Бізнес закликає страхувати посіви зернових від воєнних ризиків

Починати страхувати посіви зернових потрібно уже зараз, зокрема під час. Формування страхових фондів має відбуватись у більшості рахунок державної підтримки, меншою мірою — коштом самих аграріїв.

Про це повідомляє пресслужба Європейська Бізнес Асоціація (EBA).

На думку аналітиків EBA, сутність державної підтримки страхування сільськогосподарських культур (так само і сільськогосподарської техніки, продукції, тварин) повинна полягати у наданні сільгоспвиробникам з бюджету коштів на сплату чи відшкодування вартості страхових платежів.

«Якщо накопичені страховиками страхові фонди (страхові премії) аграріям не знадобляться — більша їхня частина повинна піти на потреби української армії та відновлення економіки. Агрострахування має стати не лише джерелом відшкодування завданих аграріям збитків, але й певним джерелом накопичень фінансових ресурсів держави, щоб мати можливість, у разі потреби, використати змобілізовані кошти на воєнні потреб та відновлення економіки», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що вже зараз потрібно страхувати посіви культур (техніку, тварин) від воєнних ризиків. Те, що донедавна було виключенням зі страхування та не вважалось страховим випадком нині має стати основним страховим ризиком. Уже від якого слід страхувати майно (сільськогосподарську техніку, продукцію і тварин), життя і здоров’я людей.

«В умовах воєнного стану агрострахування має відігравати головну, а не допоміжну, роль. Відтак, те, чи зможемо ми засіяти наші поля під ударами ворожої артилерії, який врожай у нас буде, і чи зможемо ми експортувати наш майбутній врожай — залежить не тільки від аграріїв, а й від того, чи зможе держава, аграрії і страховий ринок зараз швидко та ефективно мобілізуватись, щоб провести воєнну посівну», — підсумовують аналітики EBA.

Нагадаємо, Мінагропрод повідомляє про збільшення можливості отримати аграріям кредит на посівну.  

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus