Можливий конфлікт з боку Росії тисне на світові ринки зернових та олійних культур

Геополітична криза, що посилюється ймовірним вторгненням Росії, може призвести до глобальних змін у багатьох галузях, в тому числі і в галузі сільського господарства.

Про це пише Forbes.

Зазначається, що в галузі сільського господарства Росія зробила багато для інтерналізації власної економіки та самозабезпечення. Разом із Україною обидві країни залишаються одними з найбільших експортерів пшениці в світі.

«При цьому чималі запаси пшениці ще не надійшли на світовий ринок. Після проходження піку в листопаді ціни на чиказьку пшеницю і на європейську пшеницю MATIFF залишаються близькими до максимумів за десятки років», — пише видання.

Крім того, якщо ще на початку осені стримані прогнози International Grains Council (IGC) щодо постачання пшениці були викликані переважно погодними та природними факторами, то зростання цін на зернові в січні — результат побоювань, що найбільші виробники навмисно скоротять постачання пшениці або не зможуть їх виконати через воєнний конфлікт.

Зазначається, що США та Європа поки що зберігають досить високі запаси. Посів озимої пшениці в США за розмірами площі близький до сторічних мінімумів, що лише посилює крихкість глобального балансу ринку зернових.

«Окрім великих категорій товарів, окрему увагу слід приділити більш тендітним та тонким ринкам, на яких Україна займає ще більш важливе значення в глобальній структурі споживання: соняшник та продукти його переробки — 50% від експорту, ріпак —21%», — акцентує Forbes.

Згідно з повідомленням, собівартість виробництва добрив, яка зростає, не лише позначається на маржинальності компаній, які працюють у цій промисловості, але може ще більше стимулювати інфляцію — собівартість виробництва у результаті перекладається на кінцевого споживача.

Нагадаємо, що якщо Росія розпалить в Україні ще один збройний конфлікт, це може створити проблеми для усього ланцюжка постачання української агропродовольчої продукції до ЄС, а також створить загрозу продовольчій безпеці на Близькому Сході та в Африці.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus