Фонди скоротили ставки на кукурудзу та сою на CBOT перед ралі ф'ючерсів наприкінці тижня — Браун

Минулого тижня біржові торговці послабили свої «бичачі» погляди на чиказьку кукурудзу і сою після відносно мізерних даних від уряду США, але геополітичні проблеми та мінлива погода в Південній Америці посилили невизначеність щодо постачань наприкінці тижня.

Про це пише видання Nasdaq з посиланням на Reuters.

Ф'ючерси на зернові та олійні культури на CBOT в основному знижувалися протягом чотириденного торгового тижня, що закінчився 18 січня, на якому відбувся найбільший щорічний реліз даних Міністерства сільського господарства США, що часто є волатильною подією.

«На тижні, що закінчився 18 січня, менеджери з управління капіталом скоротили чисту довгу позицію щодо ф'ючерсів та опціонів на кукурудзу CBOT до 326 523 контрактів, що є семитижневим мінімумом, трохи нижче за рівень річної давності і приблизно на 18 000 за тиждень», — прокоментувала глобальний оглядач із сільського господарства в Thomson Reuters Карен Браун (Karen Braun).

Дані, опубліковані в п'ятницю Комісією з торгівлі товарними ф'ючерсами США, також показали, що менеджери з управління капіталом на ту саму дату скоротили чисті довгі позиції у ф'ючерсах та опціонах на соєві боби CBOT до 99639 контрактів з 106879 тижнем раніше.

«Ф'ючерси на сою Sv1 впали майже на 2% за цей період, а кукурудза Cv1 знизилася на незначну величину на тлі дощів, що обрушилися на аргентинські посіви, що постраждали від посухи. Але за останні три сесії соя та кукурудза відскочили майже на 4% і 3%, відповідно, на тлі зростання напруженості у ключовому регіоні Чорного моря, що експортує», — зазначила вон.

За словами Карен Браун, ф'ючерси на соєву олію BOv1 на CBOT підскочили на 6,6% із середи по п'ятницю, досягнувши в п'ятницю тримісячного максимуму 63,74 цента за фунт.

Зазначається, що еталонні ф'ючерси на малазійську пальмову олію FCPOc3 досягли в п'ятницю історичних максимумів, піднявшись більш ніж на 13% до цього часу цього року і на 18% вищі за історичні максимуми, досягнуті в середині травня.

«Крім проблем з урожаєм в Аргентині, найбільшому експортері соєвих бобів, світовий ринок рослинних олій був стурбований обмеженою пропозицією пальмової олії. Трудові проблеми заважають виробництву в Малайзії, що посідає друге місце з експорту, а Індонезія, що посідає перше місце, в середу заявила, що розробляє план зі скорочення постачання та стримування цін», — наголосила Карен Браун.

Менеджери з управління капіталом незначно збільшили чисту довгу позицію щодо ф'ючерсів та опціонів на соєву олію на CBOT до 18 січня на хвилі невеликого зростання цін. Ця позиція у 58 208 контрактів досягла шеститижневого максимуму.

Ф'ючерси на соєвий шрот SMv1 впали більш ніж на 5% до 18 січня, і менеджери з управління капіталом скоротили чисту довгу позицію до 64 743 ф'ючерсних та опціонних контрактів порівняно з 72 920 тижнем раніше та приблизно 78 000 роком раніше.

Нагадаємо, що у 2022 році Україна залишить за собою лідируючі позиції на світовому ринку. Урожай 2021 року забезпечить можливість нарощувати виробництво та експортний потенціал продукції з високою доданою вартістю. При цьому забезпечуючи постачання на внутрішній ринок до торговельної мережі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus