Ціни на зерно: українська кукурудза та пшениця продовжили падіння, ячмінь — на рівні минулого тижня

Станом на 18 січня, ціни попиту на українську пшеницю 2 класу CPT-порти у глибоководних портах у доларовому еквіваленті зменшилась на $1 за т до $312 за т. Ціна на пшеницю 3 класу залишилась на рівні минулої п’ятниці.

Таку думку висловили аналітики компанії G.R. Agro.

Зазначається, що у гривневому еквіваленті ціни попиту на пшеницю 3 та 2 класів  збільшились на 50 грн за т CPT-порт, що може бути пов'язано з укріпленням курсу долара до 28,12 грн.

«Україна, починаючи з 1 липня 2021 року та по 12 січня 2022 року експортувала 16,19 млн т пшениці, що становить 67% від прогнозу USDA. Великий залишок пшениці в країні тисне в цілому на ціни. Турецький ТМО закупив 335 тис. т пшениці, ціни варіювались у межах $341,9-348,9 за т на базисі C&F (в середньому на $13 за т нижче проти покупки 21 грудня) та $345,7-351,8 за т на базисі EXW», — розповіли в G.R. Agro.

За прогнозами аналітиків, обмежений інтерес зі сторони імпортерів може тиснути на ціни зернової.

Згідно з повідомленням, на експортному ринку фуражної пшениці ціни попиту CPT залишились на рівні минулої п’ятниці. Подальше ціноутворення, за словами експертів, буде залежати від сусідніх ринків та рівня попиту фуражної пшениці.

«На 18 січня, ціни попиту на кукурудзу СРТ-глибоководні порти у доларову еквіваленті залишились на рівні минулої п’ятниці — $268 за т. Ціни пропозиції FOB глибоководні порти головним чином оголошуються з поставкою у лютому. Велика кількість пропозицій зі сторони Причорномор’я створює тиск на ціни на зернову», — коментують в G.R. Agro.

Повідомляється, що в Аргентину прийшли довгождані дощі, але все ще неясно, як вони вплинуть на стан врожаю. В Бразилії ж спостерігається контраст: у північних штатах ідуть дощі, які заважають збиранню, а південні штати продовжують страждати від дефіциту вологи.

Крім того, на 18 січня, у глибоководних портах України ціни попиту на ячмінь на умовах CPT-порт залишились на рівні минулої п’ятниці — $273 за т. 

Нагадаємо, що на сьогодні вже активно торгується новий врожай, а ось ситуація із старим — протилежна. В умовах стрімкої девальвації гривні виробники надають перевагу реалізації залишків врожаю 2021 р. переважно під конкретні потреби у грошах.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus