Представники бізнесу виступили за скасування переліку товарів критичного імпорту — EBA

Деякі товаровиробники виступили за скасування переліку товарів критичного імпорту та просять уряд зняти обмеження щодо розрахунків у валюті з тим, щоб підприємства з зовнішньо-економічними обов’язками продовжувати працювати.

Про це повідомляє пресслужба Європейська Бізнес Асоціація (EBA).

Зазначається, що з початку військових дій бізнес продовжує надавати підтримку, задля забезпечення країни необхідними продуктами та товарами. Попри війну компанії продовжують вести господарську діяльність та підтримувати державу сплачуючи податки, надаючи гуманітарну допомогу, тощо.

«В той же час, спільнота бачить, що нормативно-правове регулювання у період військового стану в Україні суттєво обмежує можливості продовження економічної активності бізнесу. Так, наразі, на жаль, чимало логістичних ланцюгів всередині країни є розірваними і без імпортування продукції, окремих інгредієнтів, послуг, тощо продовжувати бізнес, дуже важко, а часом — і неможливо. Більше того, поточне валютне регулювання обмежує розрахунки у валюті для потреб бізнесу», — йдеться в повідомленні.

У пресслужбі додають, що в EBA переконані, що на даному етапі для уникнення припинення виробничих процесів оптимальним рішенням було б скасування переліку критичного імпорту та зняття обмежень щодо розрахунків у валюті. Це пояснюється тим, що підприємства, які ще мають можливість проводити зовнішньо-економічні операції, в тому числі метою отримання необхідної сировини та комплектуючих, могли продовжувати працювати.

«Якщо все ж найближчим часом перелік критичного імпорту скасувати не вдасться, вкрай важливим є терміново зняти обмеження в постанові №153 щодо підстав для здійснення імпорту товарів лише відповідно до опису товару. Також дозволити ввезення товарів та здійснення валютних платежів виходячи з будь-якої з підстав — коду товару чи товарної групи або опису товару», — коментують в асоціації.

У пресслужбі повідомляють, що деякі компанії вже зіштовхнулись із ситуацією, що попри наявність УКТЗЕД коду їх товару в переліку критичного імпорту банки не дозволяють проводити розрахунки за такі товари у валюті. Адже опис коду в постанові не в повній мірі відповідає опису товару.

Нагадаємо, уряд розширив список товарів критичного імпорту, включивши в нього необхідну аграріям сільгосптехніку, запчастини та обладнання для сільськогосподарських робіт.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus