Скільки площ Україна не зможе засіяти навесні 2022 і скільки врожаю недоотримає? Прогнози та аналітика

Скільки площ Україна не зможе засіяти навесні 2022 і скільки врожаю недоотримає? Прогнози та аналітика
Джерело фото: Latifundist.com

Через вторгнення росії Україна втратила безліч дорогоцінних життів українців, значну кількість інфраструктури та промислових обʼєктів, немало підприємств та сільгосптехніки. Але наразі ми втрачаємо ще й посівні площі. Це боляче вдаряє по продовольчій безпеці не тільки України, але й країн Близького Сходу та Північної Африки. 

Ми вирішили підрахувати скільки земель Україна не зможе засіяти в 2022 році через вторгнення окупантів. Усі наведені дані ми брали від Держстату України, обласних державних адміністрацій, з відкритих джерел та наших проєктів «Посівна Онлайн», «Урожай Онлайн». Окрім очікуваних площ, які не вдасться засіяти цього року, ми додали прогноз у 75%, 50% та 25%. Тобто скільки ми втратимо врожаю та земель, якщо на 75%, 50% та 25% земель конкретної області відповідно будуть активні бойові дії і неможливо буде провести посівну кампанію.

Сценарії посівної кампанії в Україні в 2022 році залежно від того, на якому обсязі площ можна буде провести весняно-польові роботи

Розрахунки врожаю зернових та зернобобових культур залежно від того, зі скількох площ можна буде зібрати врожай (розрахунки проведені на основі даних врожайності за 2021 р. Ми розуміємо, що результати можуть бути нижчими, тому з часом надамо більш точні дані).

Розрахунки врожаю технічних культур (соя, ріпак, соняшник, буряк цукровий) залежно від того, зі скількох площ можна буде зібрати врожай (розрахунки проведені на основі даних врожайності за 2021 р. Ми розуміємо, що результати можуть бути нижчими, тому з часом надамо більш точні дані).

Завантажити excel-таблицю із загальними посівними площами та обсягом виробництва с/г культур (у документі також доступні аналітичні розрахунки) можна тут.

Читайте також: Аграрна геополітика: чому Китай не буде підтримувати росію

Донецька область

Отже, у Донецькій області (звісно, без урахування тимчасово окупованих територій) у 2021 році засіяли 1,041 млн га. Очікується, що навесні 2022 року через активні бойові вдасться засіяти тільки 0,6 млн га.

Якщо ж порахувати, що українські аграрії проведуть посівну:

  • на 75% с/г земель області, то засіємо 0,78 млн га;
  • на 50% с/г земель області, то засіємо 0,52 млн га;
  • на 25% с/г земель області, то засіємо 0,26 млн га. 

Директор департаменту продажів HarvEast Тетяна Алавердова раніше вже повідомляла, що холдинг обробляв 98 тис. га (із 120 тис. га) у Донецькій області і наразі не має зв’язку зі своїми активами. На Донеччині засіяно 38-39 тис. га озимою пшеницею і приблизно 12 тис. га озимим горохом. До моменту активних бойових дій було підживлено 40% площ озимої пшениці. Якщо в березні-квітні не зможуть провести на полях додаткові роботи, то, за попередніми даними, можуть втратити до 40% врожаю. Також планували цьогоріч сіяти соняшник. Насінням повністю забезпечені, але зараз, зі слів Тетяни Алавердової, важко спрогнозувати, чи відбудеться посівна кампанія у цьому регіоні взагалі.

Стосовно зібраного врожаю, то, за даними Держстату, у 2021 році на Донеччині зібрали 2,25 млн т зерна зернових та зернобобових культур і 0,8 млн т технічних культур (соя, ріпак, соняшник, буряк цукровий). За даними ОДА, очікується, що в 2022 році зберуть 1,3 млн т зернових та зернобобових і 0,49 млн т технічних культур.

Якщо ж порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай зернових та зернобобових:

  • з 75% полів області, то отримаємо 1 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 0,67 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,33 млн т збіжжя.

Якщо порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай технічних культур:

  • з 75% полів області, то отримаємо 0,36 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 0,24 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,12 млн т.

Запорізька область

У Запорізькій області в 2021 році, за ковідної і довоєнної ери, засіяли 1,7 млн га. Держслужбовці області очікують, що в 2022 році вдасться засіяти бодай 1,027 млн га.

Якщо ж порахувати, що українські аграрії проведуть посівну:

  • на 75% с/г земель області, то засіємо 1,28 млн га;
  • на 50% с/г земель області, то засіємо 0,85 млн га;
  • на 25% с/г земель області, то засіємо 0,42 млн га.

Окрім того, російські окупанти прицільно б'ють по сільськогосподарській техніці та підривають продовольчу безпеку в Україні і світі.

«Окупанти цілеспрямовано знищують сільськогосподарську техніку в Україні. Систематичні випадки таких дій зафіксовано в Броварському районі (Київська область), Мелітопольському районі (Запорізька область), Прилуцькому, Ніжинському, Новгород-Сіверському районах (Чернігівська область), у районах Херсонської та Харківської областей», — так повідомляло раніше Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України.

У 2021 році в Запорізькій області зібрали 3,84 млн т зернових та зернобобових культур, а також 1,27 млн т технічних культур (соя, ріпак, соняшник, буряк цукровий). Такі дані наводить Держстат. Очікується, що в 2022 році аграрії зберуть 2,3 млн т і 0,76 млн т зернових/зернобобових та технічних культур відповідно.

Якщо ж порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай зернових та зернобобових:

  • з 75% полів області, то отримаємо 1,7 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 1,1 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,57 млн т збіжжя.

Якщо порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай технічних культур:

  • з 75% полів області, то отримаємо 0,57 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 0,38 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,19 млн т.

Київська область

Серце країни — Київська область — мужньо і стійко тримає удар. Про аграрний фронт, який організували на Київщині, багато говорити не будемо, краще подивіться ось це відео і все побачите самі.

Щодо посівних площ, то в 2021 р. було засіяно 1,19 млн га. Очікують, що цієї весни вдасться засіяти 0,71 млн га.

Якщо ж порахувати, що українські аграрії проведуть посівну:

  • на 75% с/г земель області, то засіємо 0,89 млн га;
  • на 50% с/г земель області, то засіємо 0,59 млн га;
  • на 25% с/г земель області, то засіємо 0,29 млн га.

За даними Держстату, на Київщині в 2021 році зібрали 4,5 млн т збіжжя зернових та зернобобових культур, а також 1,8 млн т технічних культур. Цього року очікують, що отримають 2,7 млн т зернових та зернобобових і 1,1 млн т технічних культур.

Якщо порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай зернових та зернобобових:

  • з 75% полів області, то отримаємо 2 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 1,3 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,68 млн т збіжжя.

Якщо порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай технічних культур:

  • з 75% полів області, то отримаємо 0,84 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 0,56 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,28 млн т.

Луганська область

На Луганщині в 2021 році (без урахування тимчасово окупованих територій) засіяли 0,85 млн га. За даними облдержадміністрації, цього року сподіваються засіяти 0,5 млн га. 

Якщо ж порахувати, що українські аграрії проведуть посівну:

  • на 75% с/г земель області, то засіємо 0,64 млн га;
  • на 50% с/г земель області, то засіємо 0,42 млн га;
  • на 25% с/г земель області, то засіємо 0,21 млн га.

У 2021 році, за даними Держстату, Луганщина отримала 1,3 млн т збіжжя зернових та зернобобових культур і 0,75 млн т технічних культур (соя, ріпак, соняшник, буряк цукровий). За даними ОДА, очікують, що цього буремного року нам вдасться отримати 0,78 млн т і 0,45 млн т зернових/зернобобових і технічних культур відповідно. 

Якщо порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай зернових та зернобобових:

  • з 75% полів області, то отримаємо 0,58 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 0,39 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,19 млн т збіжжя.

Якщо порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай технічних культур:

  • з 75% полів області, то отримаємо 0,34 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 0,22 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,11 млн т.

Миколаївська область

Віталій Кім, голова Миколаївської ОДА, повідомив, що посівна в області вже почалася, незважаючи на тимчасово окуповані території. Отже, минулого року в області було засіяно 1,6 млн га с/г земель. Очікують, що 2022 року проведуть посівну на 0,96 млн га.

«Проїхав по території області. У тій частині, де окупант не дістався, трактори вже в полях», — повідомляє голова Миколаївської ОДА.

Аграрії починають виїжджати в поля поблизу Вознесенська та північніше від нього. Підживлення землі йде повним ходом, посівна відбувається відповідно до плану. У Новій Одесі та південніше, ближче до моря, роботу в полях ще не почали.

«Працювати в умовах, коли сьогодні добре, а завтра ракета прилетить, — нереально. У полях ракет лежить багато. Передбачити, де вони будуть завтра, ми не можемо. Їх дуже багато. Знайомий фермер виїхав у поле, але діставав ракету, яка не зірвалася, — інакше трактор проїхати не міг», — ділиться регіональний менеджер південного регіону однієї з компаній-виробників ЗЗР.

Аграрій також розповів, що в одному ФГ, поруч із Миколаєвом, окупанти витягнули техніку з ангарів, танками зривали з петель ворота, позливали всю солярку з техніки та пошкодили екрани. Зважаючи на ризик втратити техніку, її несправність та загрози натрапити на ракети чи інші боєприпаси в полях, аграрії на околицях обласного центру та в напрямку Херсона виїжджати в поля перестали.

Якщо ж порахувати, що українські аграрії проведуть посівну:

  • на 75% с/г земель області, то засіємо 1,2 млн га;
  • на 50% с/г земель області, то засіємо 0,8 млн га;
  • на 25% с/г земель області, то засіємо 0,4 млн га.

Стосовно врожаю в Миколаївській області маємо наступні дані від Держстату — у 2021 р. тут зібрали 3,8 млн т зернових/зернобобових культур, та 1,2 млн т зерна технічних культур. ОДА очікує, що аграрії області зберуть 2,3 млн т зернових та зернобобових культур і 0,77 млн т технічних культур (соя, ріпак, соняшник, буряк цукровий).

Якщо порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай зернових та зернобобових:

  • з 75% полів області, то отримаємо 1,7 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 1,1 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,58 млн т збіжжя.

Якщо порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай технічних культур:

  • з 75% полів області, то отримаємо 0,58 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 0,38 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,19 млн т.

Одеська область

Південь України вже активно задіяний у весняно-польових роботах. На дві третини селяни Одеської області забезпечені насінням та добривами. Мають засоби захисту рослин. Трохи важче з пальним, але логістичні питання вирішують. Сподіваються, що держава допоможе з пільговими кредитами, кадровим резервом.

«У разі, якщо не буде активних бойових дій і буде можливість доступу до полів, наші фахівці будуть працювати, буде і техніка, і трактористи, будемо вкладати максимум зусиль для того, щоб урожай був», — говорить голова місцевого Союзу аграріїв Денис Ткаченко.

За словами директора Департаменту аграрної політики та продовольства Одеської військової адміністрації Алли Стоянової, площі під сівбу на Одещині будуть такими ж, як і в 2021 році. Тобто 1,84 млн га. Адже наразі в самій області активні бойові дії не ведуться.

Хоч кожного року сонце нещадно випалює територію Одещини, і ці землі через погодні умови вважають  зоною ризикованого землеробства (тепер через війну така зона — це мало не вся Україна), аграрії України минулого року зібрали тут 5,2 млн га зернових та зернобобових культур і 1,2 млн т технічних культур (соя, ріпак, соняшник, буряк цукровий).

Сумська область

Цей регіон одним із перших постраждав від російської агресії. До війни Сумщина засівала 1,210 млн га. Зважаючи на активні бойові дії, кількість посівних площ у регіоні цього року може скоротитися майже вдвічі, до 0,72 млн га.

Зовсім недавно, компанія МХП повідомила, що агрохолдинг може продовжувати роботу на більшій частині свого земельного банку, але майже 15 тис. га (це близько 4% сукупного земельного банку) у Сумах та Київській області тимчасово недоступні для компанії. І посівну кампанію 2022 МХП не може провести в цих регіонах за графіком.

Якщо ж порахувати, що українські аграрії проведуть посівну:

  • на 75% с/г земель області, то засіємо 0,91 млн га;
  • на 50% с/г земель області, то засіємо 0,6 млн га;
  • на 25% с/г земель області, то засіємо 0,3 млн га.

Якщо говорити про зібраний врожай, у 2021 році сумським аграріям вдалося зібрати близько 4,1 млн т зерна зернових та зернобобових культур. У 2022 році, за умови розвитку найкращого сценарію, у Сумській області очікувана врожайність від цієї групи культур становить 2,4 млн т. За даними Держстату, обсяги виробництва технічних культур минулого року в регіоні сягнули показника 1,04 млн т. Цього року аграрії регіону планують зібрати 0,62 млн т продукції. 

Якщо ж порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай зернових та зернобобових:

  • з 75% полів області, то отримаємо 1,8 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 1,2 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,61 млн т збіжжя.

Якщо порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай технічних культур:

  • з 75% полів області, то отримаємо 0,46 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 0,31 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,15 млн т.

Харківська область

Харківщина в 2021 році обробила 1,8 млн га посівних площ. На території області активно ведуться бойові дії. Зважаючи на ситуацію, у 2022 році в регіоні аграрії планують обробити 1,1 млн га. 

На жаль, не у всіх районах вдасться вчасно розпочати посівну. У Дергачівському районі Харківської області, неподалік від кордону з росією, ворожі військові масово захоплюють і знищують техніку аграріїв. Через активні бойові дії у регіонах фермери поставили посівну на паузу. Посівного матеріалу разом із добривами та ЗЗР на складах не вистачає. Аграрії окремих районів Харківської області вирішили слідкувати за ситуацією та зачекати до кінця березня, після чого прийматимуть рішення щодо посівної.

Якщо ж порахувати, що українські аграрії проведуть посівну:

  • на 75% с/г земель області, то засіємо 1,3 млн га;
  • на 50% с/г земель області, то засіємо 0,91 млн га;
  • на 25% с/г земель області, то засіємо 0,45 млн га.

За даними Держстату, у 2021 році Харківщина отримала 4,9 млн т врожаю зернових та зернобобових культур, а також 1,6 млн т технічних культур. Зважаючи на активні бойові дії у регіоні та можливе скорочення посівних площ, у 2022 році, за прогнозами ОДА, очікується збір 2,98 млн т збіжжя та 0,99 млн т технічних культур (соя, ріпак, соняшник, буряк цукровий). 

Якщо ж порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай зернових та зернобобових:

  • з 75% полів області, то отримаємо 2,2 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 1,5 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,74 млн т збіжжя.

Якщо порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай технічних культур:

  • з 75% полів області, то отримаємо 0,74 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 0,49 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,24 млн т.

Херсонська область

Південь України також піддався російській агресії. У Херсонській області окремі міста тимчасово перейшли до рук окупанта. Через проблеми з логістикою посівна в окремих районах регіону під питанням. Якщо в 2021 році аграрії Херсонщини обробили 1,48 млн га, то цьогоріч в області очікується обробіток близько 0,88 млн га. 

Роботу в полях аграрії вже розпочали, та поки тільки в тилу. У населених пунктах на лініях зіткнення ситуація більш напружена: окупанти забирають паливо-мастильні матеріали, легкові автомобілі, локально потрапляють в ангари.

«Працювати в «гарячих» районах, де на полях стирчать гради — нереально. Працювати технікою, коли вони ганяють вперед-назад по полях, — теж неможливо. Там, де ще можна, аграрії беруть зі складів продукцію, насіння, яке є в наявності, але там не так всього багато. Всі чекали, що сполучення налагодиться, але його немає. Палива взагалі не можемо знайти», — говорить представник однієї з дистриб’юторських компаній у Херсонській області.

Якщо ж порахувати, що українські аграрії проведуть посівну:

  • на 75% с/г земель області, то засіємо 1,1 млн га;
  • на 50% с/г земель області, то засіємо 0,74 млн га;
  • на 25% с/г земель області, то засіємо 0,37 млн га.

Посівна 2022 у Херсонській області частково розпочата в регіоні з найбільш стабільною військовою ситуацією. Якщо в 2021 році регіон, за даними Держстату, отримав 3,59 млн т збіжжя та 1,18 млн т технічних культур, то у 2022, за прогнозами ОДА, обсяги виробництва можуть скоротитися до 2,15 млн т та 0,71 млн т відповідно. 

Якщо ж порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай зернових та зернобобових:

  • з 75% полів області, то отримаємо 1,62 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 1,08 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,54 млн т збіжжя.

Якщо порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай технічних культур:

  • з 75% полів області, то отримаємо 0,53 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 0,35 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,18 млн т.

Чернігівська область

Чернігівщина теж однією з перших взяла на себе удар: у регіоні ведуться активні бойові дії, через які початок посівної ставиться під сумнів. У 2021 році у Чернігівській області засіяли понад 1,35 млн га. При позитивних прогнозах, стабілізації ситуації та вчасній посівній аграрії Чернігівщини планують обробити 0,81 млн га. 

У регіоні спостерігається напружена гуманітарна та логістична ситуація. Зважаючи на це, аграрії не дають чітких прогнозів щодо початку робіт у полях.

Якщо ж порахувати, що українські аграрії проведуть посівну:

  • на 75% с/г земель області, то засіємо 1,01 млн га;
  • на 50% с/г земель області, то засіємо 0,67 млн га;
  • на 25% с/г земель області, то засіємо 0,34 млн га.

Минулого року з полів Чернігівщини вдалося зібрати 5,7 млн т зерна зернових та зернобобових культур. Відповідно до даних, отриманих від Держстату, обсяги виробництва технічних культур (соя, ріпак, соняшник, буряк цукровий) у 2021 році сягнули показника 1,17 млн т. У 2022 році, за даними ОДА, у регіоні очікується збір 3,4 млн т збіжжя та 0,7 млн т зерна технічних культур. 

Якщо ж порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай зернових та зернобобових:

  • з 75% полів області, то отримаємо 2,58 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 1,72 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,86 млн т збіжжя.

Якщо порахувати, що через бойові дії чи окупацію вдасться зібрати врожай технічних культур:

  • з 75% полів області, то отримаємо 0,53 млн т;
  • з 50% полів області, то отримаємо 0,35 млн т;
  • з 25% полів області, то отримаємо 0,18 млн т.

То що буде з посівними площами у 2022 році? 

Російська агресія в Україні вже призвела до наслідків, помітних поза межами нашої держави. Продуктовий дефіцит у країнах ЄС вже стає реальністю: у деяких країнах встановлюють обмеження на продаж продукції «в одні руки». Поки поповнення запасів залежить виключно від налагодження логістичних сполучень. Та наслідків від скорочення посівних площ у 2022 році може бути значно більше. 

Читайте також: Продовольча безпека України та світу. Чи є приводи для хвилювання?

У 2021 році, в умовах пандемії та всесвітньої ізоляції, Україна обробляла близько 28,4 млн га. Зважаючи на активні бої в окремих регіонах України, у 2022 році планується засіяти 23,0 млн га, що на 17,8 % менше порівняно з минулим роком. 

Якщо українським аграріям вдасться провести посівну та вчасно засіяти 75% орних земель у регіонах, де ведуться активні бойові дії, частка посівних площ, втрачених в умовах війни, скоротиться на 12,5%, тобто під посіви відійде 24,8 млн га. 

У разі менш оптимістичного сценарію, коли аграрії оброблять 50% від загальної кількості земель у регіонах, де ведуться активні бойові дії, під посівну відійде 21,7 млн га, що на 23,3% менше кількості посівних площ у 2021 році.

За нашими підрахунками, скорочення кількості посівних площ на 34,1% можливе за умови розвитку найгірших умов, коли аграрії областей, де ведуться активні бойові дії, матимуть змогу засіяти лише чверть від загальної кількості орних земель в Україні 18,7 млн га. 

Зважаючи на силу наших ЗСУ та прагнення українських аграріїв обробляти свої поля танками й іншою технікою окупантів, проблем зі зменшенням посівних площ та затримкою термінів посівної не повинно виникнути. Більше того, попри бойові дії та проблеми з логістикою, аграрії вже розпочинають роботу в полях.

Завантажити excel-таблицю із загальними посівними площами та обсягом виробництва с/г культур (у документі також доступні аналітичні розрахунки) можна тут.

Володимир Демчук, Ольга Король, Софія Ярошенко, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus