Відпочивати немає коли. Чим займається агробізнес в умовах війни?

Відпочивати немає коли. Чим займається агробізнес в умовах війни?
Відпочивати немає коли. Чим займається агробізнес в умовах війни?

Вже понад місяць йде війна. Перший шок минув, всі оговталися і взялися до роботи. Сьогодні на агрокомпаніях лежить подвійний виклик — вони не тільки організовують посівну, а й активно допомагають ЗСУ, теробороні та переселенцям. Тож відпочивати немає коли. Ми промоніторили соцмережі й сайти компаній, щоб дізнатися, чим сьогодні вони живуть.

Агрохолдинги

У ГК «Прометей» готуються до посівної.

«Основне наше завдання — виконати всі польові роботи у строк. Наразі ми майже завершили підживлення озимих (300 га залишилося). Готуємо ґрунт до посіву ярих культур. Проблем з кадрами немає — колектив повернувся на місця, і ми за це їм дуже вдячні. Залишаються проблеми з ТМЦ, особливо з пальним. Щодо ЗЗР та посівного матеріалу, то постачальники цієї номенклатури наразі не мають змоги виконати всі договірні домовленості, тому тут теж існує певний дефіцит», — розповів агроном із насіння та ЗЗР «Прометей» Ілля Троїцький.

І додав, що два господарства, які знаходяться в Баштанському районі Миколаївської області, постраждали від російської навали. Є втрати по техніці і ТМЦ. На одному із підприємств ворог встановив щось на кшталт свого логістичного центру. Там були розміщені значні його сили. Тому зараз постало питання розмінування цієї території, а також полів і лісосмуг. Компанія сподівається, що держава допоможе та надішле саперів, щоб механізатори більш впевненіше працювали.

Також ГК «Прометей» освоїла близько 2 млн. грн в рамках корпоративної програми допомоги регіональним підрозділам ЗСУ та тероборони. Зокрема, було закуплено матеріально-технічні, продовольчі, медичні та інш. засоби для військових Миколаївської області. Армії передали квадроцикл Polaris та кроссовер Renault Duster. Пізніше компанія заявила, що продовжує програму і виділяє додатково ще 500 тис. грн.

До початку посівної компанії активно готуються в «Астарті-Київ». На своїй сторінці у Facebook співробітник підприємства «Хмільницьке» агропромхолдингу «Астарта-Київ» Сергій Панаскевич частенько постить фото механізаторів у полі.

«Розпочали закриття вологи, аби максимально зберегти її у ґрунті. Спеціалізовані культиватори вийшли в поля та готують їх для посівів, мінімізуючи втрати дорогоцінної вологи. Таким чином механізатори закладають підвалини майбутнього врожаю-2022»,  пише Сергій Панаскевич.

Відчувають відповідальність перед Україною у «Контінентал Фармерз Груп», тому  вже завезли насіння для посівної на локальні склади. А нещодавно проінспектували озимі — перезимували добре. Днями раніше компанія відзвітувала, що внесла добрива на площі понад 11 тис. га. 

Крім роботи в полі, «Контінентал Фармерз Груп» активно займається гуманітарною допомогою. Вона передала захисникам взуття, термобілизну, біноклі та одяг. На потреби переселенців надала понад 1 тис. т картоплі.

Готуються до посівної кампанії підприємства МХП. І це, попри те, що в результаті військової агресії росії холдинг зазнав значних фінансових збитків та операційних складнощів. 

21 березня компанія відзвітувала, що вже передала 8,3 тис. т благодійної продукції на суму 470 млн грн. Допомогу від МХП та «Благодійного фонду «МХП — Громаді» передусім отримують люди, які перебувають у регіонах бойових дій. Допомога спрямовується також захисникам і рятувальникам, громадам, лікарням і пологовим будинкам, благодійним установам, які дбають про дітей-сиріт і літніх людей, переселенцям. 

Також холдинг повідомив, що знову працює із мережею «АТБ-маркет». А 23 лютого підписав меморандум про співпрацю з дистриб'юторським холдингом STV Group. За 5 днів фахівцям МХП та STV Group вдалося запустити продажі курятини в 3 областях на заході України, де сьогодні багато переселенців. Зараз вони спільно розробляють план розширення дистрибуції ще мінімум на 2 області. Крім того, МХП відкрив можливість купувати продукцію зі складу на умовах самовивозу. Таким чином вже куплено понад 500 т продукії.

У компанії «Кернел» повідомили, що команди та менеджмент на місцях продовжують роботу для підтримки захисників і населення України. Холдинг для ЗСУ та тероборони передав техніку, акумулятори та запчастини, паливо, противотанкові їжаки, інструменти та обладнання, одяг та екіпірування, електричні обігрівачі, пічки, продукти харчування та ін. Допоміг здійснити ремонтні та зварювальні роботи, переобладнання вантажних автомобілів. Забезпечив соняшниковою олією мешканців окупованих районів, осіб з інвалідністю та пенсіонерів, а також відвантажив у різні регіони пшеницю та кукурудзу.

А ще в кластерах компанії активно готуються до посівної.

«Наші колеги завершують підживлення озимих культур на всіх площах посівів і вже розпочали весняні польові роботи — підготовку ґрунту для посіву ярих пізніх культур. Команди Центрального, Придніпровського, Західного та кластеру Полтава-Південь вивели техніку в поля для закриття вологи та внесення передпосівних добрив. На інших кластерах чекаємо готовності ґрунту і також готові виходити в поля»,  говориться у повідомленні.

Засновник компанії «Волинь-Зерно-Продукт» Євген Дудка теж активно займається допомогою армії та благодійністю. Станом на 16 березня його компанія відправила 22 вагони та 7 фур благодійності, залучила 2 тис. т пшениці та з них 1300 т відправила в Київ і Харків, 300 т переробила в борошно.

Євген Дудка, засновник компанії «Волинь-Зерно-Продукт»

Посилену допомогу ЗСУ направляють і підприємства, що входять до Ukrlandfarming. Молочні підприємства холдингу надавали населенню безкоштовне молоко. А ще в компанії почали підготовку до весняної посівної. Ось яке відео надіслав нашим колегам з Traktorist.ua співробітник підприємства «Прикарпаття» Ігор Михневич. 

Ще ніколи не було такого складного початку весняно-польових робіт у ГК «Нива Переяславщини». Там 10 березня повідомили, що закінчують підживлення озимих культур по мерзлоталому.

Станіслав Кошіль

директор з питань рослинництва ГК «Нива Переяславщини»

«Після ремонтів і зимових відпусток механізатори скучили за своєю звичною хліборобською роботою, і всі просяться у поле. Але в стані війни довелося усе змінювати оперативно. Когось мобілізували, хтось у територіальній обороні, на рахунку кожна крапля пального, тому добре аналізуємо стан посівів і працюємо у режимі економії…Зима була непоганою, і ми сподіваємось на гарний урожай. Ми просто не можемо його не виростити, бо з чого тоді будемо пекти весільні короваї після війни».

На високому старті щодо посівної і в  «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО». Всі необхідні ресурси та ПММ вже знаходяться на складах компанії у Вінницькому регіоні. У плановому режимі також виконуються і ремонтні роботи на цукрових заводах. Цього року компанія планує приймати як свій буряк, так і буряк партнерів по програмі «Цукровий буряк — вибір розумних!».

Корпорація «Сварог Вест Груп» продовжує весняно-польові роботи. У кінці лютого було підживлено озимі культури сульфатом амонію/аміачною селітрою на 98% площ у Кіцманському, Кельменецькому, Сокирянському та Хотинському районах Чернівецької області.

Готовий до посівної холдинг «АгроВіста». Там вже завершили підживлення озимої пшениці та ячменю. А за кілька днів почнуть сіяти ярі культури.

Павло Фесюк

директор холдингу «АгроВіста»

«Роботи з підживлення озимої пшениці виконані на 100%. Стан озимини  добрий. Техніка до посівної готується за планом. Є певні затримки в поставках, але знаходимо замінники. Зараз працюємо над доставкою засобів захисту рослин і посівного матеріалу. Сподіваємося, що в середині квітня розпочнемо посів соняшнику та кукурудзи. Матимемо певні зміни структури посівних площ. На сьогодні температурний режим нижчий від звичайного, прохолодна весна трохи затримує роботи», — розповідає директор холдингу Павло Фесюк.

«Західний Буг», крім підготовки по посівної, активно допомагає ЗСУ. Понад 10 т овочів, фруктів зібрано та доукомплектовано іншими продуктами харчування, товарами першої необхідності й доставлено в с. Білогородка Київської області. Також компанія і надалі продовжує працювати над збором і відправленням продуктів харчування та товарів першої необхідності до місць, які найбільше постраждали через військові дії. А зараз ще й збирає ресори для виготовлення пластин для бронежилетів.

Допомагає теробороні, ЗСУ, сільським лікарням, амбулаторіям, ФАПам і переселенцям компанія «ТАС Агро». А ще готується до весняно-польових робіт. В компанії зазначили, що забезпечені всім необхідним для цього. 

Допомога компанії «ТАС Агро»

Узялися до сівби органічної сочевиці в компанії «Дунайський аграрій». Також там сіють насіння кавунів у касети з торфом, щоб через три тижні висадити розсаду в ґрунт. Про хід польових робіт розказує на своїй сторінці керівник підприємства Роман Дяжук

Відео Романа Дяжука

В іншому господарстві, яке теж займається органічним виробництвом, — «Жива Земля Путотори» — розпочали закриття вологи в ґрунті.

Постачальники насіння та ЗЗР

Щоб посівна в українських аграріїв пройшла без проблем, у компанії «КВС-УКРАЇНА» завершують пакування насіння кукурудзи та відвантаження його клієнтам.

На початку березня компанія «Сінгента» повідомила, що поновлює відвантаження насіння на умовах самовивозу з певних складів й активно шукає варіанти для поновлення DAP-поставок партнерам.

Продовжує працювати, аби забезпечити аграріїв посівним матеріалом та ЗЗР, LNZ Group.

MAS Seeds Україна також заявила, що в такий складний час продовжує постачати насіння українським аграріям разом з офіційними дистриб'юторами та партнерами.

Переробники

18 березня компанія Goodvalley Ukraine повідомила, що надає можливість громадам та громадським організаціям звернутися за допомогою у вигляді свинини, з якої готують страви або м’ясні консерви для харчування підрозділів територіальної оборони, ЗСУ, тимчасово переселених осіб. Крім того, компанія направила 4 одиниці техніки (вантажівку, бензовоз і мікроавтобуси) на потреби ЗСУ. А також допомагає облаштовує укриття, блокпости й приміщення для переселенців.

У звичайному режимі працює сьогодні і компанія «Верес»

«Ми робимо все можливе, щоб навіть у такі складні часи наша продукція була доступна в максимальній кількості торгових точок по всій Україні. Окрім того, компанія допомагає армії та населенню. Станом на 21 березня було відвантажено 39 т гуманітарної допомоги продуктів харчування», —  говориться у повідомленні на Facebook.

Також стало відомо, що холдинг МХП передав компанії «Верес» курятину, з якої виготовили курячу тушонку. Перша партія (а це 10 т) буде передана теробороні Черкас. Наступні партії будуть спрямовані для ЗСУ.

Молочна компанія «Волошкове поле» теж продовжує працювати в умовах війни. Постачає пастеризоване молоко як теробороні, так і безкоштовно населенню Черкас.

Машина з молоком компанії «Волошкове поле»

Наталія Челапко, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus