Ріпак зараз найприбутковіша культура для виробників. Маржа 500-600$/га. Та чи ростиме ціна далі?

Barva Invest: Ріпак зараз найприбутковіша культура для виробників. Маржа 500-600$/га. Та чи ростиме ціна далі?
Збирання врожаю озимого ріпаку
Джерело фото: Latifundist.com

До цін на ріпак найбільше зараз прикута увага. Наскільки маржинальною буде культура для українських виробників, враховуючи неврожай в Європі, скорочення посівних площ під канолою в Австралії та погодні ризики в Канаді? Які пікові ціни на ріпак можна очікувати? І чи поб’ють вітчизняні переробні заводи минулорічні обсяги переробки в 1 млн т? На ці питання спробували дати відповіді під час засідання Trend&Hedge Club Юрій Гаврилюк та Андрій Новосьолов з Barva Invest.

Виробництво і споживання ріпаку у світі

І USDA, і International Grain Council прогнозують зниження виробництва ріпаку у світі. Це фактор, який позитивно вплине на ціни, адже він говорить про те, що певного товару у світі буде менше. Не критично менше. Ми бачимо високі цифри виробництва, але менші у порівнянні з минулим сезоном.

А от щодо попиту, то на фоні скорочення загальної пропозиції у 2 млн т, звісно, що він буде реагувати частковим зменшенням та спогляданням у бік можливих альтернатив.

Далі розглянемо, яке виробництво ріпаку очікується у ключових країнах-експортерах.

ЄС: врожай менший, але на скільки?

В ЄС, як і в Україні, під час осінньої посівної склалася посушлива погода. В результаті посівні площі під ріпаком зменшилися. Та й далі погода була неідеальною — у квітні-травні по Німеччині, Україні та Франції вдарили заморозки і завдали шкоди посівам, які почали рано цвісти. Тому зараз постало питання, наскільки меншим може бути врожай в ЄС?

Діапазон оцінок коливається від 17,8 млн до 18,8 млн т. У будь-якому випадку це менше, ніж у сезоні 2023/2024, коли було зібрано 20 млн т.

Для України — це цікавий момент, адже з огляду на стан ринку ріпаку в ЄС, загальний імпортний попит Європи може бути вищим.

Щодо потреб. Знову-таки, оцінки різняться. Наприклад, Європейська комісія дає помірний прогноз — імпортна потреба збільшиться лише на 100 тис. т. Внутрішня переробка впаде до 1 млн т. На наш погляд, це дещо завищені показники. Наприклад, USDA також вбачає падіння переробки, але лише на 300 тис. т через менший врожай.

SG (Société Générale — один з найбільших французьких фінансових конгломератів) прогнозує валовий збір на рівні 17,8 млн т. Якщо ця цифра справдиться, то Європа потребуватиме набагато більше ріпаку а саме близько 6,9 млн т. У порівнянні з іншими роками, це дійсно висока цифра.

Канада: площі на рівні попереднього сезону, але гірші погодні умови

Ситуація досить цікава. У березні-квітні StatCan прогнозував скорочення посівних площ у Канаді на 3,6%. Але цей прогноз будувався на основі опитування канадських виробників, яке проводилося у грудні-січні.

Пам’ятаєте, як у березні-квітні ціни на ріпак різко поповзли вгору? Учасники ринку тоді вважали, що переоцінка StatCan покаже більші посівні площі канадської каноли. Так і сталося. Минулого тижня StatCan оновив дані по посівах каноли — 22,0 млн акрів, або 8,9 млн га. Тобто площі на рівні минулого року. Врожайність закладають на рівні 2,25 т/га.

Якщо ці прогнози збудуться, то Канада отримає врожай у 20 млн т. Сюди додайте більші початкові запаси і отримаєте найбільшу за 4 останні роки пропозицію на експортному ринку.

Але поки погодні умови в Канаді залишають бажати кращого.

У штаті Саскачеван спостерігалися надмірні опади. Учасники ринку говорять про можливі ризики для розвитку рослин.

В Альберті навпаки опадів не вистачало, плюс сильні вітри. За 2 тижні оцінка стану посівів «добрий та відмінний» була знижена на 10%, але все ще вища за 5-річний середній показник. Та й в обох штатах, якщо глянете у праву частину мапи, температурні коливання були нижчими за норму.

Незважаючи на ці фактори, поки про зниження оцінки врожайності ми не говоримо, але ризики є. По прогнозу погоди, в Канаді очікуються додаткові опади, які їй зараз не дуже і потрібні. Тому продовжуємо пильно моніторити цю країну.

Австралія: посівні площі скоротилися

На відміну від Канади, в Австралії ще з самого початку прогнозували збільшення посівних площ. Але посушливі умови в Західній Австралії, де вирощується біля 40% всієї каноли, призвели до скорочення посівних площ, виробники відмовлялись від посіву каноли на користь пшениці та ячменю, які можна сіяти пізніше. Крім того, частина австралійських виробників відмовилася від цієї культури, оскільки у сезоні 2023/2024 вирощування пшениці та ячменю було для них більш прибутковими та цікавими з огляду на китайський попит.

Падіння площ не критичне — мінус 0,3 млн га. Про що нам говорить цей показник? Що наступного сезону зі сторони цього експортера буде менший вал.

Україна

Тим часом, в Україні теж очікується не найбільший врожай. USDA прогнозує валовий збір на рівні 3,7 млн т. Ми прогнозуємо трохи більше, але різниця не суттєва. У порівнянні з попереднім сезоном — врожай однаково буде меншим.

Отож, що ми маємо станом на зараз по ріпаку? Зі сторони ключового імпортера — ЄС — збільшується потреба. Але хто сьогодні може її задовольнити? Канада? Все буде залежати від погодних умов. Австралія? Навряд чи, бо площі впали до 3,2 млн га. Україна? Так наші виробники теж зіштовхнулися з осінньою посухою, раннім цвітінням ріпаку та заморозками у квітні. Плюс у західних регіонах опади, а це додаткові ризики, повзанні з розтріскуванням. Тому навряд чи Європа зможе знайти додаткову пропозицію експорту з боку України.

Для внутрішнього ринку це, насправді, позитивний фактор. Буде певна конкуренція між переробниками, які в минулому сезоні активно переробляли ріпак і бачили свою краш маржу

Плюс частина переробників, які мають мультикрашові заводи, якщо бачитимуть маржинальність, переключатимуться на цю культуру. З іншого боку, Європа вступатиме в конкуренцію.

Переробка ріпаку в Україні

Цікаво подивитися на обсяги переробки ріпаку в Україні. У сезоні 2023/2024 ми дійсно переробили близько 1 млн т ріпаку. Це частково розвантажило експортну пропозицію.

Що з краш-маржою по ріпаку та хто з українських переробників планує відмовлятися від його переробки? Заключний матеріал з агротуру
Читати також

У наступному сезоні USDA прогнозує скорочення переробки до 0,4 млн т. Хоча поки що визначити обсяги переробки досить важко. Але навіть, якщо в нас переробка буде знижуватися по сценарію USDA, експортна пропозиція все одно не зросте, а буде скорочуватися.

Тут варто зазначити, що 2023/24 МР виявився незвичним для українського ринку, адже у перші 3 місяці сезону було перероблено 0,5 млн т ріпаку, хоча зазвичай у даний період Україна експортує 65% свого експортного потенціалу. Це пов’язано перш за все з роботою українських портів. При незмозі відвантажити ріпак на експорт, переробники почали активно його переробляти.

Насіння ріпаку

Запаси ріпаку в Україні

На графіку ми спробували показати, як може змінитися пропозиція ріпаку на внутрішньому ринку при стандартній моделі сезонності експорту та врожаю на рівні 3,8 млн т.

Якщо ми ці дані екстраполюємо на баланс, плюс додамо переробку 1 млн т, як базовий сценарій минулого сезону, то запаси цієї культури на внутрішньому ринку будуть швидко скорочуватися. Зокрема, станом на кінець вересня запаси можуть скласти 1,6 млн т. У порівнянні з минулим роком (2,6 млн т) — різниця відчутна.

Але це додатковий фактор підтримки нашого внутрішнього базису, який говорить, що  пропозиція менша, а конкуренція за цю обмежену пропозицію вища.

Які очікувати цінові максимуми на ріпак?

Barva Invest як правило не дає аналітику з прив’язкою до конкретної ціни. Це доволі невдячна справа. Ми аналізуємо в першу чергу фактори, які показують можливості для підвищення або падіння ціни. Дізнатися, які саме ціни на ріпак сьогодні пропонують покупці, можна на платформі Tradomatic. Там же можна і продати свій врожай.

Загалом, якщо брати до уваги фізичний ринок, то ми бачимо, що як дрібні аграрії, так і агрохолдинги сигналізують, що готові продавати ріпак. Ціна їх влаштовує. Орієнтовна маржа на даному етапі складає 500-600$/га. Зараз це найприбутковіша культура для них.

Водночас ті агрокомпанії, які переробляли ріпак на сторонніх заводах, зараз не йдуть в переробку і продаж продуктів переробки, а частково продають ріпак у вигляді насіння. Чому? В минулому сезоні переробні заводи мали гарну краш маржу. В цьому сезоні ціни на продукти переробки не дають такої маржинальності.

Ріпак: імпортери зацікавлені купувати, а продавці не поспішають. Наскільки рентабельною буде культура у сезоні 2024?
Читати також

Тому ця ситуація підтверджує, що конкуренція між внутрішньою переробкою і зовнішніми покупцями доволі жорстка. І вона буде продовжуватися. Хоча на неї будуть тиснути інші олійні культури, зокрема, соя.

На даному етапі ми бачимо стійкий попит на ріпак. Пропозиція теж є. Єдине, можемо відчути зараз просадку орієнтовно на 20€/т через те, що пропозиція буде частково задовольняти шалений попит.

Позиція фондів

Щоб показати позиції фондів по ріпаку, ми порівняли їх з ринком сої.  

Як ви бачите, фонди будували довгі позиції, після чого відбулася фіксація на фоні низхідної корекції цін на біржі Євронекст. Спочатку ріпак був на рівні 500-505€/т (листопадовий ф’ючерс), а тоді провалився до рівнів 465-470€/т. Відповідно так фонди фіксували прибутки.

Цей графік є показовим в тому плані, що фонди не ризикнули йти в короткі позиції. Тобто вони подивилися на баланси і вирішили, що ріпак не та культура, де сьогодні хочеться бути у короткій позиції (тобто розраховувати на те, що ціна на нього у майбутньому буде фундаментально нижчою).

А ось фонди по сої весь червень нарощували чисті короткі позиції, чого зазвичай не відбувається, оскільки в цей період можуть зʼявлятися погодні ризики в США.

Динаміка руху цін

Ріпак почуває себе чудово. Сьогодні ціни знаходяться на рівні 500 €/т. Можна говорити, що ми на пікових рівнях для листопадового ф’ючерса.

Внутрішній ринок ЄС по ріпаковій олії також показує чудові результати. За вісім торгових сесій ріпакова олія подорожчала на 60$/т.

Об'єктивно технічні індикатори кричать: призупиніться на хвилинку, дайте ринку консолідуватись. І вже після цього можна говорити про якісь нові потенційні максимуми.

Директор Barva Invest та керівник Tradomatic Юрій Гаврилюк, головний аналітик Barva Invest Андрій Новосьолов

Виконано за допомогоюDisqus