Гарантування права суборенди, цільове призначення землі та хто ж оплатить ПДВ — пояснює керівник проєкту «Земельний банк» Ярославський

Ярослав Ярославський, генеральний директор «Державного земельного банку», керівник проєкту «Земельний банк»
Ярослав Ярославський, генеральний директор «Державного земельного банку», керівник проєкту «Земельний банк»
Джерело фото: Latifundist.com

17 вересня відбулась офіційна презентація проєкту «Земельний банк», який відкриває нові можливості для прозорої оренди/суборенди державних земель через онлайн-аукціони. Хочу звернути увагу на основні переваги проєкту та відповісти на питання, які, можливо, залишись нерозкриті, втім викликають інтерес.

Одна з ключових переваг «Земельного банку» це те, що державна земля залишається у власності держави. Вона не розподіляється, не привласнюється, більше не піддається тіньовому обігу. Через прозорий механізм онлайн-торгів державні сільгоспземлі площею від 1 до майже 4 тис. га вперше за понад 30 років стають доступними як для малих фермерів, середніх бізнесів, так і великих компаній.

Аграрії можуть її брати на справедливих та вигідних для них умовах, які допоможуть забезпечити прогнозованість та довгострокове планування діяльності. Адже нагадую, що максимальний строк оренди/суборенди становить 14 років для однорічних насаджень, та 25 — для садівництва чи вирощування багаторічних насаджень.

В результаті, земля дбайливо й ефективно обробляється, економіка й агросектор країни розвивається, а держава від своїх земель отримує значні надходження — до 8 млрд грн щорічно.

Тепер хочу зупинитися на кількох важливих моментах.

Пʼять аргументів чому треба подумати перед тим, як брати в суборенду землі Фонду держмайна
Читати також

Щодо гарантування права оренди/суборенди

Стосовно гарантування права оренди/суборенди землі хочеться зазначити, що оренда землі — це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідне орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

У той же час Закон захищає право оренди. Так, статтею 27 ЗУ «Про оренду землі» орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

І у випадку, якщо «держава або державні мужі передумають і забажають припинити оренду», вступає в дію пряма норма Закону України «Про оренду землі» (ч. 6 ст. 16), де визначено, що у разі дострокового припинення договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності суборендар такої земельної ділянки має право на укладення договору оренди такої земельної ділянки на строк, що залишився до закінчення строку договору суборенди.

Потрібно пам'ятати, що Україна є правовою державою, де суспільні відносини регулюються законами. Тому «договір суборенди може! пережити договір оренди».

Щодо ділянок науково-дослідних цілей

Перший пул земельних ділянок включає менше 10% земель з цільовим призначенням  для дослідних і навчальних цілей, які також входять в категорію земель сільськогосподарського призначення.

Сьогодні кожен аграрій, як фермер, так і агрохолдинг, зацікавлений в підвищенні врожайності та впровадженні сучасних технологій в сільськогосподарському виробництві. Саме тому використовує свої площі для дослідження росту і розвитку сільськогосподарських культур, визначення урожайності та якості продукції, показників родючості ґрунту, використання новітніх засобів захисту рослин, мінеральних добрив, запровадження альтернативних підходів обробітку ґрунту тощо.

Підтвердженням цьому є чимала кількість дослідницьких полів приватного сектору на землях для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського та особистого селянського господарства.

Тому набуття в суборенду земельних ділянок для дослідних та навчальних цілей є чудовою можливістю для аграріїв нашої країни використовувати їх за прямим цільовим призначенням.

Ярослав Ярославський

Щодо нарахування ПДВ та реєстрації податкових накладних

Орендна плата за договором суборенди земельної ділянки державної власності в розумінні пп. 14.1.185 Податкового кодексу України є операцією з постачання послуг, а відтак суборендар земельної ділянки отримає податковий кредит з податку на додану вартість зі сплаченої суборендної плати.

При цьому «Державний земельний банк», як оператор, має обов'язок зареєструвати податкову накладну, сформувати податкову декларацію з податку на додану вартість та сплатити визначену суму до державного бюджету України.

В  зв'язку з чим органи Державної податкової служби не матимуть підстав для визнання підприємства ризиковим та, як наслідок, зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування.

Підводячи риску, не варто знижувати інтерес до державної землі та знецінювати її як об'єкт оренди або суборенди — тим самим зменшувати можливу конкуренцію, яка прямо впливає на результати земельних торгів.

Ярослав Ярославський, генеральний директор «Державного земельного банку», керівник проєкту «Земельний банк»

Виконано за допомогоюDisqus