Упродовж січня ситуація не покращилася: ціни на молоко падали

Січень характеризується нестабільною ситуацією на молочному ринку. Насамперед через падіння цін на молоко, а також ініційованим зниженням ціни на молокосировину низкою операторів.

Таку думку висловив аналітик «Асоціації виробників молока» (АВМ) Володимир Андрієць, пише пресслужба асоціації.

За його словами, виробники молока були поставлені перед фактом зниження цін одразу на 10%. Цей крок групи заводів дав старт зниженню цін майже по всіх регіонах. Зважаючи на резонанс, який отримала ситуація у публічній площині, залишила умови співпраці зі своїми партнерами без змін.

Повідомляється, що через полярність цінових політик середньозважена ціна трьох ґатунків сирого молока за підсумками січня 2022 знизилася на 2% у порівнянні з груднем минулого року.

«Серед учасників АВМ 75% господарств-виробників екстраґатунку отримали зниження цін на молоко на 3-5%, для 41%виробників вищого ґатунку зниження склало 5-10%, і 25% ферм, які виробляють перший ґатунок, мали зниження цін в межах 7-10%», — йдеться в повідомленні.

У розрізі вартості ґатунків молока, станом на 25 січня зафіксовані наступні середні ціни:

  • екстра — 10,73 грн/кг (+4 коп. проти двох тижнів раніше) без ПДВ;
  • вищий — 10,61 грн/кг (+6 коп.) без ПДВ;
  • перший — 10,42 грн/кг (+7 коп.) без ПДВ;
  • середньозважена ціна трьох ґатунків — 10,58 грн/кг (+6 коп.) без ПДВ.

За словами аналітика, середні ціни на великі та середні партії молока екстраґатунку по регіонах: північ ― 10,7 грн/кг, центр — 10,65 грн/кг, південь — 10,8 грн/кг, схід — 10,7 грн/кг, захід — 10,6 грн/кг без ПДВ.

«Фактор росту тарифів на енергоносії так само гостро впливає і на молочні ферми, оскільки прямо позначається на вартості виробництва кормів, що відчується вже невдовзі — на початку посівної кампанії», — додає Володимир Андрієць.

Додається, що зниження цін на сировину не ринковими методами і в умовах дефіциту сировини поставить виробників у аналогічну ситуацію, яка нині спостерігається у переробників, що спричинить скорочення промислового поголів’я корів та поглибить кризу молочної галузі в цілому.

Нагадаємо, за перший місяць 2022 року вітчизняні імпортери вичерпали майже третину річних квот на безмитне завезення свинини. На ринку відбувається пожвавлена імпортна активність зокрема спричинена початком «нового відліку» квот на безмитне завезення свинини.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus