Україна експортує не більше, ніж 3,5 млн т соняшникової олії до кінця сезону — аналітики

Налагодження експорту української олії у до ЄС може відбутися упродовж 1-2 місяців. Проте цьогоріч Україна зможе експортувати не більше 3,5 млн т соняшникової олії, що ймовірно стане найнижчим показником останніх сезонів.

Про це повідомляє «АПК-Інформ».

За оцінками аналітиків, станом на 1 березня залишки соняшнику, що знаходяться у безпечних і відносно безпечних областях України та можуть бути потенційно переробленими всередині країни, становили дещо понад 4 млн т. Але серед основних факторів, які можуть цьому сприяти, крім внутрішніх логістичних питань, пропускна здатність на прикордонних станціях України з країнами Європи.

«Потенційно за умови злагодженої роботи заводів, внутрішньої логістики та залізниці Україна може запропонувати до кінця поточного сезону близько 600-800 тис. т соняшникової олії. Але досягти цього на практиці та фізично відвантажити такі обсяги буде дуже складно», — йдеться в повідомленні.

Читайте по темі: Олійні в умовах війни: посів, залишки, переробка, умови зберігання

Додається, що довоєнного часу, середньомісячні обсяги експорту української олії сухопутним транспортом через західний кордон, складали близько 20-25 тис. т. Цей показник потенційно може збільшитись до 50-60 тис. т, за умови нарощення потужностей залізничного сполучення.

«Варто враховувати, що в напрямку західних кордонів залізничним транспортом активно попрямує й інша продукція, а отже, пропускна спроможність станцій-переходів не буде завантажена виключно поставками саме соняшникової олії», — акцентують аналітики.

За їхніми словами, враховуючи всі зазначені умови, з першої половини березня та до кінця поточного сезону, з України може бути вивезено не більше 300 тис. т олії. За більш оптимістичних умов ця цифра може скласти 400 тис. т. Відтак, загалом у 2021/22 МР експорт продукції з України може скласти не більше 3,5 млн т, що може стати мінімальним обсягом за останні 9 сезонів. За вересень-лютий 2021/22 МР з України було експортовано 3,1 млн т соняшникової олії, що лише на 2% нижче за показник аналогічного періоду у минулого МР.

Нагадаємо, Європі загрожує дефіцит соняшникової олії через війну в Україні. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus