Ціни на соняшник та олію роблять нерви і безсоромно летять вниз

Альона Царьова, авторка блогу, старший менеджер олійноекстракційного заводу
Альона Царьова, авторка блогу, старший менеджер олійноекстракційного заводу

Вітаю небайдужих, огляд соняшникового ринку та новини які впливають на наші угоди знов стукає до вас у суботній ранок.

Розпочнемо!

Туреччина запровадила тарифні квоти на імпорт 100 тис. т насіння соняшника за ставкою 12% (було 27%), і 250 тис. т соняшникової олії за ставкою 22% (було 36%). Ця новина сколихнула ринок Чорного моря і, відповідно, туди поспішили продавці з України та недодержави. Такі поблажки для імпортерів будуть діяти до 15 квітня поточного року.

УЗ знову наклала обмеження на перевезення вантажів, а саме: шрот, макуха та лушпиння. Діятиме конвенція з 1 по 7 лютого. Стосується це тих, хто їде на Ізов. Тож, якщо ви гравець польського ринку, трошки зачекайте. Зазвичай, ці обмеження короткострокові, і створюються лише для того, щоб полегшити пропускну спроможність переходу.

Стосовно нововведень щодо експорту соняшнику, ріпаку, пшениці, кукурудзи з 1 лютого тим, хто їде «псевдо-транзитом» буде непереливки. В разі, якщо ви порушуєте правила експорту до Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії або Болгарії, ви будете виключенні з ДАР, як верифіковані, і лишень через 6 місяців зможете подаватись знову.

Переходимо до цін. Оглядово, індикативно, суб’єктивно…

Друзі, перепрошую, здається наврочила. Якщо два тижні тому я раділа за ціни, і що нарешті  «відчуваєш, що живий», то на сьогодні я без ентузіазму. Соняшник вниз, як і мій настрій. На прикладі 48 олійності, ціни далі: з того що я бачу, це від 14-14,8 тис. грн з ПДВ на умовах СРТ завод, в залежності від області, 330-340$ вам дадуть за насіння без ПДВ. Порт Ізмаїл показує від 15 до 16 тис. грн з ПДВ, DAP Литва — 440$, DAP Румунія — 450$, DAP/CIF Болгарія — 450-460$.

Олія, дорогенька моя, ну нащо ти «зробила мені нерви»? Ціни на соняшникову олію знижувалися щодня на 5-10$ на протязі тижня. Спочатку подивились усі, і думають, ну може корекція, ну бува, а ось наприкінці тижня, як побачили 760-770$ на умовах СРТ Велика Одеса, то «йойкнули». СРТ Дунай при цьому теж не «пас задніх» і дають там максимально 780$, якщо сильно попросити. 

Я не експерт, і ненавиджу прогнозування, ми з вами живемо не в ті часи, але мені здається, що це ще не кінцева точку в цьому піке. CIF Болгарія показує 830$, CIF Туреччина на Мерсін — 850$, CIF КНР — 875$. Щодо Європи ситуація не краща DAP Польща — 770$, DAP Бельгія — 840 EUR, CIF Іспанія — 880$, CIF Італія — 875$. При всіх цих індикаціях покупці не активні, а продавці чекають на покращення.

Шрот — щодо цього «пана», то здається ми скоро почнемо роздавати його «як решту». Він не оговтався. Контейнерний ринок так і не запрацював активно, дещо їде в «бегах», як завжди їде в вагонах, але трендсеттер — це покупці на балк (яких не так вже і багато). СРТ «Велика вода» — 185$, DAP Польща — 215-220$, DAP Північна Італія — 260 EUR, CIF Туреччина Мармара — низькі 260$. КНР — теж так і не прокинулась, і не прокинеться, бо незабаром у них Новий рік, а їх 300$ на умовах CIF main China ports мало кому цікаві.

Аграрні діаманти: соняшник, олія та шрот — ціни та пропозиції
Читати також

Я писала у минулому блозі про циклічність, і ви знаєте, я навіть люблю такі стани ринку, бо саме у такі моменти ми вигадуємо щось нове, нові ринки збуту, нові логістичні рішення, тощо і інколи з цього виходять непогані угоди. А якщо вам нічого не приходить на думку, ідіть і обійміть своїх близьких, можливо це саме час для накопичення наснаги на майбутнє. Гарних вихідних!

Все буде Україна, все буде Агро!

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus