Надлишкова пропозиція продовжувала тиск на ціни зернових та олійних на минулому тижні

Упродовж минулого тижня переважання пропозиції над попитом на зернові продовжувало тиснути на ціни внутрішнього ринку. Проте порівнюючи з цінами на кукурудзу на початку квітня — ціни дещо зросли.

Про це пише SPIKE BROKERS у своєму каналі в Telegram.

За словами аналітиків, кукурудза на Чиказькій біржі зросла. Підвищення цін на нафту та послаблення долара на валютному ринку дало чудову підтримку кукурудзі. Проте українська кукурудза все ще продовжує перенасичувати всі логістичні напрямки. Пропозиція переважає попит та логістичні можливості. Українські гравці недоотримують $50-70 на т, переплачуючи за додаткову залізничну та автомобільну логістику.

«Варто відзначити, що відвантаження кукурудзи відбувається в основному у двох напрямках — Румунії та Польщі. В напрямку DAP Константа (Румунія) кукурудза торгувалась в діапазоні €275-285 за т. В цьому напрямку зосереджено близько 3 тис. вагонів», — йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що в напрямку Польщі все ще спостерігається значна затримка у відвантажень від 7 до 15 днів. На базисі DAP-кордон учасники торгувався в діапазоні $245-255 за т та з автомобільною доставкою — $260-270 за т на базисі DAP завод з поставками на квітень-травень. DAP Рені торгувався за цінами $240-250 DAP-порт квітень в залежності від термінів поставки.

Додається, що покупці в Румунії, Польщі, Угорщині та Словаччині готові платити за українську продовольчу пшеницю в діапазоні $360-400 за т. На ринку спостерігається певна затримка в отриманні ліцензій експортерами. В свою чергу внутрішній попит в Україні суттєво перенасичений пропозиціями. Рівні цін українських млинів залишаються в діапазоні 7000-7500 грн за т на базисі DAP-завод.

Трейдери зауважують, що ГМО соя торгувалась до рівня $570-580 за т на базисі DAP-Рені з поставками у квітні. Європейський попит на не ГМО сою знаходився на рівнях $710-720 за т на базисі DAP-завод. З’явився попит з боку Італії за цінами €700-710 за т.

Зазначається, що ціни на соняшник просіли за деякими напрямками. В основному були перенасичені пропозиціями в напрямку Румунія та Болгарія. Відтак, соняшник скоригувався до рівня $735-745 за т на базисах DAP південь Румунії та північ Болгарії.

«Більш дальні напрямки в Болгарії торгувалися на рівнях до $770 за т на базисі DAP-заводу з доставкою. Премія за високоолеїновий соняшник зберігається в діапазоні $40-50 за т.

Нагадаємо, після цінових стрибків котирування ф'ючерсів на зернові просіли на фоні покращення погоди для посівів пшениці в США.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus