Озимі Херсонщини можуть вимерзнути цієї зими — думка

Зима цього року на Херсонщині видалася не тільки біднуватою на опади, а ще й із вражаючими перепадами температур більш як у 10° C. І це на користь культурних рослинам не пішло — частина посіві відчутно постраждала.

Таку думку висловив  завідувач відділу рослинництва та неполивного землеробства Інституту зрошуваного землеробства НААН України, доктор сільськогосподарських наук Сергій Заєць, пише «Голос України».

Він зазначає, що озиму пшеницю торік сіяли наприкінці вересня, ячмінь — у середині та наприкінці жовтня. Але дощів не було, тож зерно просто лежало в сухій землі, а вегетація почалася із кількатижневим запізненням порівняно зі звичними строками.

«Відтак сходи до настання серйозних холодів встигли хіба що по три листки викинути та й ячмінь лише на початковій стадії кущування. Тож морози до мінус 12° C, а на півночі — до мінус 19° C, ще й без захисту снігового покрову, не могли не зашкодити», — прокоменував він. 

Моніторинг показує, що подекуди на полях озимий ячмінь змінив колір із зеленого на рудуватий, а 60% його посівів перебувають у слабкому та розрідженому стані, і лише до 5% — у доброму. З озимою пшеницею справи помітно кращі: слабкими та розрідженими є сходи на 22-25% поля, а на 61-63% площ їх стан задовільний.

За словами експерта, температурна «гойдалка» в сезон холодів на Херсонщині взагалі стала прикметою останніх десятиліть.

«Відлига може змінювати морози по два-три рази на місяць, чи ще частіше. Та найдошкульніша проблема для аграріїв — це малосніжні зими. Без снігової «ковдри» рослини вразливіші для дії низьких температур та й вологи через це у продуктивному шарі ґрунту меншає. Тож селянам залишається просто чекати, якими будуть наступні місяці: що триваліші морози без снігу, то швидше «тануть» надії на гарний урожай озимих влітку», — підкреслив Сергій Заєць.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus