Петро Порошенко прилетів до України. Активи арештовано, на нього чекає суд за підозрою в держзраді

Експрезидент України Петро Порошенко
Експрезидент України Петро Порошенко
Джерело фото: Facebook

Сьогодні, 17 січня експрезидент України, бенефіціар ROSHEN Петро Порошенко повернувся з-за кордону до України. Його можуть затримати за підозрою у держзраді. 

Про це пише видання «НВ».

Зазначається, що 17 грудня в ДБР заявили, що слідчі хотіли вручити Петрові Порошенко повістку, але він їх проігнорував. Пізніше у Бюро також повідомили, що політик нібито придбав квитки за кордон «через кілька годин після того, як слідчі намагалися вручити йому повістку». Сам Петро Порошенко та представники Євросолідарності стверджують, що його міжнародний візит був запланований заздалегідь.

Згідно з повідомленням, Порошенко з аеропорту вирушив до Печерського суду, де відбуватиметься засідання щодо визначення йому запобіжного заходу.

Крім того, зараз ДБР проводить брифінг, фігурантом якого є Порошенко.

Читати по темі: ТОП фактів із життя засновника УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО Олексія Порошенка

Деталі:

20 грудня Петру Порошенку повідомили про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації. Справа стосується постачання вугілля з тимчасово окупованих територій Донбасу у 2014—2015 роках.

6 січня Печерський суд заарештував все особисте майно Петра Порошенка, зокрема акції у низці приватних компаній. У Євросолідарності заявили, що підозра є політично мотивованою, і звинуватили президента Володимира Зеленського у переслідуванні опозиції.

16 січня 2022 року Петро Порошенко провів пресконференцію у Варшаві, заявивши, що підстав для його арешту немає. Водночас він назвав чинного президента замовником кримінального провадження у «вугільній справі».

Видання «РБК-Україна» пише, що 20 грудня Петру Порошенку оголосили підозру у державній зраді та фінансуванні тероризму у справі про контрабанду вугілля з ОРДЛО.

«За даними слідства, використовуючи президентські повноваження, Порошенко давав доручення щодо зриву поставок в Україну вугілля з ПАР. Потім на вимогу представників РФ, він організував підписання контрактів на постачання вугілля з окупованих територій Донбасу», — говориться в повідомленні.

Читати по темі: Сімейна справа: чи бажають діти власників ТОПових агрокомпаній продовжувати бізнес батьків

Також зазначається, що Печерський районний суд Києва призначив засідання для обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою п'ятому президентові України Петру Порошенку. Слухання розпочнеться об 11:00 17 січня.

Згідно з повідомленням, раніше сторона захисту Петра Порошенка вимагала призначити засідання суду на 17 січня — у день його повернення в Україну. Адвокати Ігор Головань та Ілля Новіков заявили, що політик готовий прибути до суду добровільно, тому жодних підстав для його примусової доставки немає.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus