Найближчими роками не буде гучних дефолтів на ринку дистрибуторів генериків — Андрій Полтавець

Андрій Полтавець, директор дистрибуційноїкомпанії LNZ Group
Андрій Полтавець, директор дистрибуційної компанії LNZ Group
Джерело фото: Latifundist.com

У світі відбувається збільшення частки використання постпатентних продуктів. Так, за результатами 2021 МР, в Україні доля ринку мультинаціональних ЗЗР у грошовому виразі переважала ринок постпатентних продуктів у приблизній пропорції 65/35%. 

Таку думку висловив директор дистрибуційної компанії LNZ Group Андрій Полтавець в матеріалі «Андрій Полтавець: Вихід ключових гравців ринку на прямі відносини з фермерами поставив під удар дистрибуторів» на Latifundist.com.

За його словами, водночас у кількісному виразі та в покритті площ частка генеричних продуктів вже є більшою — за оцінками, це 55-60% площ. Головна причина цього збільшення є бажання аграріїв заощаджувати свої витрати. Особливо ця економія відчутна в посушливі неврожайні сезони, які останнім часом трапляються все частіше.

«Перед початком нового сезону аграрії формують бюджети господарств, зважаючи на різницю у вартості мультинаціональних ЗЗР та генеричних продуктів на 1 га. Цей аналіз стає ледь не ключовим фактором економічної ефективності господарства», — каже експерт.

Він додає, що на збільшення частки ринку постпатентних продуктів впливає робота компаній, представлених на ринку. Сам ринок генериків став для аграріїв більш зрозумілий та прозорий. Сьогодні є 5-7 ключових гравців, які ведуть стратегічно правильну та зрозумілу для аграріїв діяльність. Результатом цієї роботи і є зміна сприйняття аграрієм самого ринку генериків, а відповідно й збільшення їх використання.

Андрій Полтавець зазначає, що пік дефолтів великих дистрибуторів вже пройдено, але процес структурування триває.

«Не думаю, що найближчими роками на нас чекають гучні дефолти дистрибуторів. Наразі в зоні ризику знаходяться середні та малі дистрибутори, але їхня частка на ринку з кожним роком тільки зменшується, тому великих потрясінь не очікую», — каже він.

Експерт додає, що останніми роками змінюється ставлення компаній-постачальників до дистрибуторів у кращий бік. Новий менеджмент світових мультинаціональних компаній в Україні нарешті почав цінувати дистрибуторів, зрозумів важливість та специфіку роботи кожного з них. Відносини між постачальником та дистрибуторами стають більш прозорими, взаємовигідними та стратегічними. А це позитивно віддзеркалюється і на весь аграрний ринок.

Нагадаємо, LNZ Group створює ягідний кооператив для агровиробників під брендом Tevitta.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus