США можуть перейти від кукурудзи до соєвих бобів через ціни на добрива та обмеження пропозиції

2021 рік був вражаючим для американської кукурудзи, ціни зросли майже на 45% у річному обчисленні, і фундаментальні показники говорять про те, що у 2022 році вартість американської кукурудзи, ймовірно, підтримуватиметься.

Про це пише видання spglobal.com.

Зазначається, що скорочення пропозиції, зростання попиту на етанол і високий експорт надали підтримку цінам, яка, схоже, збережеться і в новому році. У квітні-травні ціни на кукурудзу в США досягли багаторічних максимумів. Ф'ючерсний контракт на кукурудзу на березень 2022 р. на біржі Чикаго досяг позначки $6,405 за бушель і до кінця року знову перевищив $6 за бушель.

«Навіть у міру завершення збирання врожаю кукурудзи в найбільшій у світі країні-виробнику, цінам вдавалося залишатися стійкими завдяки попиту з боку етанолової промисловості і розширеній підтримці з боку стрімко зростаючих цін на добрива. Кукурудза є основною сировиною для виробництва етанолу в США, і майже 40% кукурудзи, що виробляється в країні, споживається етановою промисловістю», — йдеться в повідомленні.

Видання акцентує, що останні кілька місяців ціни на добрива пережили безпрецедентне піднесення після різкого зростання цін на основні види сировини та деяких експортних обмежень, запроваджених країнами-постачальниками.

«За останній рік ціни на всі основні добрива різко зросли — на деякі більш ніж вдвічі. Оскільки кукурудза — культура, яка потребує великої кількості добрив, зростання цін на добрива веде до збільшення виробничих витрат американських фермерів і ускладнює їхнє рішення про сівбу», — йдеться у повідомленні.

За даними S&P Global Platts Analytics, у США можливий перехід від кукурудзи до соєвих бобів на 3 млн акрів (1,21 млн га), при цьому в 2022/23 МР (вересень-серпень) посівні площі як кукурудзи, так і сої становитимуть близько 90 млн акрів (36,42 млн га) через ціни на добрива та обмеження пропозиції. Соя, ймовірно, стане привабливою, оскільки вона потребує менше добрив.

Rabobank дотримується аналогічної думки і очікує, що посівні площі під кукурудзу в 2022/23 МР скоротяться до 91,8 млн акрів (37,15 млн га), оскільки скорочення прибутку, несприятливі сівозміни та конкуренція переважують високу ціну кукурудзи на CBOT та історично вигідне співвідношення з соєю.

«Хоча Platts Analytics зробила ранній прогноз щодо посівних площ на 2022-23 роки на рівні 90 млн акрів (36,42 млн га) для кукурудзи та сої, ціна на природний газ буде фактором, який діятиме надалі. На нашу думку, недавнє падіння цін на азот може трохи зрушити ситуацію на користь кукурудзи, але не такою мірою, як деякі припускають», — йдеться у нещодавньому оновленні Platts Analytics.

Вищі виробничі витрати на кукурудзу також означають, що ціни на кукурудзу повинні залишатися високими, щоб бути прибутковими.

«Завдання сільськогосподарських ринків надалі полягатиме у підтримці досить високих цін для фермерів на азотомісткі культури, такі як кукурудза, щоб зберегти економіку, сприятливу для виробництва кукурудзи порівняно з іншими культурами», — йдеться у жовтневому оновленні IHS Markit.

Крім добрив, ціни на кукурудзу в США, ймовірно, отримають підтримку від попиту з боку етанолової промисловості.

Нагадаємо, що чиказькі соєві боби та кукурудза виросли в понеділок і досягли багатомісячних максимумів, оскільки несприятлива спека та посушлива погода в Південній Америці посилили побоювання щодо пропозиції.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus