Рік тільки почався, а галузь свиноводства вже має антирекорд

Українська галузь свинарства почало 2022 р. з черговим антирекордом за чисельністю свинопоголів’я в країні — 5,54 млн гол. Це на 5,8% чи на понад 300 тис. гол. менше, ніж рік тому.

Про це пише пресслужба асоціації «Свинарі України» (АСУ) з посиланням на дані Державної служби статистики України.

В асоціації зазначають, що підґрунтя для такого антирекорду сформував історичний мінімум присадибного поголів’я свиней, яке, за оцінками ДССУ, опустилося до двохмільйонної позначки.

«Це на 11% менше, ніж фіксували на початку 2021 р. Активний попит на свинину напередодні зимових свят та, відповідно, вищі ніж рік тому ціни реалізації заохотили присадибних виробників свинини до підвищеної реалізації свиней на забій у кінці року»», — коментують спеціалісти.

Промислове поголів’я, за словами спеціалістів, також втратило 2,5% проти стартової кількості минулого року та скоротилося до 3,5 млн гол. Водночас, частка промислового поголів’я у загальній чисельності свиней в країні зросла до 64% проти 61,7% у січні 2021 р.

«Негативна динаміка чисельності свиней в країні є наслідком тривалої трансформації галузі та затяжної кризи. У таких умовах приросту внутрішнього виробництва свинини цьогоріч чекати не варто», — прогнозують в галузевій асоціації.

Нагадаємо, що з 17 січня Європейський Союз зняв обмеження на ввезення продукції птахівництва з України у повному обсязі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus