Чому весь світ п’є сік з українських яблук

Чому весь світ п’є сік з українських яблук
Чому весь світ п’є сік з українських яблук
Джерело фото: Latifundist.com

Яблуко — цінна харчова культура, незамінна частина здорового раціону сучасної людини. Це унікальний фрукт: одне яблуко можна перетворити на безліч продуктів та видів сировини для подальшого використання. При його переробці можна отримати не тільки сік прямого віджиму, а й соковий концентрат, пюре, натуральну ароматичну речовину, пектин, пудру і навіть спирт. Вичавки з яблук йдуть на виробництво сухого пектину (важливого інгредієнту в кондитерській та фармацевтичній промисловості).

Нарівні з іншими фруктами, як-от груша та слива, яблука вирощують в Україні вже багато століть. Проте ринок сортових фруктів почав формуватися лише на початку ХХ століття, сягнувши сьогодні обсягу у 1 млн т на рік. 

Читати по темі: Тарасово яблоко: история создания и расцвета Группы компаний T.B. Fruit

У нашій роботі ми відслідковуємо світові тенденції на ринку переробки яблук і за можливості їх випереджаємо. Ми у Групі компаній T.B. Fruit ставимо на такі переваги українського виробництва:

Географія виробництва 

Україна знаходиться на перетині потужних логістичних магістралей. Завдяки цьому наші покупці, а це найбільші світові виробники напоїв, як-от Pepsico, Coca Cola, Nestle тощо, можуть отримати своє замовлення швидше та за оптимальною ціною. 

Через пандемію коронавірусу в усьому світі зросла вартість вантажних перевезень, проте ми намагаємось балансувати і знаходити «правильних» перевізників, зокрема на ринки США та Близького Сходу. Підприємства T.B. Fruit розташовані у трьох країнах: Україні, Польщі та Молдові. Ми маємо швидкий доступ до портів Одеси та Гданська, а звідти до всього світу.  

Диверсифікація сортів 

Споживачі соків у кожній країні світу мають свої вподобання: приміром, європейці п’ють менш солодкий сік, ніж мешканці Азії. Через це виробники соків часто вдаються до міксування різних сокових концентратів, щоб досягти оптимальної солодкості чи кислотності кінцевого напою.

Вирощуючи різноманітні сорти яблук в різних країнах, ми пропонуємо ширше портфоліо яблучних соків. Українські яблука мають високу кислотність (зокрема, цього року: через пізнє та прохолодне літо). У Польщі вирощують культурні контрольовані сорти середньої кислотності. А клімат Молдови майже субтропічний дозволяє виростити солодкі яблука, які так люблять у Південній і Північній Америці. 

Екологічне пакування

Яблуко асоціюється з користю та екологічністю, тому при створенні соків важливо дотримуватися принципів сталого виробництва. Яблуневі сади дають врожай десятиріччями. T.B. Fruit намагається зменшувати вуглецевий слід у виробництві, використовуючи пакувальні матеріали, вироблені поруч з підприємствами компанії, та не створюючи відходів упаковки. Наш соковий концентрат перевозиться у спеціальних ємностях багаторазового використання: цистернах, бочках або флексі-танках — гігантських мішках на 25 тисяч літрів. 

Читати по темі: Тарас Барщовский: Почти 90% соковой продукции в Украине — это не соки, а нектар

Використання біопалива

Із зростанням цін на енергоносії, зокрема на газ, перед багатьма виробництвами постає питання пошуку альтернативного джерела палива. Наша компанія вже давно відмовилася від використання газу на користь сучасних видів біопалива. Спочатку ми використовували вижимки яблук, кісточки вишні, дерев’яну щепу, пелети, різні відходи сільськогосподарських культур, зокрема соняшнику, а цього року вперше спробували кукурудзу. Ми невпинно шукаємо нові рішення не лише заради оптимізації витрат, але й із думкою про навколишнє середовище. 

Безвідходне виробництво

Переробляючи сільськогосподарські культури завжди варто дивитися на них широко, вивчати світовий досвід, стежити за новітніми технологічними розробками. Тільки тоді ви зможете з одного яблука отримати не лише сік прямого віджиму, а й соковий концентрат, натуральну ароматичну речовину, вичавки, пектин та яблучний порошок. Безумовно, це потребуватиме інвестицій, впровадження нових виробничих ліній, проте в підсумку можна зайняти нішу, яку раніше ніхто на займав. Наприклад, розпочати виробництво пектину цінної сировини для кондитерської та фармацевтичної промисловості. Ми виробляємо пектин з яблучних вичавок, які ще декілька років тому вважалися відходами. А сьогодні наш пектин користується попитом в усьому світі та відповідає найсуворішим вимогам якості.    

Вирощування та переробка яблук це складний технологічний процес, який постійно вдосконалюється та гнучко реагує на запити ринку. Тенденції останніх років показали, що Україна має значний потенціал на світовому фруктовому ринку та впевнено стає впливовим гравцем. Кожна 10-а пляшка соку у світі містить у собі сік яблук, інших фруктів та ягід, перероблених українською компанією T.B. Fruit.

Мочалюк Олег, генеральний директор компанії T.B. Fruit

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus