Готувалися з 2022 року. Розбираємо, чому Агріі йде з України і чим запам'ятається ринку

Агріі йде з України. Розбираємо причини і пригадуємо історію компанії

Отже, Agrii йде з України. Материнська компанія Origin Enterprises plc прийняла рішення закрити свій бізнес в Україні з 29 вересня 2023. В офіційному повідомленні вказано, що на ці кроки її підштовхнуло зниження рівня активності, нестабільність торговельного середовища та складна ринкова динаміка, зокрема, щодо ліквідності у господарствах. Також вказано, що Україна для групи Origin упродовж багатьох років була складним ринком.

Так, конкуренція на ринку дистрибуції в Україні величезна. Однак «Агріі Україна» ніколи не пасла задніх і теж має чим похвалитися за понад 20-річну роботу. Згадуємо, з чого починалася історія компанії, як вона росла і наскільки несподіваною став для ринку її вихід з країни.

Чи були перестороги у ринку, що компанія може вийти з України?

На перший погляд може здатися, що рішення про закриття Agrii в Україні було прийнято недавно. 

Ще півтора місяці тому компанія продовжувала проводити навчальні семінари для аграріїв. Зокрема, у червні разом з «Лімагрейн Україна» провела семінар щодо вирощування озимих культур, а з «ДСВ-Україна» презентувала новинки озимих ріпаку та пшениці.

Агроцентр Agrii. Фото: Agrii

На початку червня на потужностях власного агроцентру організувала захід для аграріїв, де був проведений огляд стану культур, типових для вирощування в умовах Південного-Сходу та Центру України. На сайті компанії та на офіційній сторінці у Фейсбуці дописи велися до 2 серпня. У дописах наголошувалося, що компанія продовжує працювати в полях, тож чекайте на наступні публікації.

Однак, як нам стало відомо, скорочення у штаті компанії почалися ще з середини 2022 року. З 260 людей залишилися 150. На початку серпня відбулася ще одна хвиля скорочень. А вже 16 серпня «Агріі Україна» заявила, що припиняє роботу з 29 вересня 2023 року в Україні.

«Протягом багатьох років Україна була дуже складним ринком для групи. Незважаючи на постійну взаємодію з постачальниками, складна ринкова структура та динаміка конкуренції навряд чи зміняться таким чином, що дозволило б бізнесу забезпечувати розумний дохід у найближчому майбутньому», — говориться у повідомленні.

Щодо персоналу вказано, що «для тих, хто постраждав, було погоджено значні пакети вихідної допомоги, і, де це можливо, докладаються зусилля для перерозподілу працівників на посади в інших підприємствах групи».

З чого починалась історія компанії?

Історія компанії починається з відкриття у Тернополі дистрибуційної компанії «Агроскоп Україна» у 2002 році. Штат компанії тоді нараховував всього 7 осіб. Засновницею та генеральним директором була Ірина Іванова.

Ірина Іванова

Всього за 10 років роботи «Агроскоп» з маленької компанії виросла до повноцінного дистриб’ютора, з яким рахуються конкуренти. Компанія мала 8 представництв по країні, 7 складів на Заході, Півдні, Сході, у Центрі та власний автопарк вантажної техніки.

Серед її партнерів були найбільші глобальні виробники насіння та ЗЗР — Syngenta, DuPont, Bayer та BASF. А щодо останньої, то «Агроскоп» входив у п’ятірку найбільших дистриб’юторів її продукції в Україні.

Коли ірландський інвестор купив Агроскоп?

Станом на 2013 рік клієнтами «Агроскоп Україна» були більш ніж 1,2 тис. аграріїв, які обробляли до 4 млн га землі. Крім дистрибуції, компанія також надавала аграріям маркетингові та технологічні консалтингові послуги.

Тож нічого дивного, що нею зацікавилася ірландська компанія Origin Enterprises, яка саме хотіла працювати в Україні. Як писав у 2013 році Forbes з посиланням на джерело, близьке до керівництва Origin Enterprises, на новий ринок компанія хотіла зайти через стагнацію економіки у аграрному секторі Ірландії та високий сільськогосподарський потенціал України.

 «Із ком­панією Origin Enterprises ми по­знай­о­ми­ли­ся на євро­пейській аг­рохімічній кон­фе­ренції, потім уп­ро­довж кількох років підтри­му­ва­ли ділові зв’яз­ки. Ірландці уваж­но при­див­ля­ли­ся до нас, а ми — до них… У полі їхньо­го зо­ру бу­ло декілька дистриб'юторів в Ук­раїні, про­те свій вибір во­ни зу­пи­ни­ли на нас. Схо­жий роз­ви­ток ком­паній, єди­на філо­софія ве­ден­ня бізне­су, ди­наміка зро­с­тан­ня та добрі фінан­сові ре­зуль­та­ти — та­ки­ми бу­ли наші пе­ре­ва­ги», — розповідала журналістам Ірина Іванова.

Переговори щодо купівлі «Агроскопа» тривали більше року. В результаті у 2013 році стало відомо, що Origin Enterprises придбала 60% акцій «Агроскопа» за $17,6 млн, і опціон на 40% акцій, що залишилися. Вартість всього активу оцінювалася у $29,3 млн, писав Forbes.

Таким чином «Агроскоп» стала першою українською дистрибуційною компанією, яку придбала іноземна компанія. Угода була закрита у першому кварталі 2014 року.

Як новий інвестор змінив компанію?

Після поглинання компанія була перейменована на «Агроскоп Інтернешнл». Ірина Іванова зберегла за собою керівну посаду. Було значно розширено мережу представництв, зокрема, тепер «Агроскоп» мала свою команду у кожному регіоні України.

Вже через рік компанія відкрила дослідницькі агрохімічні центри — Західний та Східний. Перший знаходився у с. Настасів Тернопільської області, а другий у м. Жовті Води. За словами нашого співбесідника з ринку, це були найбільші дослідницькі центри серед дистриб’юторів. А кількість демо-ділянок була більшою, ніж у всієї групи Origin у Європі (група має свій бізнес у Ірландії, Румунії, Великобританії, Бельгії та Польщі).

Агроцентр, Жовті Води, 2019 рік

Тоді ж компанія почала впроваджувати новий для себе напрямок агроконсалтингу.

У 2018 році «Агроскоп Інтернешнл» святкувала своє 15-річчя. На той час вона вже входила у ТОП-3 дистриб’юторів України.

Як Агроскоп став Agrii?

Сталося це у 2019 році. Після того, як було повідомлено, що «Агроскоп Інтернешнл» став частиною міжнародної групи Agrii (входить у структуру Origin), новопризначений генеральний директор Антон Яковенко (займав аналогічну посаду в «Агроскопі» з 2017) заявив, що компанія хоче відійти від класичної дистрибуції.

Що це означає? На той час компанія вже була одним із лідерів на ринку дистрибуції з точки зору повного агрономічного супроводу. Інвестувала значні кошти у цифрові платформи та програми, які розвивають точне землеробство та ефективне рослинництво. Тепер вона планувала більш розширене впровадження сервісів та партнерство з фермерами.

«Зараз аграрії дивляться на дистриб'юторів як на затрати, які потрібно оптимізувати. А в партнерстві ― партнери разом вирішують, як зекономити і як разом заробити більше. Щоб ми старалися разом збільшити суму прибутку з гектара і разом заробити більше. Однак ефективно управляти затратами і отримувати високу врожайність — цього мало. Не менш важливо навчитися ефективно реалізовувати вирощену сільгосппродукцію, тобто продавати за ціною, яка дозволить досягти запланованих фінансових результатів, використовуючи можливості ринку» — розповідав Антон Яковенко в інтерв’ю нашому виданню.

Антон Яковенко

Згодом всі свої сервіси — агрономічні, цифрові та технологічні Agrii розмістила на платформі Rhiza. Як нам пояснив один з учасників ринку, таким чином вона була першою компанією-дистриб’ютором, яка впровадила глобальну цифрову платформу в Україні.

Фото: Agrii

Якою була частка на ринку?

За інформацієї наших інсайдерів з ринку, у 2020/2021 МР Agrii займала 5% ринку ЗЗР, 7% — насіння, 5% — мікродобрив та 20% біологічних продуктів.

Ще цікаві факти про Agrii:

  • У тому ж 2020/2021 МР доля на ринку насіння ріпаку складала 30%. Добриво-пробіотик Leanum по продажам було номером один в Україні.
  • Мали свій бренд мікродобрив FoliQ. У 2020/2021 МР по об’єму продажів у літрах FoliQ був на третьому місці.
  • Були ексклюзивними дистриб’юторами насіння цукрових буряків Betaseed (провідного виробника з Північної Америки). Мали досить великі об’єми продажів.

Фото: Agrii

Як відреагував ринок на вихід?

Насправді з сумом. У дописі компанії на сторінці у Facebook більшість висловилися про те, що це була потужна команда, і вихід Agrii з ринку знизить конкурентне середовище постачальників. Багато хто з дописувачів зауважили, що працювали з Agrii в довгу: хтось навіть з початку її заснування.


 

Однак знайшлися і ті, хто передбачав такий розвиток ситуації.

Сподіваємося, що вихід Agrii не створить на українському ринку ефекту доміно, як це було у випадку з іншими міжнародними дистриб’юторами та виробниками насіння, ЗЗР і добрив.

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus