Слідом за Китаєм: Японія готова поставляти зріджений газ до ЄС

Японія збирається постачати частину свого газу до Європи, оскільки тліюча напруга між Росією та Заходом через Україну підриває енергетичну безпеку регіону.

Про це пише Kyodo News.

Повідомляється, що Японія як основний імпортер ЗПГ (Зріджений природний газ, скраплений природний газ) спочатку спрямує газ на забезпечення внутрішніх потреб країни, перш ніж надавати допомогу європейським країнам.

За словами джерел, уряд Японії, ймовірно, попросить про співпрацю японські компанії, які займаються поставками ЗПГ, поки продовжується обговорення обсягів і термінів поставки зрідженого газу до Європи.

Зазначається, що США звернулися до Японії з проханням надати енергетичну допомогу ЄС для забезпечення стабільного постачання палива у регіоні взимку. Попри те, що Штати попередили про санкції, якщо Росія спричинить розпалення конфлікту в Україні. Відтак, зростає занепокоєння, що Москва може значно обмежити експорт газу до Європи у відповідь на санкції Заходу.

«Російські державні компанії стримують експорт природного газу. Вашингтон веде переговори з урядами та великими виробниками по всьому світу, щоб підтримати енергопостачання в Європі, включаючи Україну», — заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Додається, що попри те, що цієї зими Японія має більші запаси ЗПГ, ніж минулого року, деякі експерти вважають, що забезпечити надлишок газу у лютому буде складно через ймовірне зростання попиту. Зростання попиту на газ в Японії зазвичай припадає якраз на останній місяць зими.

«Ми вивчимо, чи можемо щось зробити, не зачіпаючи повсякденне життя людей», — сказав раніше у цьому місяці міністр економіки, торгівлі та промисловості Коїті Хагіуда.

Дипломатичні джерела повідомляють, що США закликали Японію розглянути питання про введення економічних санкцій проти Москви, якщо російські війська вторгнуться в Україну.

Нагадаємо, ЄС сподівається на поставки зрідженого природного газу з Китаю. Попри повідомлення від «Газпрому» про те, що він не планує експорту газу до Європи в лютому, ціни на газ в Європі знижуються на фоні очікувань поставок ЗПГ з Китаю. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus