Названо можливі наслідки впливу конфлікту між Росією та Україною на зерновий ринок

Потенційне вторгнення сусідньої Росії в Україну відчуватиметься на багатьох ринках, починаючи від цін на пшеницю та енергоносії, суверенних доларових облігацій регіону та закінчуючи безпечними активами.

Про це пише Reuters.

Зазначається, що будь-яке припинення постачання зерна з Чорноморського регіону, ймовірно, вплине на ціни і ще більше підігріє продовольчу інфляцію в той час, коли доступність продовольства викликає серйозне занепокоєння у всьому світі після економічної шкоди, завданої пандемією COVID-19.

Чотири основні експортери — Україна, Росія, Казахстан та Румунія — відвантажують зерно з портів на Чорному морі, які можуть зіткнутися з перебоями внаслідок будь-яких військових дій чи санкцій.

Згідно з прогнозами, Україна буде третім у світі експортером кукурудзи у сезоні 2021/22 та четвертим у світі експортером пшениці, згідно з даними Міжнародної ради із зерна. Росія є головним експортером пшениці у світі.

«В останні місяці зросли геополітичні ризики у Чорноморському регіоні, що може вплинути на ціни на пшеницю у майбутньому», — сказав стратег UBS Домінік Шнідер.

Нагадаємо, що аналітичний підрозділ Київської Школи Економіки спільно із експертами розробили аналітичний документ, у якому описані ймовірні економічні та безпекові ризики для України протягом періоду найбільшого ризику: зима–весна 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus