В Україні спостерігається тренд зростання цін на олійні культури та олію — Бугера

Ціни на рослинні олії в Україні поступово зростають — кормова група олійних і рослинна олія поступово та плавно йде вгору.

Таку думку висловив комерційний директор Poseidon Tradewaves Костянтин Бугера в коментарі для Latifundist.com.

Причиною цього, на думку експерта, є збільшення цін на нафту та загальні проблеми світового масштабу, які були викликані потенційною війною в Україні. Нервозність на ринку присутня, тому комодітіс дорожчають.

«На фоні цього є певні занепокоєння, експерти зазначають, що спотові фізичні відвантаження зараз в ціні. Тобто трейдери турбуються про ситуацію, яка відбуватиметься в найближчий час. За більш довгострокову перспективу всі наразі більш-менш спокійні. У світовому масштабі баланс показує достатню кількість зернових та олійних культур», — акцентував Костянтин Бугера.

З іншого боку, коментує він, багато експертів спостерігають інший тренд — рослинна олія дорожчає через підвищення цін на світове продовольство. Це може призвести до того, що країни почнуть відмовлятися від більш дорогої продукції.

«Наприклад, якщо подорожчає соєва олія, то відповідно, її замінять більш дешевшим варіантом. Зазалом, у світі достатньо високі ціни на продукти харчування, що створює загальну соціальну напругу у великій кількості країн. Але багато експертів прогнозують, що все-таки далі ця бульбашка не повинна роздуватися», — розповів трейдер.

Прогноз Костянтина Бугери полягає у тому, що найближчим часом має бути корекція, яка приведе до зниження цін. Але багато експертів говорять, що в короткотривалій перспективі, наприклад, квартал, можна побачити підвищення цін.

Зазначається, що попит з боку Індії штовхає котирування соєвої олії в Аргентині. Крім того, збільшується спред із соняшниковою олією, що може підштовхнути ту ж соняшникову олію до зростаючих трендів на базисі FOB.

«У світовому масштабі фактор високих цін на продовольство повинен змусити владу багатьох світових країн переглянути ситуацію. Адже для країн з великим населенням — Індія, Малайзія, Індонезія, той самий Китай, Єгипет, країни Близького Сходу — це буде болісним ударом по економіці», — наголошує експерт.

Щодо ЗВТ з Туреччиною та експорту 50 тис. т насіння соняшнику Костянтин Бугера наголосив, що це не матиме кардинально впливу на сектор переробки олійної в країні. У середньому для галузі це не є катастрофічною цифрою. 

Експерт погоджується з думкою генерального директора асоціації «Укроліяпром» Степана Капшука, що 50 тис. т — це цілий місяць роботи одного українського середнього ОЕЗу. Але набагато більшою мірою на економіку ОЕЗів впливає краш-маржа, яка на даний момент є вкрай не привабливою для переробників.

«Підприємствам важко вести економічну активність, коли вони «воюють» один з одним за дефіцитний соняшник. Це і є основною ситуацією, яка характеризує баланс попиту та пропозиції галузі. А те, що з’являється додатковий канал збуту сировинної продукції не є критичним показником», — підсумував Костянтин Бугера.

Нагадаємо, що ціни на соняшник станом на 17 лютого були без особливих змін. Олійна торгувалася в діапазоні 19,7-22,3 тис. грн СРТ завод залежно від масової частки олії (46-50%) в регіонах. Новий врожай соняшнику обговорюється на рівнях $660-670 (з ПДВ) і з поставкою СРТ завод вересень.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus