Витрати на насіння не зростуть більш ніж на 10% для посівної нового сезону — думка

Українські аграрії при формуванні врожаю нового сезону не очікують суттєвого збільшення витрат на насіння у загальній структурі виробничих витрат та повідомляють про високий рівень забезпеченості насінням.

Про це заявив керівник служби бізнес-проектів «АПК-Інформ» Андрій Купченко, пише видання.

Зазначається, що станом на січень 2022 р., відповідно до даних «АПК-Інформ», аграрії забезпечені насінням у середньому на 80% від потреби, в той час, як для добрив і ЗЗР цей показник становить 65%, а для палива — 55%.

Читати за темою: Від поля до порту: кукурудза. Як вирощувати, зберігати й вигідно продавати

Андрій Купченко акцентував, що при цьому понад 40% аграріїв вважають, що витрати на насіння не зростуть більш ніж на 10%. У цілому ж, як до завершення поточного сезону, так і в наступному сезоні перед аграріями постане ще багато виробничих і торговельних викликів, які потребують швидких та ефективних рішень.

На думку експерта, глобальні інфляційні процеси, відчутні кліматичні зміни та переорієнтація глобальних товарних потоків продовольства формуватимуть кон’юнктуру зернового ринку найближчим часом. 

«Основним викликом, який постає перед аграріями, є підвищення вартості основних ресурсів виробництва, що знижуватиме маржинальність виробництва, сприятиме зміні структури посівів та може негативно вплинути на показники врожайності зернових культур. При цьому кліматичні виклики тільки посилюватимуть цей ефект», — прокоментував Андрій Купченко.

Саме тому, наголошує він, питання формування якісного насіннєвого фонду є як ніколи актуальними. Якісне насіння дозволить сформувати високі врожаї навіть у складних кліматичних умовах.

Нагадаємо, що незабаром початок весняних робіт, і кожен аграрій вже планує бюджет на вирощування культур в новому агросезоні. Крім того, якщо вартість певних ресурсів коливається в межах допустимого, то частка витрат на основні добрива за останній рік суттєво зросла.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus