Світові ціни на калійні добрива налаштовані на тривале зростаюче ралі — аналітики

Світові ціни на калійні добрива налаштовані на тривале ралі після того, як США запровадили санкції проти основного постачальника — Білоруської калійної компанії (БКК). Це надає додатковий тиск на фермерів і споживачів, які вже зіткнулися зі зростаючими витратами та глобальною економікою, що орієнтується на зростаючу продовольчу інфляцію.

Про це пише Reuters.

За словами аналітиків, ціни на добрива вже були на 13-річних максимумах до введення санкцій США 2 грудня і, як очікується, зростатимуть далі, потенційно стримуючи зростання посівних площ сої у Бразилії, найбільшому світовому постачальнику.

Зазначається, що пауза у збільшенні посівних площ у Бразилії послідувала б за декількома роками зростання і надала б подальшу підтримку цін на сою.

«Санкції проти БКК зроблять світ більш залежним від інших постачальників, таких як канадська компанія Nutrien Ltd (NTR.TO), найбільший у світі виробник калійних добрив. У компанії є калійні потужності, що простоюють, які вона може повернути на ринок у разі необхідності», — сказав представник Nutrien агентству Reuters.

Згідно з повідомленням, скорочення обсягів добрив, що вносяться, може призвести до зниження врожайності в той час, коли ціни на продовольчі товари досягли 10-річного максимуму, а продовольча інфляція є основною проблемою в усьому світі.

«Світові спотові ціни на калійні добрива знаходяться на 13-річному максимумі близько $650 за т після різкого зростання цін на врожай та відновлення попиту цього року. Рекордна ціна на калійні добрива була встановлена ​​у 2008 р., коли угоди укладалися за ціною близько $800 за т», — коментують аналітики.

Директор відділу добрив StoneX у Бразилії Марсело Мелло акцентував, що в країні спотові ціни на калійні добрива можуть зрости до $900-950 за т у першому кварталі 2022 р. з $800 за т. З січня вони підскочили на понад 230%.

Крім того, споживання та імпорт калійних добрив в Індії можуть знизитися, якщо ціни на калійні добрива ще більше зростуть через санкції щодо БКК, сказав представник індійської промисловості.

Читати за темою: Сергій Борисов: Не варто очікувати зниження цін на агрохімію навесні

Наголошується, що Китай отримує 20% імпорту калійних добрив із Білорусі. Ціни у найбільшому у світі споживачі також високі, незважаючи на недавнє вивільнення частини китайських запасів калію.

«Пропозиція калійних добрив зрештою залишається жорсткою, оскільки імпорт, як і раніше, обмежений, а запаси в портах знижуються. Здатність БКК постачати продукцію клієнтам також може бути утруднена логістикою, оскільки Білорусь, яка не має виходу до моря, значною мірою покладається на литовський порт Клайпеда для експорту калійних добрив», — сказав старший аналітик з калійних добрив у консалтинговій компанії CRU Хамфрі Найт.

За його словами, Росія не має достатніх вільних портових потужностей для перевалки 12,5 млн т на рік, що поставляються БКК. Литва поки що продовжує перевозити білоруський калій залізницею до свого балтійського порту відповідно до раніше підписаного контракту та передоплати за грудень і частину січня.

Нагадаємо, що протягом минулого агрохімічного тижня ціни на селітру для аграрних підприємств знизилися до рівня 21–21,4 тис. грн за т. Фермери, «очікуючи дива», скоротили закупівлю селітри.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus