У кращому випадку молокозаводи придбають пільговий газ у лютому — Табалов

Першими до торгів на газ для виробників соціальної продукції долучилися, зокрема виробники хліба. Більшість виробників молокопродукції — чекають своєї черги.

Про це розповів генеральний директор молочної компанії «Волошкове поле» Андрій Табалов у коментарі для Latifundist.com.

За його словами, молочна галузь поки що не відчула полегшення у введенні бізнесу. Адже упродовж перших торгів газ власного видобутку для виробників соціальних продуктів, в основному, брали участь виробники хліба.

«Дешевший газ ми ще не побачили. Нині проходять перші аукціони. 17 січня відбулись перші торги на пільговий газ, під час яких було закуплено близько 1,3 млн м3 для потреб хлібних підприємств та хлібзаводів», — каже Андрій Табалов.

Він додає, що молочні заводи в січні не матимуть змоги скористатися пільговим природнім газом.

«У кращому випадку молокозаводам вдасться придбати природній газ на торгах у лютому», — додає Андрій Табалов.

Він каже, що механізм його реалізації надання газу виробникам соціальної продукції дуже складний та заплутаний. Проте вважає, що відповідне рішення є правильним.

«Україна газовидобувна країна, і собівартість видобутку газу не перевищує 10 тис. грн за 1 тис. м3. Тому, вважаю логічним, що держпідприємства виділять певну частину газу та продаватимуть його із націнкою не більше 25%», — додає експерт.

За його словами, молокозаводи не бачили такої рентабельності вже багато років.

Нагадаємо, список компаній, які допущені до газових торгів, розширився до 256 підприємств. 19-21 січня на Українській енергетичній біржі тривають торги з продажу газу власного видобутку на лютий. Допускаються лише ті підприємства, що здійснюють виробництво соціально значущих продовольчих товарів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus