Україна розпочинає переговори з ЄС, коли вже глибоко зайшла на його ринок. І це — шок


Джерело фото: forbes.ua

Чому євроінтеграція українського агросектору відбувається болісно і на тлі протестів? Україна в європейській агрополітиці це проблема чи джекпот? Про це під час огляду Центру економічної стратегії зі спецтемою 一 Майбутнє зовнішньої торгівлі, розповів Тарас Качка, заступник Міністра економіки України, торговий представник України. 

Ведеться боротьба за ринки і фінанси

Поза всіма дискусіями, є реальність того товарообігу, який вже існує між Україною і Європейським Союзом. І ця реальність сформована не в 2023 і не в 2022 році, а за останні щонайменше 20 років. За цей час відбувалися тектонічні зміни, як в українському аграрному секторі, так і в європейському, особливо в наших найближчих сусідів. І всі сьогоднішні  дискусії це намагання опанувати цю реальність.

Ми намагаємося зрозуміти: яка мета аргументів про те, що Україна «не є частиною спільної аграрної політики», що наша країна «не враховує» цілі спільної аграрної політики, особливо неекономічні цілі, такі як розвиток сільських територій тощо? 

На мою думку, потрібно розрізняти, що є аграрна економіка — це вся аграрна сфера в ЄС. А є спільна аграрна політика, яка схожа на наш Закон «Про державну підтримку сільського господарства України» і програми, які в ньому прописані. 

Зараз ведеться боротьба у кількох вимірах. У реаліях конкретного ринку тут і зараз:  скільки української продукції є на ринку ЄС. А також у фінансових вимірах: хто скільки отримає субсидій в майбутній сільськогосподарській політиці і на яких умовах. 

Якщо ми візьмемо претензії, які висувають фермери не щодо України, а щодо Зеленого курсу, то насправді точка кипіння настала, коли вимоги Green Deal записали як передумови для отримання субсидій. І тоді фермери сказали: «Ні-ні, то вже занадто складно!»

До цього часу було регулювання в сфері довкілля, в сфері охорони здоров'я, ще якихось «сусідніх речах». Але в даному конкретному випадку сталося попадання напряму в нерв. Всі знають, як стоматолог попадає голкою в нерв без анестезії. Для фермерів це було відчуття больового шоку. 

Нещодавно Єжи Плєва (колишній міністр сільського господарства Польщі, член Єврокомісії  — ред.) сказав: «В принципі, якщо вам не подобаються вимоги Зеленого курсу, ви можете просто не отримувати субсидії і далі лишатись фермером. Тобто? це не примус іти і бути всередині цього курсу. Хочеш, будь просто ефективним в бізнесі»

До речі, в Європі є виробники, які не беруть участі в системі субсидій спільної аграрної політики, і є заможнішими, ніж фермери, які отримують допомогу ЄС.

І тут виникає така цікава інтелектуальна арка щодо України: для нас майбутнє розширення,  спільна аграрна політика використовується і як аргумент щодо зменшення присутності української продукції на ринку ЄС, і як намагання змоделювати, які субсидії ми зможемо отримати.

Чому розділ «сільське господарство» на ранній стадії опрацювання в ЄК?

А як нам допомагає чи не допомагає політика розширення? Я вважаю, що на сьогодні чисто ситуативно, через календар подій, вона нам швидше шкодить. Тому що політичне рішення щодо вступу України до ЄС і відкриття переговорів є, але самих переговорів по сільському господарству немає. І ми не знаємо, коли вони розпочнуться. 

Якщо подивитися звіт Єврокомісії про готовність України до переговорів про членство в ЄС, то у розділі «сільське господарство» написана досить цікава штука:  він знаходиться на ранній стадії опрацювання — Сергій Сидоренко публікує таблицю від одинички до пʼяти. Сільське господарство України на рівні одинички (в листопаді минулого року «Європейська правда» оприлюднила результати виконання рекомендацій ЄС у різних галузях, в тому числі і сільському господарстві  ред.). І всі це сприймають, як те, що наше аграрне виробництво не відповідає вимогам ЄС. 

А насправді це твердження означає, що європейські спеціалісти, які це пишуть, нічого не знають про аграрну економіку України. Бо вони її ще не вивчили. І тому кажуть рання стадія опрацювання. А в медіа це сприймається як те, що ми десь на рівні пізніх років Радянського Союзу. Хоча в нас абсолютно інакша, потужна модель сільського господарства, яка виживає навіть в умовах війни і блокади морських портів. Тобто такій живучості системи можна позаздрити.

Проведений мною тиждень в Брюсселі засвідчує, що з європейського боку є два фланги. Один фланг ми бачимо у медіа і протестах. Мовляв, українська продукція має нульову собівартість, просто «кинули зернину в землю і на ранок в тебе рефрижератор з м'ясом птиці».

Чим так налякали Європу українські цукор, курятина і яйця? Розібрали з експертами, скільки експортуємо та які є альтернативні ринки
Читати також

А є величезне крило людей, які залучені в дискусію по аграрній політиці, які говорять, що без української ефективності, оті, особливо, неекономічні цілі аграрної політики ЄС, реалізувати неможливо. І тому Україна така, як вона є,   ефективна, ринково орієнтована потрібна для неринкових цілей аграрної політики. 

Мета торгових обмежень носить політичний характер

Ці надзвичайно цікаві дебати проводяться  в дуже специфічних умовах, бо це про допуск-недопуск України на ринок ЄС.  Але вони будуть тривати, незалежно від того, чи відкритий розділ про переговори по аграрній політиці між Україною і ЄС, чи не відкритий. Чому? Тому що від них залежить наступне покоління європейської спільної аграрної політики. А зараз вона фактично вже буде збиратися наново. Тому що з нинішніх протестів народяться нові координати дискусії. Не рішення, а сам словник народиться, в якому все це буде дебатуватися. 

Ми від початку розуміли, що в Європі нас ніхто не чекає. Тому обрали транзитну стратегію — Євген Дудка
Читати також

Друга частина дебатів буде проявлятися у спробах обмежити імпорт з України. Не лише тому, що ситуативно це потрібно (наприклад, ми відкрито говоримо, що обмеження імпорту цукру з України призведе до збереження його дефіциту в деяких країнах ЄС цього року). Насправді, мета цих торгових обмежень носить політичний характер. 

Чому? Бо для  ЄС шок не лише розмір українського сільського господарства, але й те, що ми починаємо переговори в умовах, коли вже дуже глибоко зайшли на їхній ринок. Не лише у рамках ATM (Autonomous Trade Measures), але й у межах угоди про вільну торгівлю, яку було укладено раніше. 

Чому це їх лякає? Тому що є два приклади інтеграції. Коли Польща на ранніх стадіях посткомуністичних трансформацій почала переговори, вона була затиснена в дуже жорсткі умови (було регулювання максимуму виробництва молока, цукру, тощо). Плюс були умови, що вони отримують менші субсидії протягом десятирічного періоду. Був ще приклад Іспанії, яка приєднувалася-приєднувалася,  і на вимогу Франції, навіть будучи членом ЄС, не мала доступу до внутрішнього ринку теж впродовж десяти років. 

А тут є Україна, яка має дуже відкритий доступ і вже дуже глибоко проникла на ці ринки. І це шокова позиція на старті переговорів. Тому будуть люди, які намагатимуться нас максимально затиснути. Не тому, що зараз протидія в конкретному 2024 році, а тому що їм буде так комфортніше розпочинати переговори.

Польський міністр: Зерно стане перепоною для вступу України до ЄС. А як Польща в ЄС вступала і на які компроміси йшла?
Читати також

І от в усій цій красі ми і перебуваємо. Коли в нас є різношвидкісні процеси в торгівлі і в розширенні, є різнонаправлені дебати і Україна всюди звучить. І тому наше завдання полягає в тому, щоб інтенсивно брати участь у всіх цих дебатах, не чекаючи формального відкриття переговорів по розділу «Сільське господарство».

Тарас Качка, заступник міністра економіки України, торговий представник України, заступник голови Ради Міжнародної ради із зерна (IGC)

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus