Запаси газу в сховищах ЄС скоротилися до 40% через дорогий імпорт

Запаси в європейських підземних сховищах природного газу опустилися нижче 40%. Витрати газу зі сховищ у січні 2022 року на третину більші, ніж у середньому за попередні 5 років.

Про це пише «Інтерфакс-Україна».

Повідомляється, що в Європі упродовж січня тримається м'яка погода (на 2,5 °C тепліше, ніж у 2021 р.), але запаси вирішили використати через високі ціни на газ. У багатьох контрактах із постачальниками використовується біржовий індекс «на місяць вперед» і зараз ціна його виконання перебуває на історичному максимумі.

«В середньому минулого місяця на хабі TTF (віртуальна торгова точка природного газу в Нідерландах) газ торгувався по $1310 за тисячу м3 із максимальним значенням до $2138. У цих умовах зараз купівля газу на спотовому ринку (середні котирування з початку місяця $976 за тисячу м3) здається більш вигідним рішенням», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що така поведінка імпортерів серйозно знизила фізичний імпорт газу в Європу. За першу половину січня експорт «Газпрому» в далеке зарубіжжя впав на 40%, і є всі причини очікувати збереження цього тренду на весь місяць. Однак обсяги експорту можуть змінитися вже в лютому в міру стабілізації цін, зазначають аналітики.

Додається, за даними Gas Infrastructure Europe, за підсумками газової доби 27 січня запаси в підземних сховищах Європи впали до 39,65%. Це на 15,6% нижче середнього рівня за останні 5 років.

«Досягнутий рівень запасів швидше відповідає позначці кінця сезону, а не середині зими. За історію спостережень Gas Infrastructure Europe (з 2011 р.) середній рівень запасів на кінець сезону відбору становить 36% (максимум був в 2020 р. — 53,96%, в 2018 р. поки що зафіксовано історичний мінімум в 18,56%, але цьогоріч цей рекорд буде оновлено)», — йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що попри те, що в сховищах залишається ще близько 43 млрд м3 газу, у міру спустошення резервуарів максимальна добова продуктивність сховищ знижується, і не буде можливості оперативно вивести в систему максимальний обсяг газу.

Зазначається, що за даними Gas Infrastructure Europe, імпорт зрідженого природного газу в ЄС в січні 2022 року зростає в 2,7 раза проти минулого року (до 10,3 млрд м3).

Нагадаємо, ЄС сподівається на поставки зрідженого природного газу з Китаю. В Європі впали ціни на газ, попри напружену геополітичну ситуацію та затримки постачання газопроводу «Ямал-Європа».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus