«Готуймо сани влітку», або Як осіннє живлення впливає на перезимівлю та розвиток озимини

Озимина
Посіви озимих
Джерело фото: Ukravit

«Готувати сани влітку» — мабуть, найкорисніший лайфхак для аграрія: адже, чим краще ти підготуєшся до роботи — нехай то посів, обприскування чи збір урожаю, — то кращим буде результат. Тому сьогодні, коли в країні вже розпочинається осіння посівна, ми поговоримо про живлення.

Сергій Сальніков, керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit

Як забезпечити культури всіма необхідними елементами в умовах війни й при цьому заощадити кошти на дороговартісних нині добривах, оминути «підводні камені» у вигляді зріджених сходів та ділянок «випадання» культур і на всі 100% підготувати посіви до перезимівлі — ділиться керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit Сергій Сальніков. І розпочати він рекомендує із дослідження ґрунту.

Показник рН, як індикатор доступності живлення

Перше правило: перед посівом перевіряйте рН ґрунту, бо від нього залежить дуже багато. По-перше, підбір добрив, оскільки вони по-різному реагують в кислому чи лужному середовищі; по друге — підбір культури, адже кожна з них потребує свого діапазону рН. Також цей показник впливає на коефіцієнти засвоєння елементів живлення, на розпад діючих речовин та інші важливі процеси.

Реакція ґрунтового розчину (pH сольове)

Зокрема, від рН залежить коефіцієнт використання рослинами фосфору із добрив, що були внесені. Так, за оптимальних погодних умов і рН ґрунту 6.0 коефіцієнт засвоєння цього елемента із добрив становитиме до 52%, а при рН 8.0 — не більше 30%. І ці нюанси необхідно враховувати при формуванні системи живлення.

Зниження врожайності залежно від кислотності ґрунту

Однак неоптимальний рН ґрунту — не вирок врожайності: цей показник залежить від насичення ґрунтів кальцієм, магнієм, а отже може коригуватися внесенням меліоративних добрив. Також помічним тут є вирощування сидеральних культур або післяжнивні посіви, адже мікробіота та органічна маса позитивно впливатимуть на цей показник. Нарешті, не останню роль відіграє й власне підбір добрив, адже вони фізіологічно є кислі та більш лужні.

Фосфор та мікроелементи

Посівна озимих — 2024. Чому необхідно перевірити посівний матеріал та добрива в лабораторії, і як це убезпечить вас від фальсифікату?

Ключовий елемент для врожайності озимини — фосфор. Однак понад 5-річні дослідження Ukravit Institute показують, що валових його форм у ґрунтах багато, проте доступних рослинам із них — 5-7%. Й навіть доступні його форми будуть поглинатися рослиною на рівні 10-15%. Решта потреби закривається ґрунтовим та листковим внесенням добрив.

Наші фахівці мають великий досвід у вивченні цього питання і можуть надати рекомендації, як перевести фосфор у форми, доступні рослинам, а також які добрива застосувати з огляду на рН: якщо у вас рН кислий, то доцільніше застосувати фосфор у формі, що розчиняється в слабких кислотах, якщо ж лужний, як-от в південних регіонах, — краще спрацює добриво, що містить водорозчинний фосфор.

Вміст рухомих сполук фосфору в ґрунтах

Для забезпечення культур на ранніх етапах доступним фосфором та іншими основними елементами наша компанія цього року започаткувала новий напрям — виробництво високотехнологічних рідких комплексних добрив (РКД). Вони мають низький сольовий індекс, тож не чинять негативного впливу на молоді рослини, і містять доступні форми живлення, які культура може відразу використовувати. Залежно від можливостей господарства, РКД можуть вноситися або безпосередньо в рядок при сівбі, або ж паралельно із ним. Індекс споживання таких добрив набагато вищий, порівняно із сухими гранульованими, оскільки для їх використання культурою необхідна мінімальна кількість ґрунтової вологи.

Крім того, вже на перших порах зернові та ріпак потребують достатньої кількості мікроелементів: в цей період вони вимогливі до цинку, бору та марганцю. Тому ґрунти напередодні посіву доцільно перевірити на вміст мікроелементів. Варто, знову ж таки, пам’ятати, що коефіцієнт їх використання буде не більше 5-10%. Й дефіцити в подальшому необхідно буде поповнювати мікродобривами по листку.

Винос елементів мінерального живлення з осені

Якщо на полях були бойові дії

Сьогодні велика кількість аграріїв працюють в полях, на яких велися бойові дії. Згідно з науковими даними та останніми напрацюваннями Ukravit Institute, у цих ґрунтах спостерігається накопичення важких металів.

Що таке важкі метали? Від елемента живлення до важкого металу, як-то кажуть, один крок, бо все залежить від дозування. Наприклад, ми знаємо, що з осені на ріпак необхідно застосувати борвмісні добрива по листку. Якщо ми одноразово застосуємо в декілька разів більшу норму, щоб не обприскувати двічі, бор із корисного елемента живлення вже перетвориться на важкий метал і буде нести шкоду. Візуально це може проявлятися в скручуванні, деформації листків, зміні кольору та тургору — все залежить від особливостей гібридів і погодних умов.

Гранично допустимий вміст мікроелементів в рослині

Залежно від таких факторів, як рН ґрунту, його структури, вмісту органічної речовини, насичення основами, важкі метали можуть мати непередбачуваний вплив на посіви, зокрема й позначатися на процесах живлення культур. Вони можуть зв’язувати та блокувати окремі елементи, а також негативно позначатися на фізіологічних процесах рослин.

Ґрунти за вмістом рухомих форм елементів-забруднювачів, мг/кг

Дослідивши такі ґрунти, можна зрозуміти, які культури краще почуваються на таких полях, а які висівати недоцільно.

Коригування цих показників — довготривалий процес. Однак, якщо ви знаєте, що в господарстві є така проблема, розпочинати її вирішення необхідно вже зараз, щоб в певний момент ваше поле не виявилося «мертвим». Тут допоможе висівання спеціальних культур та проведення заходів для підвищення мікробіологічної активності ґрунту.

Гумус, залишки пестицидів, продуктивна волога

Важливим є й вміст гумусу. Згідно з науковими дослідженнями, в 1% гумусу міститься приблизно 3-5 кг сірки, до 30 кг азоту та до 7 кг фосфору в доступних для рослин формах. Чим більше гумусу в ґрунтах, тим більша його поглинальна та утримуюча здатність, як для вологи, так і елементів живлення.

Посівна озимих — 2024. Чому варто перевірити ґрунт на залишки пестицидів, і як це вплине на врожайність та заощадить кошти?

Дослідити варто й з залишкові кількості пестицидів, адже поточні посушливі погодні умови негативно впливають на розвиток мікробіологічної активності ґрунту, що сприяє накопиченню їх залишків. На ранніх етапах розвитку вони негативно діятимуть на первинну кореневу систему озимини, спричинюючи пригніченість і погіршення споживання живлення.

Важливо знати й запаси продуктивної вологи в ґрунті, адже цей показник також відіграє не останню роль у процесах живлення: зокрема, в комплексі з температурним режимом впливає на засвоєння фосфору. Тут варто розрізняти поняття фактичної вологи та власне доступної для рослин, про яку саме й ідеться. Результати дають можливість зрозуміти, чи варто сіяти культуру, а якщо так, то яку саме (якщо є вибір). Наприклад, при вмісті в шарі 0-100 см менше 90 мм висівати культури не рекомендовано — посів краще перенести до більш сприятливих умов.

Передпосівна обробка

Важливо в цьому контексті приділити увагу й посівному матеріалу. Діючі речовини протруйників, якими обробляють посівмат, можуть мати негативний вплив на показники його життєдіяльності. Тому разом із протруюванням ми рекомендуємо обробити насіння мікроелементами та комплексом стимуляторів росту. Для пшениці озимої — це Авангард Старт, 1 л/т + Авангард Гроу Гумат, 1 л/т. В регіонах, в яких є висока вірогідність стресових умов на початкових етапах росту та розвитку культури, доцільна схема Авангард Старт, 1л/т + Авангард Гроу Аміно, 1л/т. В останньому містяться амінокислоти, що нівелюватимуть стрес-фактори. Якщо ж у регіоні є проблема із доступним фосфором, то доречним буде комплекс Авангард NPK Фосфор, 2 л/т + Авангард Гроу Гумат, 1 т/т. Ця схема сприяє розвитку потужної кореневої системи, аби споживати вологу та мінеральну поживу.

Щодо ріпака, то сьогодні часто бачимо картину, коли з метою економії коштів аграрії застосовують гібриди F-2. Вони розуміють, що послідуюча урожайність може бути меншою, але одночасно бояться ризикувати із дороговартісним насінням, яке може й не пережити зиму, тож грають в цю рулетку. Авангард Старт, 2 л/т + Авангард Гроу Гумат, 1 л/т в такому випадку допомагають отримати дружні сходи. Проводиться така операція сумісно з протруюванням і обробкою мікроелементами.

Не в ґрунт єдиний

Кореневе живлення — важливий і ключовий аспект для повноцінного розвитку культури та її успішної перезимівлі. Та наскільки збалансованим воно не було б, цього все одно буде недостатньо. Тому, починаючи з фази 3-4 листочків і зернових, і ріпака, в Ukravit Institute рекомендують провести листкову діагностику.

Звісно, більшість господарств працюють по визначених схемах, і всі ми знаємо критичні елементи для озимих культур з осені — марганець, цинк і бор. Однак іноді виникають нетипові погодні умови чи інші фактори, коли у критичні фенофази рослина потребує додаткової поживи. Тут і стає у пригоді дослідження. Оперуючи масивом інформації, що було внесено в ґрунт, який коефіцієнт засвоєння того чи іншого елемента та яка наразі потреба культури, фахівці Ukravit Institute розраховують оптимальну норму добрива, аби рослина сформувала потужну кореневу систему, вторинну кореневу систему та накопичила достатньо цукрів для вдалої перезимівлі.

Пшениця озима із фази 3-4 листочків добре реагує на осінні підживлення добривом Авангард Комплекс Зернові,1,0-1,5 л/га, створеним з огляду на фізіологічні потреби зернових культур у живленні. Залежно від зональності, ґрунтово-кліматичних умов та попередника, до цього коктейлю можна додати інші добрива марки Авангард: Авангард Бор, Авангард Цинк, Авангард Марганець тощо.

На ріпак в осінній період позитивно впливають підживлення комплексними добривами Авангард Комплекс Ріпак, до 2,0 л/га. Окремо для кращої перезимівлі доцільно внести Авангард Бор, 1,0-1,5 л/га.

Залежно від строків сівби, позакореневих підживлень пшениці може бути від 2-х і більше, в тому числі й антистресантами. По ріпаку — 2-3 підживлення, головне — застосовувати мікроелементи між заходами із регуляції, оскільки ці процеси нейтралізуватимуть один одного.

Наостанок поговоримо про взаємопов’язаність забезпеченості посівів живленням та їх хвороби. Адже дефіцити часто можуть викликати не лише пригніченість рослин, а й підвищувати їх сприйнятливість до хвороб.

Вплив дефіцитів живлення на розвиток ураженості хворобами

Тому готуйте сани влітку — досліджуйте ґрунти, обробляйте насіння й коригуйте системи живлення, аби ваші посіви успішно перезимували і забезпечили вам врожайність і прибуток.

Сергій Сальніков, керівник сервісно-технологічного відділу комерційного департаменту Ukravit

Виконано за допомогоюDisqus