Досвід МХП: зменшенню деградації ґрунтів сприяє використання органічних добрив та сумішей

Компанія МХП, засновником якої є Юрій Косюк, для зменшення деградації ґрунтів використовує продукти власного біогазового комплексу.

Про це йдеться в матеріалі «Оптимізація азотного живлення, органічні добрива, деструктори: досвід агрохолдингів» на SuperAgronom.com

Зазначається, що завдяки біогазовим технологіям в компанії отримують зелену енергію, скорочення викидів метану, чисті органічні добрива (рідку і тверду фракцію без насіння бур’янів та патогенної мікрофлори), а також збалансований мікроелементний склад добрива. Так, 1 т твердої фракції добрива з біогазових установок МХП містить 10-11 кг азоту, 7 кг фосфору та 7 кг калію. Тверду форму дигестату вносять як базове добриво.

«Ми використовуємо не лише класичне добриво — курячий послід, але й продукти після ферментації та біогазового збродження, які дозволяють зменшити ерозію ґрунту, покращити його вологопроникнисть. Ми зброджуємо курячий послід і гній ВРХ у наших біогазових реакторах, додаючи кукурудзяний силос і солому, що створює позитивний мікро- і макроелементний баланс для ґрунту, щоб чинити опір вітровій та водній ерозії», — прокоментував фахівець з розвитку інновацій МХП Андрій Кравчук

Згідно з матеріалом, серед переваг дигестату біогазового зброджування є пролонгована дія, здатність покращувати водний і повітряний режими та регулювати кислотність від нейтральної до слабо лужної, що робить його хорошим для поглинання підкисленими ґрунтами.

Рідка форма органічного добрива, де міститься велика кількість амонійного азоту — основний поштовх для росту біомаси, стверджують в компанії. Крім того, гнучкі норми та часові рамки сприяють кращому розкладанню пожнивних решток. Вуглець з часом показує позитивну динаміку щодо вмісту гумусу в ґрунті.

В компанії також проводять дослідження ґрунту в кооперації з агролабораторіями, щоб визначити норми і часові рамки під окремі культури. Крім використання органічних добрив і сумішей, в МХП застосовують люцерну як сидерат. Результати в 2021 р. характеризуються підвищенням врожайності озимих пшениці і ячменю на 25%, кукурудзи на зерно — до 50%. 

«На базі власного біогазового комплексу МХП реалізує програму пілотного внесення рідких та твердих органічних добрив для фермерів —«Органічний гектар». В обмін на біодобрива МХП фермери надають солому зі своїх угідь», — прокоментували в компанії.

Нагадаємо, що ціни на карбамід знову зростають після різкого зниження, яке спостерігалося на початку року

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus