Ціни на український ячмінь зросли до $400 за т

Форвардні ціни на український фуражний ячмінь майбутнього врожаю на базисі FOB Чорне море суттєво зросли після вторгнення Росії.

Про це пише «АПК-Інформ».

Повідомляється, що це пояснюється невизначеністю щодо термінів відновлення експорту зернових з України через морські порти. Також внаслідок неоднозначних прогнозів щодо тривалості війни, так і питання безпеки судноплавства після її завершення на тлі повідомлень про мінування частини акваторії Чорного моря.

Зазначається, що очікується зменшення валового збору зерна загалом та ячменю у поточному році з огляду на очікуване скорочення посівних площ під ярими культурами. Відтак існує висока ймовірність зниження врожайності у разі неможливості своєчасного проведення польових робіт у період вегетації рослин.

За словами аналітиків, для пшениці перспективи майбутнього врожаю дещо пом'якшуються прогнозами досить високих перехідних залишків, то запаси ячменю всередині країни є обмеженими, що надає додаткову підтримку цінам.

Додається, що до кінця минулого тижня форвардні ціни попиту/пропозиції на ячмінь урожаю МР 2022/23 із постачанням у липні-серпні з портів Чорного моря досягли $330-350 за т та $370-395 за т на базисі FOB.

Нагадаємо, у разі затягнення бойових дій та невдалої посівної кампанії в Україні, у світі чекає серйозний ріст цін на продовольство. Зокрема це стосується й зернових, ціни на які можуть зрости на 50%.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus