Робота під час війни: як переформатували процеси в АБМ-Трейд

Роман Огроднічий, керівник «АБМ-ТРЕЙД»
Роман Огроднічий, керівник «АБМ-ТРЕЙД»
Джерело фото: Latifundist.com

24 лютого 2022 року стало переломним моментом для усієї України. Не є винятком і  виробник кормових добавок для тварин «АБМ-Трейд». Проблеми з постачанням сировини для виробництва, логістичні дилеми, зменшення кількості працівників на підприємстві. Це неповний перелік питань, які довелося вирішувати керівництву компанії. Наскільки успішно і як довелося переформатовувати роботу підприємства під час війни, розповів очільник «АБМ-ТРЕЙД» Роман Огроднічий.

Читайте також: Рецепт здорової ферми. Як працює АБМ-Трейд

Зміни в роботі компанії

Від початку війни робота компанії дуже змінилася. Одразу ми не знали, що робити, як формувати логістику, як вирішувати питання з постачанням сировини. Дехто з працівників у перший же день пішов служити в ЗСУ, значна частина зараз у територіальній обороні своїх населених пунктів. У нас забрали три автомобілі для потреб армії. Через це, частково, були збої у логістиці. Зараз ми терміново докуповуємо ще автомобілі для поповнення власного автопарку. Тож питання з логістикою буде вирішене.

Близько 80% продукції, яку ми використовуємо як сировину, — це власний імпорт. Не змінилося нічого. Просто деякі партнери через воєнні дії або закрилися, або тимчасово перестали працювати. Було важко перші 2-3 дні. Для виробництва якісної продукції нам потрібно 120-150 компонентів. Відповідно були певні критичні точки, які ми досить успішно пройшли завдяки швидкому імпорту сировини. На той момент через постанову Кабінету Міністрів були обмеження щодо оплати за сировину. Тобто ми не все могли оплачувати і відповідно купувати. Постачальники (навіть ті, з якими раніше не працювали) давали нам продукцію у кредит. Так вдалося закрити частину наших потреб імпорту. Інше знайшли в Україні, правда, вже за дещо вищими цінами. Перші 10 днів працювали без вихідних, коли банки ще надавали свої послуги. І ми в повноцінному режимі так підтягнули роботу, що зараз на підприємстві ситуація досить непогана.

Відгодівля свиней кормами «АБМ-Трейд»

Намагаємося покривати всі регіони України

Взагалі ми працюємо у всіх регіонах. У перший тиждень після зазначених подій працювали тільки в Західній Україні. Вже наступного тижня доставляли продукцію в Одеську, Миколаївську, Черкаську, Кіровоградську області. Зараз робимо доставку вже на Чернігівщину й Київщину. Ми не могли організувати доставку до деяких населених пунктів Сумської та Харківської областей через те, що дорога була перекрита. Важко туди діставатися і зараз, бо там досить жорсткі воєнні дії. Також відрізана частина Запорізької області. Але намагаємося покривати весь регіон. Там, де ми не можемо доставити вантажівками через зруйновані мости, продукція їде на склад. Звідти господарства за можливості вивозять собі дрібнішими партіями. Таким чином виходимо з ситуації, щоб забезпечити кормами й кормовими добавками наших партнерів. Щодо партнерів з Харківщини, вони ще перед війною суттєво поповнили запаси, тож ситуація у них контрольована. Сподіваємося, що ми швидко відновимо логістику до них і вони знову почнуть працювати.

Звісно, ми турбуємося про наших партнерів, які знаходяться на територіях ведення бойових дій. Намагаємося допомагати працівникам тих підприємств з виїздом та поселенням їхніх сімей на Західній Україні.

Тваринники масово вирізають поголів’я?

Такі випадки серед наших клієнтів нам невідомі. Проте ситуація подекуди досить критична, особливо в тих регіонах, де ведуться бойові дії. Багато ферм не мають або в перші тижні не мали можливості збувати молоко. Вони роздавали його безкоштовно, а часто просто виливали. Така ж ситуація зараз із птахівниками. У деяких регіонах є проблема з доставкою кормів. Був випадок, коли навіть могла виникнути екологічна катастрофа через великий падіж птиці. Свинарі більш-менш тримаються, але ситуація є не прогнозованою. Також подекуди немає можливості доставити корм, зокрема й молодняку. І дрібні фермери відмовляються ставити на відгодівлю свиней. Але великі підприємства вимушені працювати. Вони мають свої свиноматки. Тому в цьому випадку закриття виробництва — процес не одного дня.

Читайте також: Відпочивати немає коли. Чим займається агробізнес в умовах війни?

Роман Огроднічий, очільник «АБМ-ТРЕЙД»

Кредитування і фінансові інструменти для аграріїв в екстремальних умовах

Ми і до подій кінця лютого непогано кредитували. У нас термін кредиту був досить немалий. Не зважаючи на те, що всі наші постачальники переходять на передплату, ми продаємо свою продукцію у кредит. Ми принципово відмовилися від роботи за передплатою у воєнний час. Всі наші умови по кредитуванню, які були до війни, залишаються. Ми йдемо на поступки нашим клієнтам і партнерам. Багато з них стали нашими друзями. Ми розуміємо, яка в них зараз ситуація, і відповідно не закриваємо ті програми кредитування, які надавали нашим партнерам. Вони залишаються незмінними.

Корм для корів від «АБМ-Трейд»

Стан складів компанії

Наші склади знаходяться поруч із виробництвом, на Волині. Наразі з ними нічого не сталося. Ми намагаємося не затримувати на складах готову продукцію. Тобто виробляємо продукти, протягом доби-двох діб їх завантажуємо в автомобіль й одразу доставляємо до господарства. На складі утримується мінімальна кількість продукції. Відповідно ми не маємо великої потреби в них.

Читайте також: Олійні в умовах війни: посів, залишки, переробка, умови зберігання

Що краще сіяти для потреб виробництва кормів?

Зараз складно прогнозувати, що потрібно. Це залежить від багатьох моментів: хто яку сівозміну і техніку використовує, які можливості є для збирання врожаю. Компаніям не так легко перейти на інші культури. До того ж ми не знаємо, як швидко закінчиться війна, як порти відновлять свою роботу. Стосовно нашого підприємства, ми найперше відчули перебої з білковими компонентами. Важко було добратися до Пологів, де було виробництво білкового концентрату, який ми використовуємо. Зараз з ним перебої. І в період війни ціна на соєвий шрот і соєву макуху виросла на 10-12%.

Але я впевнений, що перемога вже зовсім скоро. Настане мир і ми разом відбудуємо нашу квітучу Україну! Все буде Україна!

Роман Огроднічий, керівник «АБМ-ТРЕЙД»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus