Перший український сільськогосподарський кооператив

Обслуговуючий аграрний кооператив
1810

Перший український сільськогосподарський кооператив (ПУСК) — обслуговуючий аграрний кооператив.

Кооператив створено на базі ВАР. Його основні завдання — об'єднати середніх фермерів, організовувати постачання матеріалів та сировини підприємствам, забезпечити маркетинг та збут продукції, розвивати інфраструктуру, залучати фінансування від міжнародних фінансових інституцій.

Загальний земельний банк — 200 тис. га. Кількість об'єднаних господарств — 74 (середні агрогосподарства — це від 2 до 10 тис. га землі). Локація — 12 регіонів України.

Директор — Андрій Дикун.

Виконавчий директор — Олександр Буюклі.

Члени ПУСК — «Агропродукт ЛТД», «Злато Таврії», «Ланна-Агро»», «Перлина Поділля», «Агрокрай», «Відродження», «Кищенці».

Профіль YouControl

Напрями діяльності ПУСК

Послуги кооперативу

Загальні закупівлі. У рамках діяльності кооперативу ПУСК об'єднані господарства для потреб спільно закуповують: ЗЗР, добрива, насіння, техніку.

У 2019 р. ПУСК організував почтачання мінеральних добрив з Румунії. 3 тис. т добрив прийшли до порту Миколаєва. Це перший досвід співпраці з Румунією.

Загальний продаж. У рамках консолідованих обсягів продукції виробництва членів ПУСК, кооператив пропонує ринку: основні зернові культури (пшениця, ячмінь, кукурудза), основні олійні культури (соняшник, соя, ріпак), нішеві культури (горох, льон, просо).

За 8 місяців 2017 р. реалізовано близько 90 тис. т шляхом консолідування обсягів зернових. Також закуплено близько 20 тис. т мінеральних добрив.

Обмін послуг. У рамках кооперації ПУСК його члени обмінюються такими послугами:

  • обмін сільськогосподарською технікою;
  • юридичні консультації;
  • аналітична інформація;
  • фінансовий аудит.

Інвестиційні плани ПУСК:

  • введення в експлуатацію нових потужностей зберігання зернових та олійних культур;
  • реалізація проєктів та в галузі переробки виробленої сировини;
  • нішеві напрями переробки сільгосппродукції, біоенергетика;
  • введення в експлуатацію портового терміналу.

Також у планах ПУСК на 2019 р. збільшити земельний банк до 400 тис. га, кількість господарств-членів ПУСК — до 150.

Що говорять/пишуть про ПУСК

«ПУСК хоче взяти стивідорну компанію «Ольвія» у концесію» (джерела Latifundist.com).

«Взагалі об'єднувати аграріїв в Україні дуже непроста справа, оскільки у нас не було такої традиції як у західних країнах. Проте кооператив з'явився на ринку і за короткий проміжок часу досяг хороших результатів. Ми віримо в успіх, ми ще покажемо людям, що рух кооперації в Україні має право на існування та може бути успішним» (керівник аграрного підприємства «Перлина Поділля» (Хмельницька обл.) Сергій Іващук).

«За політичні питання та лобіювання інтересів відповідає ВАР. Кооператив відповідає за бізнес-цілі, за нові напрями діяльності, реалізацію врожаю та закупівлю вхідних ресурсів, за ціни, пошук ключових та надійних постачальників як в Україні, так і за кордоном» (Олександр Буюклі).

Конфлікти ПУСК

ВАР звернувся до в.о. міністра аграрної політики Ольги Трофімцевої з проханням втрутитися у ситуацію навколо звинувачень кооперативу ПУСК у підробці сертифікатів походження добрив та ухиленні від сплати компенсаційного мита за імпорт мінеральних добрив в Україну. В.о. міністра пообіцяла вивчити ситуацію та звернутися до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Співробітниками слідчого відділу Херсонського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Херсонській обл. проведено обшуки у брокера ПУСК — ПСО «Авілан». Турецька компанія Gemlik Gubre San. A.S надала підтвердження того, що завезені в Україну кооперативом ПУСК добрива відвантажені з їхнього заводу в Туреччині.

Історія розвитку ПУСК

Лютий 2016 р. — реєстрація кооперативу.

2017 р. — до ПУСК приєнались 10 аграрних господарств.

2019 р. — ПУСК організував постачання мінеральних добрив із Румунії.

Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі досьє або компанії, надішліть поновлені дані на пошту data@latifundistmedia.com

Менеджмент

Буюклі Олександр Петрович
Виконавчий директор

Контакти