Україна на третину збільшила обсяги експорту кукурудзи до ЄС

В період з жовтня по січень 2021/22 МР Україна експортувала на зовнішні ринки 14,1 млн т кукурудзи на суму $3,4 млрд, що на 31% перевищує експортований обсяг зернової за аналогічний період сезоном раніше в натуральному вираженні (10,8 млн т) і на 66% — у грошовому — $2 млрд.

Про це пише видання «АПК-Інформ».

Зазначається, що при цьому ключовим імпортером української кукурудзи в поточному сезоні залишається Китай з часткою 32% від загального обсягу експорту. Його закупівлі в порівнянні з торішнім рівнем збільшилися на 8% — з 4,2 млн до 4,6 млн т.

«Другу позицію займає ЄС з часткою 31%. Відзначимо, що, незважаючи на очікуване багатьма експертами зниження обсягів імпорту кукурудзи країнами Євросоюзу через прирост її виробництва в поточному МР в порівнянні з сезоном раніше, відвантаження української зернової в зазначеному напрямку зросли на 31% — з 3,4 млн до 4,4 млн т», — йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, на третьому місці знаходиться Туреччина, що імпортувала 1,1 млн т кукурудзи (8% відвантаженого обсягу), що більш ніж в 3 рази вище за показник попереднього сезону (347,9 тис. т).

За прогнозами аналітиків «АПК-Інформ», в сезоні-2021/22 експорт зернової з України очікується на рівні 30 млн т, і в період з жовтня по січень реалізований на 47%.

Нагадаємо, що станом на 8 лютого ціни попиту на українську продовольчу пшеницю 2 та 3 класу CPT-глибоководні порти у доларовому еквіваленті зменшилась на $10 проти минулої п’ятниці — $288 та $286 за т. У гривневому еквіваленті зниження відбулось на 350 грн за т на пшеницю 2 класу CPT-глибоководні порти.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus