри. Аміачна селітра, поряд із карбаімдом, є найбільш часто використовуваним азотним добривом у світі. Проблему посилює й китайська заборона на експорт фосфорних добрив, яка діє до червня цього року. Вторгнення Росії в Україну також означає перебої в експорті та скорочення і без того обмежених поставок зерна. Це, безсумнівно, підвищить ціни на пшеницю, а вищі ціни на пшеницю означатимуть дорожче борошно та хліб.

Виконавчий директор «Agricom Group» Петро Мельник

Виконавчий директор «Agricom Group» Петро Мельник розповів, що з 2014 р. працівники компанії і він особисто вже має певний імунітет до переживань, пов’язаних з військовою ситуацією, тим не менш тримає руку на пульсі. 

Петро Мельник

виконавчий директор «Agricom Group»

«Зрозуміло, постійно спілкуємося з луганськими колегами, які там живуть. Вчора ще розмовляв з фермером, що обробляє землі біля Щастя. То він саме техніку з поля забирав, тому що було бомбардування. Сказав, як буде тихіше, то знов заїде в поле. Тобто там ніхто не збирається тікати. Наші землі на відстані 100 км від лінії розмежування. У нас один план: готуємося сіяти, дивимося з оптимізмом на  пшеницю, яка перезимувала непогано».

Він підтвердив, що мультинаціональні компанії мінімізували роботу з елеваторами на Півночі і Сході України. Така поведінка обумовлена тим, що компанії намагаються якось захищатись, і ніхто не може прогнозувати ризики.

Петро Мельник

виконавчий директор «Agricom Group»

«Щоб бізнес в цих регіонах не зупинився, потрібна підтримка з боку держави. В свій час так зробили для Одеси, для авіаперельотів. Необхідне страхування на випадок надзвичайної ситуації. Ми будемо виходити від Спілки українських підприємців з такою ініціативою. Бо не можна зривати посівну. Від роботи аграрних компаній залежить багато людей».

За його словами, банківська система також відреагувала на ситуацію. Фінансові установи заморозили нові кредити компаніям, в яких є землі на Сході. При тому, що кредити, які були видані раніше, працюють.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus