Зростання цін на сільгосппродукцію та товари її переробки може збільшитися на чверть — думка

Головною причиною подорожчання сільськогосподарської продукції є збільшення вартості енергоносіїв: ціна газу для промисловості за рік зросла уп’ятеро і б’є рекорди, сягнувши 56 тис. грн за 1 тис. м3. Це спричинило значне зростання вартості добрив,

Таку думку виловив директор Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН» Микола Ткаченко, пише видання «Голос України».

Він акцентував, що у порівнянні з 2020 р. ціни на мінеральні добрива зросли у поточному році у 2,5-4 рази. До кінця лютого-березня 2022 р. ціни на селітру, яка станом на грудень 2021 року продається за ціною 24,6 тис. грн за т, можуть зрости до 30-35 тис. грн за т. Ціни на добрива зростають слідом за ціною газу, який у собівартості сягає 70-80%.

«В Україні ціна на газ для промисловості досягла рекордних 56 тис грн за 1 тис. м3. На початку цього року газ коштував 10-12 тис. грн за 1 тис. м3», — прокоментував він.

На його думку, зростання ціни добрив — не єдина проблема. За даними науковця, станом на грудень 2021 року на складах зберігається на 40% менше добрив у порівнянні з минулим роком – близько 50-60 тис. т аміачної селітри та карбаміду вітчизняного виробництва. Відтак навесні наступного року Україна може стикнутись із дефіцитом добрив. Ситуацію ускладнює призупинення імпорту добрив з Росії та Китаю.

Читати за темою: Газова криза як мотивація? Про позитивні моменти енергетичного колапсу

«Сьогодні ситуація із наявністю добрив стабільна. Певний дефіцит очікується, починаючи з другої половини лютого. Ще більше проблема загостриться у березні-квітні. Загальний дефіцит мінеральних добрив навесні 2022 р. становитиме 250-300 тис. т добрив. Це — одна шоста від потреби у 1,3 млн т», — наголосив він.

У НААН підкреслюють, що від кількості мінеральних добрив, що вносяться, прямо залежать обсяг та якість майбутнього врожаю. Саме застосування добрив у необхідному обсязі дозволило Україні цього року зібрати рекордний урожай зернових та олійних, який уперше за історію незалежності подолав планку у 100 млн т.

Експерти прогнозують, що під час прийдешньої весняної посівної аграрії зможуть внести значно менше добрив. Це призведе до зменшення валового урожаю щонайменше на 15%, а за несприятливих погодно-кліматичних умов — на 20%. У такому випадку 2022 р. Україна не зможе повторити аграрний рекорд нинішнього року, а ціни на сільгосппродукцію зростуть щонайменше на чверть.

«Безумовно, зростання цін на мінеральні добрива призведе до збільшення собівартості сільськогосподарської продукції та вартості кінцевого продукту споживача. За нинішнього рівня цін на мінеральні добрива очікується зростання цін на сільськогосподарську продукцію та товари її переробки не менше ніж на 25%», — резюмував Микола Ткаченко.

Нагадаємо, що за останні два дні ціна газу в Європі впала на третину від історичного максимуму вівторка. Це було спричинено підвищенням вироблення вітряної генерації через посилений вітер. Так, оновлений прогноз погоди обіцяє регіону сильну відлигу останніми днями року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus