Ціни на пшеницю в Чорноморському регіоні просідають наслідуючи світові котирування

Експортні котирування на пшеницю в Чорноморському регіоні знизилися, наслідуючи світові котирування, а також під тиском слабкого зовнішнього попиту та сильної конкуренції з боку пропозицій з Румунії та Болгарії. Проте побоювання нестабільності в регіоні обмежують подальше зниження цін.

Про це пише Refinitiv Agriculture у Telegram.

Моніторинг Refinitiv показує, що ціни пропозицій щодо постачання російської пшениці з протеїном 12,5% у лютому знизилися до $330-335 за т FOB, що на $5 за т нижче, ніж попереднього тижня. Ціни пропозицій української пшениці з протеїном 11,5% втратили $6-7 за т та опустилися до $324-325 за т FOB для постачання у лютому. Для порівняння, ціни пропозицій щодо постачання пшениці з протеїном 11,5% з Болгарії або Румунії в лютому перебували на рівні $315-318 за т FOB.

«Експортні СРТ/DAP-порт ціни на українську продовольчу пшеницю знизилися майже на $7 за т до $305-310 за т на постачання в січні-лютому, на фуражну пшеницю на $10 за т до $285-290 за т. Торгова активність на ринку пшениці була невисокою: пропозицій мало через стримування продажів аграріями», — говориться в повідомленні.

Зазначається, що пшеничні ф'ючерси на товарній біржі Чикаго з початку тижня підскочили на 6% після просідання до 3-місячного мінімуму на тлі побоювань з приводу посилення напруженості між Росією та Україною. Гравці вважають, що будь-яке загострення конфлікту різко скоротить пропозицію зернових із Чорноморського регіону.

Нагадаємо, що з початку січня 2022 року в Україні припинили свою дію нормативні документи — стандартів групи ГОСТ у сфері зерна та зернопродуктів. Проте, все ж згідно з наказами ДП «УкрНДНЦ» дію деяких стандартів було поновлено до 1 січня 2022 р., аби ринок мав стандарти для роботи.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus