ДПЗКУ може збанкрутувати та не сплатити решту китайського кредиту в $96 млн — Заблоцький

«Державна продовольчо-зернова корпорація України» може стати банкрутом. Компанія навряд чи зможе самостійно виплатити $95 млн чергового траншу кредиту.

Про це Мар'ян Заблоцький пише у своєму Telegram.

За його словами, це було неминуче, оскільки значна частина з $1,5 млрд, отриманих від Китаю у 2012 році, були вкрадені ще за часів Віктора Януковича.

«Немало також постарались за часів короткострокової квоти на Мінагрополітики з боку партії «Свобода». За пів року їхнього менеджменту з рахунків компанії зникло приблизно $250 млн, повернути які шансів уже мало. Коштів, що залишились у компанії, могло вистачити лише максимум до початку 2022», — повідомляє політик.

В повідомленні йдеться, що розраховуватись за цим кредитом доведеться уряду, оскільки виданий у 2012 році він був під державні гарантії, а це — майже $1 млрд.

«Мінфін має відповідні ресурси, щоб погасити або наступний транш кредиту, або весь цілком. Можна також просто надати додаткові ресурси «ДПЗКУ», з тим щоб ті погасили хоча б наступний транш. Ця виплата збільшує навантаження на обсяг планових зовнішніх урядових запозичень у 2022 році. На жаль, у зв’язку з медіафоном стосовно можливої нової хвилі російської агресії, для нас тимчасово є закриті ринки запозичень», — додає Мар'ян Заблоцький.

За його словами, в рамках міжпарламентської групи дружби готується проєкт листа на Конгрес стосовно надання Україні можливості випуску облігацій під гарантії США. Його було обговорено з сенаторами та конгресменами США під час офіційного візиту парламентської делегації в грудні минулого року.

Також Мар'ян Заблоцький додав, що експортом зерна прекрасно займаються зернотрейдери, а тому державний зернотрейдер не потрібен. Після банкрутства чи отримання допомоги від держави «ДПЗКУ» має припинити своє існування.

Нагадаємо, «ДПЗКУ» оголосило офіційну позицію щодо виплати $96 млн за китайським кредитом. «ДПЗКУ» наразі не дає чітких відповідей чи має компанія достатньо коштів на рахунках для проведення чергової виплати за китайським кредитом на 21 січня 2022 р. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus