Один з найкращих R&D-центрів в Європі та найбільший продуктовий портфель оригінальних ЗЗР, або Як в Ukravit покращують здоров’я українських полів

Made in Ukrainе, або Як в Ukravit допомагають вирощувати здорові врожаї

Джерело фото: Ukravit

Цього року Ukravit — одному з найбільших українських виробників ЗЗР та мікродобрив  —  виповнюється 25 років. Попри воєнні ризики, компанія продовжує реєструвати та випускати нові продукти, розвивати свій R&D-центр, експортувати продукцію на зарубіжні ринки. Компанія не закрила жодне із 19 представництв по Україні, а додала до цього списку ще одне — в Житомирі, активно співпрацює з українським банками та міжнародними організаціями у сфері фінансування аграріїв, а ще — займається вивченням проблеми деградації земель в регіонах, де велися бойові дії.

Про що дізналися з розмови з фахівцями Ukravit? Що перед весняною посівною краще перевірити насіння на посівну придатність, а ґрунт — на агрохімічні показники. Про нюанси внесення ЗЗР дронами, вирощування рослин за допомогою аеропоніки та як зміни клімату змушують науковців шукати нові рішення для захисту рослин. Більше про це все і загалом роботу компанії у воєнних умовах — далі.

Як створюються нові продукти Ukravit?

Шлях нових продуктів розпочинається в Ukravit Institute. Науково-дослідний інститут Ukravit відкрила ще у 2018 році. Компанія активно розвивалася, і традиційні українські наукові інститути вже не могли задовольнити запити агросектора. Тож не залишалося нічого іншого, як створити власний R&D-центр Ukravit Institute.

Сьогодні це R&D-центр, який поєднує агробіологічний сервіс для аграріїв, навчально-наукову роботу та фундаментальні галузеві дослідження. У його складі 6 лабораторій та демоцентр, який складається з підземних теплиць, фітотронних кімнат, кліматичних камер, а також обладнання відомих світових виробників.

Саме тут тестують розробки нових продуктів: штучно створюють необхідні умови для проростання рослин (вологість, температуру, освітлення), а потім обробляють новими препаратами. Ті, які успішно пройшли випробування, відправляють на польові дослідження. Оскільки компанія має 20 регіональних представництв по всій Україні, вона має змогу проводити такі дослідження в усіх агрокліматичних зонах. Надалі зразки, які пройшли всі необхідні тестування в лабораторних і польових умовах, подають для державної реєстрації.

У складі R&D-центру Ukravit 6 лабораторій та демоцентр

Загалом на виведення одного продукту на ринок потрібно мінімум 3 роки: два роки тестувань в полях та рік на реєстрацію. Також компанія поступово тестує і додає до свого продуктового портфеля нові діючі речовини, відповідаючи на виклики, що виникають перед аграріями: зміни погодних умов та поширення збудників хвороб. 

Олександр Мигловець,

керівник департаменту агротехнологій

Ukravit

«Продуктовий портфель щорічно поповнюється новими продуктами і діючими речовинами. Вони адаптовані насамперед для українського ринку, спрямовані проти шкідливих організмів, притаманних культурам в наших широтах. Тобто продукти розробляються з урахуванням того, з якими проблемами стикаються аграрії. Ці продукти мають широкий спектр дії і подовжений захисний період».

Він додає, що особлива увага під час розробок приділяється тому, щоб продукти були безпечними та мали мінімальний вплив на навколишнє природне середовище.

Коли процес тестування та держреєстрації завершений, розпочинається власне виробництво новинок.

Завод Ukravit

Виробничі потужності Ukravit розташовані у Черкасах. Завод оснащений обладнанням для виробництва ЗЗР, добрив з мікроелементами та стимуляторів росту.

На 36 виробничих лініях випускають продукти всіх препаративних форм, які застосовуються у сучасному агровиробництві. Зокрема, тут виробляють ЗЗР у формі порошків та гранул, концентратів емульсії та суспензії, розчинних концентратів тощо.

Посівна 2024: на які культури роблять ставку LNZ Group, АГРОТРЕЙД, МХП, ТАС Агро, ПАЕК і Агрейн
Читати також

Для цього на заводі є повітрострумні та бісерні млини, різного типу реактори, лінії для виготовлення гранульованих препаратів. А одне з перших виробництв — родентицидних препаратів — здійснюється на установках для приготування родентицидів на зерновій основі, роторних таблеткових пресах, тістомісильних машинах тощо.

Виробничі потужності із року в рік оновлюються. Торік модернізували кілька технологічних ліній для виробництва продукції у формі порошків та гранул, зокрема змонтували комплекс для гранулювання. Також капітально оновили дільницю з виготовлення полімерної тари і запровадили у виробництво новий дизайн каністр ємністю 1 л, 5 л, 10 л і 20 л.

Сировину на завод переважно закуповують за кордоном (в Європі, Китаї, Туреччині, Індії), частково — в Україні. Своєчасність поставок забезпечується залізничною логістикою.

Якість сировини та матеріалів, які надходять на виробництво, суворо контролюють. Вони підлягають обов'язковому вхідному контролю, який здійснюють спеціалісти лабораторії аналітичного та оперативного контролю Ukravit Institute відповідно до встановлених вимог. Вони ж перевіряють і якість виготовлених препаратів за показниками, регламентованими нормативно-технічною документацією. 

На всю продукцію виробництва оформлюються сертифікати якості. Фасують готову продукцію у тару власного виробництва на 42 автоматичних та напівавтоматичних фасувальних лініях.

Компанія дотримується екологічних стандартів: регіональні представники регулярно збирають тару в аграріїв після використання для утилізації згідно з чинним законодавством.  

Виробництво Ukravit сертифіковане і відповідає вимогам ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 та ISO 45001:2018. Сертифікаційний аудит компанія пройшла ще у 2017 році і тепер щорічно підтверджує відповідність вимогами міжнародних стандартів ІSO за участю компанії BUREAU VERITAS — світового лідера із незалежної сертифікації, що підтверджено сертифікатами відповідності.

Продуктовий портфель

Ukravit має найбільший продуктовий портфель серед операторів ринку. На сьогодні це 178 оригінальних препаратів. Серед них бестселерами є гербіциди Лаплас, Гліфовіт, Гліфовіт Eкстра, Квін Стар Макс, інсектицид Ато Жук, фунгіциди Дезарал Екстра, Сінан, Ріальт.

За результатами внутрішньої аналітики 2023 року, компанія увійшла до трійки провідних учасників ринку за обсягами реалізованої продукції. За деякими оцінками, Ukravit ледь не єдина компанія, яка показала зростання реалізації в обсягах продукції.

Тут щорічно випускають не менше двох-трьох нових продуктів. Цього року в продуктовий портфель планують додати ще чотири. Це фунгіцид для зернових з трьох діючих речовин із різних хімічних класів та фунгіцид контактної дії для садівників. Плюс змінили препаративну форму ацетаміприду з порошкової на більшу зручну — суспензію. У ще одному фунгіциді збільшили концентрацію тебуконазолу до 500 г/л, що позначиться на зменшенні вартості внесення на 1 га.

ЗЗР та мікродобрива власного виробництва компанія експортує за кордон. Основні партнери — Грузія, Вірменія, Молдова, Узбекистан. А ось з Ефіопією через дорогу логістику роботу поки призупинили.

Віталій Ільченко,

засновник Ukravit

«Ми маємо найбільший портфель препаратів, таким чином можемо забезпечити практично будь-яку технологію. В останні два роки багато партнерів перейшли до нас від дорожчих постачальників. Ми пропонуємо високу якість, а нині точно не варто переплачувати. Крім того, ми пропонуємо технологію повністю — будь-яку, а Ukravit Institute забезпечує дослідницьку складову. Наші партнери часто і з задоволенням приїздять на завод та до Ukravit Institute в Черкасах, тим самим на власні очі пересвідчуючись, що співпрацюють безпосередньо з виробником. Загалом я глибоко переконаний, що такі складні періоди, як зараз, треба використовувати для розвитку. Ми це робимо самі і надаємо таку можливість нашим партнерам-аграріям. Хтось вважає, що важкі часи треба пережити, а хтось обирає жити і боротися, діяти, підтримувати державу, щоб платити податки».

Розробки яких продуктів зараз у пріоритеті?

В першу чергу, гербіцидів. Як пояснює керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit Сергій Сальніков, різкі коливання температур, від +30-35 °C вдень і до +10 °C вночі, приводять до загартовування бур’янів. На їх листках утворюється восковий наліт, який запобігає випаровуванню вологи, погіршує проникнення робочих розчинів препаратів і загалом підвищує стресостійкість рослин. Іншими словами, пестициди на такі бур’яни вже не діють або діють слабко.

Сергій Сальніков,

керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit

«Ми приділяємо багато уваги саме боротьбі з бур’янами, оскільки через зміну погодних умов вони стають більш стійкими до пестицидів. Наприклад, декілька років тому на лободі почав масово з’являтися восковий наліт, і пестициди її просто не брали. Тоді в науковому центрі ми провели досліди з перепадами температур і вивели новий продукт — Інгрес. Це органосиліконовий ад’ювант, який допомагає гербіцидам проникати крізь воскові нальоти бур’янів і знищувати їх. Крім того, він стане у пригоді при боротьбі з бур’янами із надмірним опушенням».

І наводить інший приклад. Два роки тому в Україні з’явилася соя, стійка не тільки до гліфосату, а й до дикамби. На полях, де вона вирощується, бур’яни також формують стійкість до цих гербіцидів. Тож зараз фахівці компанії працюють над пошуком такої комбінації діючих речовин, яка б допомогла їх контролювати.

Під час розробки нових інсектицидів та фунгіцидів фахівці Ukravit також керуються тенденціями ринку. Якими? До прикладу, на Півдні вже декілька років поспіль фіксується вовчок єгипетський, що паразитує не тільки на соняшнику, а й на ріпаку та овочевих культурах. Також є проблема із бактеріозом насіння зернових, що, на жаль, не контролюється ні протруйниками, ні фунгіцидами. А на Заході велика проблема з карликовою сажкою на пшениці озимій.

Сергій Сальніков,

керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit

«Аграрії на Заході України сьогодні вирощують і соняшник, і сою, і ріпак, які ще 5-10 років тому не були властиві для цієї території. Ці культури мають спільні хвороби, зокрема склеротиніоз різних форм. За декілька років вони накопичуються, і господарство отримує величезні проблеми. Наприклад, до нас зверталося господарство, яке накопичило настільки багато хвороб, що, яку б культуру не вирощувало, на неї відразу було велике фітопатогенне навантаження. В таких випадках потрібно застосовувати багато пестицидів, але результат не завжди втішний».

Звідки дізнаються про головні «болі» аграріїв? Як ми вже зазначали, у компанії 20 представництв, і в кожному працюють агрономи-консультанти, які займаються підбором сортів і гібридів насіння, технологій захисту та живлення для різних культур. Вони збирають інформацію від аграріїв, а потім під час навчань або семінарів доносять її до відповідних департаментів компанії. Та й самі спеціалісти та науковці багато спілкуються з аграріями.

Сергій Сальніков,

керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit

«На базі R&D-центру та в регіонах ми часто проводимо  навчання, конференції та екскурсії, щоб наочно показати, як сьогодні працює український виробник, і як він може  допомогти, адже виробники потребують новітньої та якісної інформації, що наразі є в дефіциті».

 

Продукти для обприскування дронами

До речі, Ukravit є єдиною агрохімічною компанією в Україні, яка в своїх каталогах вказує, які ЗЗР можна вносити дронами. Як пояснив Олександр Мигловець, формуляцій ЗЗР, спеціально розроблених для внесення дронами, в Україні сьогодні майже немає.

Олександр Мигловець,

керівник департаменту агротехнологій Ukravit

«Якщо десь і пишуть про це, то це просто маркетинговий хід. Насправді рецептури винятково під дрони майже немає. Підходить чи не підходить препарат для такого внесення, можна дізнатися тільки шляхом випробувань на полі».

Найчастіше дронами українські аграрії проводять десикацію соняшника або сої. На другому місці — внесення фунгіцидів та інсектицидів. Пробують вносити і ґрунтові гербіциди, та поки у вигляді експерименту.

Перевірити насіння та добрива ніколи не пізно, або Про агробіологічний сервіс

Попередити багато проблем та уникнути зайвих витрат аграріям можна заздалегідь. Як? Перевіривши ґрунти, насіння, добрива, ЗЗР та навіть воду в лабораторних умовах, пояснюють науковці.

В Ukravit Institute зразки ґрунтів перевіряють на агрохімічні показники. За словами Сергія Сальнікова, з літа минулого року для відбору зразків використовують власну розробку — автоматизований бур із прив’язкою до GPS-координат. Це дає змогу створювати детальні карти забезпеченості полів елементами живлення та запроваджувати в господарствах елементи точного землеробства.

Якщо до повномасштабного вторгнення дослідження ґрунтів в Ukravit Institute замовляли переважно агрохолдинги, то зараз зростає попит з боку невеликих агровиробників. Науковці це пояснюють тим, що господарство в результаті такого аналізу отримує ще й підібрану індивідуальна систему живлення, яка дає змогу отримати ту врожайність, на яку воно розраховує.

Одне із пріоритетних досліджень в Ukravit Institute — перевірка посівного матеріалу. Як пояснили фахівці, зараз у продажу багато перехідного насіння минулих років. За цей час воно могло втратити свої посівні якості, а якість протруєння могла знизитися, тож аграріям радять перестрахуватися і заздалегідь дослідити його в лабораторії. Там же допоможуть підібрати оптимальні протруйники та норми висіву.

Ukravit Institute надає підприємствам комплекс агробіологічних сервісів

Щодо перевірки добрив. На ринку збільшилася кількість неякісних добрив та фальсифікату.

Сергій Сальніков,

керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit

«Частина добрив, які приходять в нашу лабораторію на перевірку, не відповідають якісним характеристикам. Інколи зразки мають зменшені показники діючих речовин, а інколи це взагалі «пустий» продукт, який містить наповнювачі або інші речовини. Якщо в 2022 році кожен шостий-сьомий зразок мав відхилення від заявлених показників, то в минулому році — кожен третій. А це велика проблема, бо аграрій на око не може визначити якість продукту».

Що ще можна перевірити в Ukravit Institute? ЗЗР на наявність та концентрацію в них понад 120 діючих речовин. Рослинний матеріал на ураженість хворобами.

Залишкову кількість пестицидів у готовій продукції (зерні, олійних, овочах, ягодах, меду) на 270 найменувань. Причому Сергій Сальніков зазначає, що в Україні сьогодні тільки декілька лабораторій можуть визначити залишки хлорпірифосу, гліфосату тощо у нормі 0,01%. Одна з таких установ —  Ukravit Institute. А оскільки вона ще й акредитована відповідно до ISO/IEC 17025, то результати проведених досліджень визнаються за кордоном.

Ще фахівці радять перевіряти воду, яка використовується для зрошення та  приготування бакових сумішей. Мабуть, у вас були ситуації, коли внесли препарат, а він погано спрацював. Зізнавайтеся, звинувачували виробника? 

А причина могла бути у воді, пояснює Сергій Сальніков. За його словами, ще три роки тому описана ситуація була дуже розповсюдженою в Україні. Коли в Ukravit Institute її почали досліджувати, то виявилося, що причина у жорсткій та лужній воді, яка впливає на якість дії пестицидів. Тоді в компанії розробили продукт Айворі Плюс — коректор кислотності та жорсткості води, який контролює рівень pH та запобігає лужному гідролізу (руйнуванню) ЗЗР.

Аеропоніка: врожаї без ґрунту

Також в Ukravit Institute продовжують займатися випробуванням різних систем живлення для культур, які вирощуються у повітряному середовищі без ґрунту — на аеропоніці. В такий спосіб тут вирощують огірки, томати, салат, картоплю. Експериментували навіть із соняшником та пшеницею (ну як без них). А в минулому році розробили мінеральний «коктейль» для екзотичних  для нас бавовника та батата.

«Завдяки аеропоніці за один рік ми можемо отримати 3-4 врожаї, цим самим прискоривши виведення нових продуктів», — пояснює Сергій Сальніков.

За його словами, до великої війни український бізнес цікавився аеропонікою. Були навіть запити з-за кордону. Суть проєктів зводилася до того, щоб облаштувати кімнату в офісі чи підвалі, де на аеропоніці співробітники могли б вирощувати квіти або органічні овочі. Звісно, що війна зламала ці плани. Однак науковці Ukravit Institute бачать у аеропоніці майбутнє (ресурси мінімальні, а врожаї гарні), тож не припиняють свої дослідження.

В Ukravit Institute випробовують різні систем живлення для культур, які вирощуються на аеропоніці

Кадри

В компанії працюють майже у 600 працівників. З них на виробництві зайнято 160 осіб, а дослідницькою діяльністю займаються понад 30 фахівців.

Минулого року провідні фахівці стали учасниками міжнародного наукового грантового проєкту Horizon Europe. За його умовами, вони постійно підвищують кваліфікацію та беруть участь у дослідженнях у найкращих закордонних аграрних університетах.

В компанії, які і скрізь по Україні, існують певні проблеми з пошуком спеціалістів. Адже працездатні чоловіки сьогодні затребувані у ЗСУ (з Ukravit у лавах ЗСУ зараз 32 чоловіки), та й багато працездатного населення виїхало за кордон.

Насіння та основні добрива

Ukravit також може запропонувати аграрію насіння: адже вже не перший рік є дистриб’ютором кращих українських та світових виробників посівмату — KWS, «Євросем», Limagrain, Advanta, RAGT Semences, MAS Seeds.

Регіональні агрономи компанії допоможуть підібрати оптимальні системи захисту та живлення під гібриди та впровадити їх в польових умовах.

Крім того, через представників компанії можна придбати основні добрива. А з 2024 року Ukravit запускає власне виробництво рідких комплексних добрив (РКД). Лінійка містить 3 марки добрив: NP — 8-24, NPK — 5-20-5 та NPK — 3-18-18. В їх основі — легкозасвоювані форми елементів живлення, що характеризуються високим коефіцієнтом використання культурами. Добрива показують високу ефективність навіть за посухи чи низьких температур ґрунту, характерних для весняного періоду, а їх дія мінімально залежить від ґрунтової вологи. 

Загалом дослідженнями і розробками нових продуктів займаються 30 спеціалістів. За словами Сергія Сальнікова, у цьому році штат будуть розширювати, оскільки збільшується кількість досліджень.

Чи немає проблем із пошуком спеціалістів? Звісно, що вони є, як і скрізь по Україні. Але тут знайшли вихід: співпрацюють з провідними ЗВО України, беруть на практику студентів, навчають і потім залишають у себе.

Логістика та агрономічний супровід аграріїв

Якщо говорити про логістику вже готової продукції, то компанія має понад 40 складських комплексів по всій території України.

Ukravit має понад 40 складських комплексів по всій території України

Плюс оперує власним великим автопарком. Більшість менеджерів мають можливість самостійно доставляти продукцію аграріям на автомобілях.

З 2018 року компанія перейшла на прямі продажі і продовжує працювати в цьому напрямку й зараз.

А як щодо конкуренції на ринку агрохімії? Як вдається українському виробнику конкурувати з мультинаціоналами?

По-перше, завдяки наявності в продуктовому портфелі широкого спектра препаратів. По-друге, сервісу. У всіх 20 філіях працюють мінімум по одному агроному, а в деяких — по два-три фахівці. Вони не тільки консультують по продуктах компанії, а й розробляють технологічні карти, підбирають насіння, добрива та ЗЗР, ведуть постійний моніторинг полів тощо.

Олександр Мигловець,

керівник департаменту агротехнологій

Ukravit

«Без перебільшення, наші фахівці мають авторитет в регіонах, а в сезон намагаються максимально задовольнити запити на консультації чи коригування технологій».

Олександр Мигловець каже, що навіть агрохолдинги, які мають великий штат агрономів, сьогодні віддають перевагу тим  компаніям, які забезпечують агрономічний супровід.

Фінансування аграріїв

Вирізняються на ринку і фінансові програми, які пропонує Ukravit. В цьому напрямку компанія працює з двома державними банками — «Ощадбанк» і «Укргазбанк» та трьома приватними — «Райффайзен Банк Аваль», «ОТП Банк» та «Креді Агріколь Банк».

Зі слів фінансового директора Ukravit Олександра Ільїна, фінансування аграріїв  дуже затребуване, бо дає змогу багатьом підприємствам продовжувати роботу, дотримуючись технологій, та отримувати запланований врожай.

Власна програма фінансування — Ukravit Finance — за останній рік дала змогу 49 аграріям отримати кошти на виробничі потреби. Всього було видано 146,8 млн грн.

Олександр Ільїн,

фінансовий директор

Ukravit

 «З упевненістю можу сказати, що Ukravit Finance сьогодні є однією із найвигідніших програм на ринку для аграріїв. Чому? Бо ніхто не дає 0,01% на пів року беззаставного кредитування. Плюс досить великі ліміти з банками — до 6 млн грн, також розглядаємо індивідуальні випадки. Друге — комфорт. За рахунок сучасних IT-рішень ми пришвидшуємо  отримання фінансування. На першому етапі достатньо надати ЄДРПОУ та вказати бажану суму. Протягом 2 робочих днів після фінансово-економічного аналізу банк дає попереднє рішення за кредитом та до 10 днів — оформлює кредитний транш. Все. Таким чином банки-партнери надають нашим клієнтам так званий Fast track. А Ukravit тим часом відвантажує товар».

Крім того, Ukravit співпрацює і з аграріями за державною програмою підтримки «5-7-9». Скористатися цією програмою можуть всі українські аграрії, які ведуть господарську діяльність не менше двох сезонів. Серед клієнтів є як дрібні фермери із земельним банком від 200 га, так і відомі в Україні агрохолдинги.

Цей фінансовий продукт передбачає такі базові умови:

  • Термін кредитування збільшений до 36 місяців.
  • Компанія надає повний агрономічний супровід упродовж всього циклу вирощування.
  • Допомагає зібрати всі необхідні документи та сформувати кредитну заявку.
  • Термін розгляду заявки становить 8 днів (у стандартній програмі — до 20 днів).

Необхідною умовою є:

  • Кредитування можна взяти тільки на товари ТМ Ukravit.

Олександр Ільїн звертає увагу, що скористатися цим фінансовим продуктом можуть також аграрії з прифронтових територій.

Продовжується у 2024 році і співпраця за програмою фінансування з USAID АГРО. У 2023 році участь у цій програмі взяли 257 господарств. Видано 124,2 млн грн.

UKRAVIT став Ukravit. Врожаю бути!

Як зазначалося, компанія не відкладає розвиток та намагається максимально реалізувати потенціал: і свій, і партнерів усе це у вкрай непростій ситуації воєнного часу. Як і планувалося ще перед повномасштабним вторгненням, у 2022 зробили ребрендинг компанії. 

Оновлений бренд Ukravit став більш упізнаваним. Зокрема завдяки новому знаку логотипу, який нагадує птаха жайворонка. Він, як і всі аграрії, прокидається на світанку, щоб день був продуктивним.

Нове позиціонування було розроблене спільно з однією з провідних українських маркетингових агенцій Fedoriv та запам’яталося аграріям яскравими відео за участю засновника компанії.

Віктор Масловський,

директор з маркетингу

Ukravit

 «Всі головні складові оновленого бренду, позиціонування та канали комунікацій були визначені та підготовлені до старту якраз на початку 2022 року. Ми точно розуміли, що попри воєнний час, повинні реалізувати розпочате, маючи на меті залишатися поруч із партнерами та підтримувати їх за будь-яких обставин. Зокрема, наш новий слоган «Врожаю бути!» зазвучав по-особливому. Адже були серед тих компаній, хто міг гарантувати аграріям постачання необхідних препаратів за найскладніших умов».

Інвестиційні плани

Ukravit не зупиняла інвестиції, спрямовані на покращення якості продукції та розвитку сервісів. Зокрема, минулого року компанія замінила деякі реактори на виробництві та закупила обладнання для виготовлення 10-літрових каністр. Знову-таки, аграрії сказали, що їм комфортніше користуватися такою тарою — і компанія пішла назустріч.

Олександр Ільїн,

фінансовий директор

Ukravit

 «Цього року ми повертаємося до графіку стратегічного розвитку і до тих інвестицій, які планували раніше. Я пишаюся роботою команди, бо за останній рік ми змогли налагодити роботу так, що можемо без ризику для компанії повернутися до втілення наших амбіційних планів розвитку».

Навіть під час війни українські незламні компанії продовжують не просто працювати, але й розвиватися. Йдемо далі, надихаємо і перемагаємо!

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus